Z naravnimi mili do boljšega počutja in razmišljanja o sebi

Aleksandra Papež
12.01.2020 05:00

Zdravstvene težave so Matejo Fištravec iz Voličine privedle do izdelovanja mil. Sedaj svojo ponudbo le še širi. Tudi v Mariboru je na Tyrševi ulici mogoče spoznati postopek izdelave mil. "Ko se slabo počutim, vem, da ne bo nič," pravi o svoji ustvarjalnosti, verjame namreč v moč misli in energij.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mateja Fištravec s svojimi mili

Vsak ima svoje poslanstvo," je prepričana Mateja Fištravec iz Voličine, ki že šest let izdeluje naravna mila. Hude zdravstvene težave so jo spodbudile k poglabljanju vase in poudarjeni pozornosti svojemu telesu. Tako so pričela nastajati naravna mila, ki jih je najprej uporabljala predvsem sama, nato jih je pričela dodajati k darilom bližnjim in prijateljicam ter se sprva čudila njihovemu navdušenju. "Lani februarja sem pripravila prvo javno objavo mil pod imenom IOMY Delights na socialnih omrežjih in tako uresničila svoje sanje o tem, da bi na ta način ljudi spodbudila k razmišljanju o sebi in k ljubezni. Ljubezni do sebe in do svojega telesa," razloži Fištravčeva.

osebni arhiv

Geranija prebuja žensko, limona opogumlja

Mila pripravlja po hladnem postopku, ki sicer zahteva veliko potrpežljivosti, saj morajo po tem, ko so bila vzeta iz kalupa, zoreti (stati) štiri do šest tednov, preden so pripravljena za uporabo. Brez natrijevega hidroksida mila ni. Fištravčeva se ga je najprej precej bala, a je po opravljenih tečajih strah izginil. "Pri postopku umiljenja maščob (saponifikaciji) nastane glicerin, ki na kožo deluje negovalno in vlažilno. Najljubšega mila nimam, prav vsa moja mila so mi posebej pri srcu in glede na dan in razpoloženje jih uporabljam. Milo z geranijo nas podpre v vlogi ženske, namenjeno je zbujanju ženske energije in nosi sporočilo Začuti boginjo v sebi. Limonska trava opogumlja, da ostanemo samosvoji in se zavedamo svoje enkratnosti in opustimo dvome vase. Milo s sivko in cimetom uporabnika podpre pri življenjski viziji in čisti strahove. Vsaka sestavina ima svojo nalogo, ne zgolj očiščevalno," razlaga.

Izdelava na ogled, mila na prodaj tudi v Mariboru

Po izobrazbi diplomirana sociologinja in prevajalka ter tolmačka za nemški jezik literaturo o izdelavi mil pridobiva iz vsega sveta, saj jo aromaterapija in izdelava mil nadvse zanimata. "Dolgo sem si želela in prosila, sedaj je že v teku – moja mila so se iz domače kuhinje preselila v prostore Galerije Art&Light v Tyrševi ulici, ki si jih delim z mariborsko umetnico Barbaro Štancer, kjer je tudi milni studio IOMY Delights. Tam milo tudi izdelujem, studio pa je namenjen predvsem mojim kupcem, ki si bodo tam lahko izdelavo ogledali in naročili mila zase," je navdušena Fištravčeva. Tudi sicer poudarja lokalno sodelovanje in povezovanje, to se ji zdi zelo pomembno. Prav tako v sodelovanju s podjetjem Libona iz Svete Trojice pripravlja konopljina mila.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta