(POGLED S TRIBUNE) Do kdaj bodo pri NK Maribor dajali potuho navijačem, ki to niso

Miha Dajčman Miha Dajčman
18.02.2024 21:19
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
   
Sašo Bizjak

S kriminalnim dejanjem, glasnim pokom prepovedanega pirotehničnega sredstva in poškodbami šestih članov Mure se je zaključila tekma Mure in Maribora na Fazaneriji. Z nelagodjem, žalostjo in občutkom sramu smo v Murski Soboti opazovali, kako mladim nogometašem nudijo zdravniško pomoč, mariborski navijači pa so kljub pozivom, da naj zapustijo stadion, še naprej prižigali bakle, lomili stole, ob tem pa vzklikali "Maribor, Maribor!"

V obeh klubih so dejanje mariborskih navijačev v izjavi za javnost obsodili in obžalovali, a umanjkalo je bolj neposredno sporočilo iz Ljudskega vrta, v katerem bi najtrofejnejši slovenski klub napovedal konec takšnim dejanjem svojih navijačev. Navijačev, ki to niso.

Kdo, ki res podpira svoj klub, bi pri vodstvu te ekipe prekinil tekmo? Kdo, ki mu je mar za nogomet, na stadion prinese eksplozivno sredstvo, ga prižge in s tem ogroža ljudi? Tokrat so jo skupili mladi nogometaši in član strokovnega štaba črno-belih, kaj lahko bi nastradal kdo od ostalih prisotnih na stadionu, med katerimi je tudi veliko otrok. 

Da gre za dejanje, ki ga v Ljudskem vrtu ne pomnijo, so sporočili Mariborčani, a ni treba daleč v zgodovino, da bi se spomnili zadnjih incidentov viol. Na začetku te sezone je posameznik ogrožal ljudi na stadionu, ko je ukradel transparent navijačev Fenerbahčeja in z njim stekel na družinski sektor Ljudskega vrta, za njim pa so proti mariborskim navijačem tekli razjarjeni Turki. Le nekaj tednov pred tem so mariborski navijači na finalu pokala v Celju s pirotehničnimi sredstvi streljali čez igrišče v smeri ljubljanskih rivalov, nekaj let prej pa so na istem stadionu metali bakle v smeri policistov, ki so s ščiti branili navijača na invalidskem vozičku. Pred dvema letoma je NK Maribor doletela kazen, ko je navijač s plastičnim kozarcem v tilnik zadel stranskega sodnika.

Vodstvo mariborskega kluba je v preteklosti ob sramotnih potezah svojih navijačev velikokrat tem dajalo potuho, češ da vseh navijačev ne gre enačiti z dejanji posameznikov. Le ko so bakle in kozarci leteli proti trenerju in športnemu direktorju, je bilo sporočilo kluba bolj direktno, a še vedno ne dovolj, da se incidenti ne bi ponavljali.

Dogodek iz Murske Sobote nima nič s športom, ostro ga je treba sankcionirati in obsoditi, tudi z zvrhano mero samorefleksije vijoličastih. Odločno se morajo huliganstvu upreti tudi vsa javnost, Nogometna zveza Slovenije in politika, ki ureja zakonodajo. Tistim, ki dogajanja ne obsojajo, zanj iščejo alibije in ob tem vzklikajo "Maribor", pa je treba jasno povedati, kar je zapisal dolgoletni imetnik sezonske vstopnice iz Ljudskega vrta: "Takšen Maribor nismo!" 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta