(MB-TEDEN) Brezbrižnost

Barbara Bradač Barbara Bradač
11.10.2019 17:54
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Iztekajoči se teden otroka je letos posvečen pravicam otrok. Z razlogom so pri Zvezi prijateljev mladine izpostavili prav to temo, in to v času, ko je v splošni javnosti prisotno razmišljanje, da imajo otroci tako ali tako samo pravice in nobenih dolžnosti.
O dolžnostih toliko: imajo jih toliko in takšne, kot jim jih naložimo in jih pričakujemo starši, ki smo otrokom v prvi vrsti zgled pri dolžnostih. Dva hitra primera iz letošnjega šolskega leta. Starši redno, vsak dan, pripeljejo mlajšega osnovnošolca prepozno k pouku ali pa pripeljejo otroka nepripetega na sovoznikovem sedežu. Otrok ima pravico, da je varen v prometu, ima pravico, da ne zamuja k pouku, in sošolci imajo pravico, da brez prekinitev sledijo pouku. Otroci imajo pravico do izobraževanja v skladu s svojimi sposobnostmi, da jim le-to ne povzroča dodatne stiske. Ravnateljica OŠ Gustava Šiliha Milojka Sevšek pravi, da otroci, ki imajo težave na celem področju funkcioniranja in ostajajo predlogo časa v rednem programu šolanja, pogosto pridejo v prilagojene programe z nacepljenimi vedenjskimi motnjami zaradi slabe samopodobe, ker so bili do takrat tolikokrat neuspešni. Starši velikokrat odlašajo z vpisom v šolo s prilagojenim programom zaradi sramu, obsojani v okolici. Pa čeprav si potem velikokrat oddahneta in otrok in cela družina.
Pri šolanju oseb s posebnimi potrebami ali specifičnimi prizadetostmi se prilagoditve dogajajo, počasne in postopne, ampak so, a ko takšni otroci odrastejo, jih običajno čaka trd pristanek pri iskanju zaposlitve. Zelo so zakoreninjeni stereotipi, da so ljudje s posebnimi potrebami sposobni opravljati zgolj enostavna dela ali pa še teh ne. Oblike prilagoditev pri zaposlitvi, ki bi omogočale samostojnost in neodvisnost pri zaposlovanju, tega je malo pri nas.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta