(FOTO) Tako je Mate Rimac tudi Greyp prodal Porscheju

Mitja Sagaj Mitja Sagaj
27.11.2021 06:00

To sicer ni največji prevzem letos, je pa prodaja hrvaškega Greypa še zmeraj mejnik v svetu startupov. A posebnost tega posla je povsem drugje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Mate Rimac, ki ga mnogi označujejo za evropskega Elona Muska, je sicer zaslovel z razvojem superšportnega avtomobila Nevera, medtem pa letos preko novih lastniško-prevzemnih povezav postal še prvi mož legendarnega Bugattija.

Antonio Bronic

Mateju Rimcu, ki ga zaradi vizionarstva in uspehov v poslovnem okolju mnogi enačijo z evropskim Elonom Muskom, je uspel nov podvig - njegovo podjetje Greyp, ki izdeluje električna kolesa, ima novega večinskega lastnika. To je nemški Porsche. Ta znamka športnih avtomobilov je sicer že tudi lastniško vpeta v Rimčevo avtomobilsko podjetje Rimac Automobili, a prevzem (exit), ki sicer nikakor ni največji v tem letu, je bolj zanimiv zato, ker gre za prvi exit podjetja, ki je denar zbralo na Neufundovi platformi za javno zbiranje ponudb. To namreč podpira tehnologija veriženja blokov (blockchain).

"V finančnem smislu to ni super ogromen exit," je za Sifted dejala Zoe Adamovicz, izvršna direktorica Neufunda. "Toda noben denar ni bil zlorabljen ali izgubljen, kar dokazuje, da je možno varno izpeljati začetno zbiranje ponudb, ki temelji na blockchainu," je še dodala. Adamoviczova upa, da nemški finančni regulator Bafin te aktivnosti spremlja in bo to vzel kot dokaz, da je treba ponudbam varnostnih žetonov, ki so trenutno obtičale v zakoniti sivi coni, dati uradno zeleno luč. Tudi platforme za kriptovalute, kot sta Coinbase in Binance, preverjajo možnosti ponudbe varnostnih žetonov.

Vlagatelji bodo poplačani z lepim donosom

Podrobnosti posla med Greypom in Porschejem sicer niso znane, ve pa se, da si bo več kot 1000 malih vlagateljev, ki so sodelovali pri zbiranju denarja, ki ga je Neufund vodil za Greyp Bikes leta 2019 - znesek je na koncu dosegel 1,4 milijona evrov -, delilo 1,7 milijona evrov donosa od nakupa. To v 33 mesecih predstavlja približno 20-odstotno donosnost kapitala. Povprečna naložba v investicijski rundi leta 2019 je bila 400 evrov, za vsakega vlagatelja pa to zdaj pomeni približno 480 evrov. Denar od prodaje naj bi prišel na bančne račune vlagateljev v dveh tednih.

Z novo lastniško strukturo se po Rimčevih besedah začenja novo poglavje, s katerim bo podjetje stopilo iz sence družbe Rimac.

Greyp

"To je večji donos, kot bi ga vlagatelji dobili, če bi na primer vložili v obveznico s triodstotnim donosom," poudarja Adamoviczeva in dodaja: "Običajni vlagatelji nimajo veliko možnosti, razen vlaganja v nekaj delnic ali obveznic, ki kotirajo na borzi." Vendar pa Zoe Adamovicz poudarja, da regulatorji še vedno niso zadovoljni z blockchainom. "Podjetjem govorijo, naj gredo naprej in delajo stvari, a potem, če jim to ni všeč, te lahko kasneje kaznujejo," pravi.

Platforma Neufund, ki jo podpira tudi nemški sklad tveganega kapitala Freigeist Capital, je to videl tudi kot novo možnost financiranja za startupe, poleg tradicionalnih poti tveganega kapitala ali množičnega financiranja. Vendar so se finančni regulatorji želeli izogniti vrstam prevar, ki so se pojavljale pri drugih začetnih ponudbah kovancev - kar je le druga vrsta zbiranja kapitala, ki temelji na tehnologiji veriženja blokov in je bila izjemno priljubljena med letoma 2014 in 2016. Zaradi regulatornih nejasnosti je nato Neufund po uspešni začetni javni ponudbi Greypa v letu 2019 lani ustavil vsakršne začetne javne ponudbe.

Iz Svete Nedelje v svet

Porsche je sicer preko svojega sklada tveganega kapitala Porsche Ventures imel desetodstotni lastniški delež v Greypu že od leta 2018, zdaj pa je postal večinski lastnik podjetja Greyp Bikes d. o. o., s čimer nemška znamka nakazuje širitev v segment električnih koles. Mate Rimac in drugi soustanovitelji Greypa medtem ob Porscheju ohranjajo svoje lastniške deleže v podjetju.

Podjetje, ki je doslej svoje produkte, ki nastajajo v Sveti Nedelji, prodajalo le v Evropi, se zdaj širi na ameriški trg.

Greyp

"Vselej sem verjel, da ima Greyp potencial, da postane izjemno uspešno podjetje v svetovnem merilu in eno vodilnih v panogi," je dejal Mate Rimac, direktor Rimac Group, in izrazil ponos nad približno 100-člansko ekipo, ki da je v zadnjih sedmih letih ustvarila tehnološko najnaprednejša e-kolesa. Podjetje, ki je doslej svoje produkte, ki nastajajo v Sveti Nedelji, prodajalo le v Evropi, se zdaj širi na ameriški trg. Z novo lastniško strukturo se po Rimčevih besedah začenja novo poglavje, s katerim bo podjetje stopilo iz sence družbe Rimac.

Posel mora biti izpeljan do 18. decembra, dotlej pa podrobnosti ne bodo znane. Ve se le, da bo Porschejeva investicija pospešila nadaljnji razvoj na vseh področjih e-mobilnosti in povezanih tehnologij, saj je Greyp prav zaradi svoje vizije drugačne mikromobilnosti izboljšal uporabniško izkušnja e-kolesarjenja ob podpori programske opreme in interneta stvari.

Porschejeva investicija bo v Greypu pospešila nadaljnji razvoj na vseh področjih e-mobilnosti in povezanih tehnologij.

Greyp
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta