(NASVET) Ustanavljate podjetje? D.o.o. ali s.p. - to je zdaj vprašanje!

Tudi v današnjem času podjetniške ideje vznikajo kot gobe po dežju. Vendar pa se vsak bodoči podjetnik, povsem na začetku svoje poti, sreča z vprašanjem, kako odpreti svoje podjetje

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
24. januar 2013-Maribor- zgradba Ajpes - zgradba bivse SDK
Janko Rath

Prav turbulentni časi, ki smo jim nedvomno priča tudi sedaj, so pogosto tudi inkubator odličnih poslovnih idej. Kot primer lahko vzamemo platformo Airbnb ali pa Uber, ki ga v Sloveniji sicer ni, vendar pa uspešno posluje na globalnem trgu. Obe podjetji sta bili ustanovljeni v obdobju globalne finančne krize 2008. Airbnb je bil namreč ustanovljen v letu 2008, Uber pa mu je sledil v začetku 2009.

Tudi v današnjem času podjetniške ideje vznikajo kot gobe po dežju. Vendar pa se vsak bodoči podjetnik, povsem na začetku svoje poti, sreča z vprašanjem, kako odpreti svoje podjetje.

Pravnoorganizacijska oblika podjetja je v Sloveniji predpisana, kar pomeni, da imamo omejeno števil oblik podjetja, ki jih lahko ustanovimo. Najpogostejši obliki v Sloveniji pa sta družba z omejeno odgovornostjo (na kratko d.o.o.) in registracija tako imenovane fizične osebe z dejavnostjo (na kratko s.p.).

V tej kolumni se bomo posvetili razlikama med obema oblikama in si pogledali nekaj pozitivnih in negativnih lastnosti vsake od oblik.

Družba z omejeno odgovornostjo

Družba z omejeno odgovornostjo je pravna oseba, ki opravlja dejavnost. To je zelo pomembna specifika, saj to pomeni, da prihodki, ki jih prejme d.o.o., niso last podjetnika, temveč pravne osebe, v tem primeru torej d.o.o.

Tako družbo lahko ustanovi ena fizična oseba (podjetnik) ali več različnih. Prav tako lahko to obliko družbe ustanovi tudi že obstoječa pravna oseba, vendar ta aspekt presega obseg naše kolumne.

Družbo z omejeno odgovornostjo torej ustanovi(jo) fizične osebe (imenovani ustanovitelji oziroma družbeniki), za ustanovitev pa je treba vplačati ustanovni kapital v višini 7500 evrov.

Temeljna lastnost te oblike družbe je omejitev odgovornosti, kar pomeni, da družba za svoje obveznosti odgovarja z vsem svojim premoženjem, medtem ko družbeniki za obveznosti družbe ne odgovarjajo. Odgovornost družbenika je torej omejena na določene z zakonom predvidene primere.

Če na kratko povzamem: družba z omejeno odgovornostjo je nedvomno dobra izbira prav zaradi omejene odgovornosti, saj podjetnik ne odgovarja za obveznosti družbe. Kot negativni aspekt pa lahko izpostavimo vplačilo 7500 evrov ustanovnega kapitala, ki pogosto predstavlja visoko oviro za bodoče podjetnike.

Fizična oseba z dejavnostjo

Registracija s.p.-ja pravzaprav pomeni, da v pravnem prometu nastopamo kot fizična oseba z dejavnostjo. V nasprotju z d.o.o. tukaj torej ni ustanovitve ločene pravne osebe, temveč se v pravnem prometu podjetnik pojavlja kot fizična oseba. Druga ključna razlika v primerjavi z d.o.o. pa je prevzemanje odgovornosti. Če pri d.o.o. ustanovitelji ne nosijo odgovornosti za obveznosti družbe (oziroma je ta omejena na določene primere), pa kot fizična oseba z dejavnostjo podjetniki za obveznosti odgovarjajo z vsem svojim premoženjem. To pomeni, da s poslovanjem tvegate, da boste v primeru škode, drugih zahtevkov, dolgov ipd. primorani obveznosti poravnati z vsem premoženjem, ki ga imate kot fizična oseba. Sama registracija s.p. pa je brezplačna, ker ustanovni kapital ni potreben.

Kaj torej izbrati

Ko se odločimo za obliko, v okviru katere bomo poslovali, je najbolje pretehtati naslednja vprašanja: Kakšno dejavnost bomo opravljali? Kakšno odgovornost nosimo? Kakšno je naše finančno stanje na začetku poslovne poti?

Ne glede na to, kako se odločimo, pa lahko pravno obliko kadarkoli spremenimo in s tem izberemo tisto, ki je v določenem trenutku najbolj primerna za našo poslovno idejo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta