Juriš na začetku, juriš na koncu, vijoličasti dobili derbi v Stožicah

Marko Kovačevič Marko Kovačevič
28.09.2019 19:04

Olimpija je padla pred Mariborom, Štajerci so iz Ljubljane odnesli zmago s 4:2

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Rok Kronaveter se je izkazal z dvema goloma in asistenco. 
Bojan Velikonja

Silovit uvod in še silovitejši finiš je nogometaše Maribora odpeljal do zmage na večnem derbiju. Vijoličasti so v Stožicah slavili s 4:2, ujeli Olimpijo na prvem mestu na lestvici in jo zaradi boljše gol-razlike prehiteli. Po 12. krogu prve lige imata večna rivala po 24 točk.
Le 52 sekund je potreboval Maribor, da je našel prvo luknjo v obrambi Olimpije. Dino Hotić je natančno podal z desne strani, Luka Zahović pa je prehitel branilca in z glavo natančno zaključil za vodstvo vijoličastih. Z 0:1 se mariborski juriš ni ustavil. Rok Kronaveter je imel priložnosti. Če je Nejc Vidmar s parado odbil strel nekdanjega soigralca z razdalje in ustavil njegov poskus z glavo, je bil tretjič nemočen. Napadalni vezist je z glavo zaključil akcijo, ki jo je z odvzeto žogo začel Zahović. Še enkrat se je z asistenco izkazal Hotić.
Kronaveter, po Daretu Vršiču postal šele drugi nogometaš, ki je po vrnitvi Olimpije v prvo ligo na derbijih zadel za oba kluba, je držal obljubo iz pogovora za Večer iz začetka sezone, ko je Ljubljano menjal za rodni Maribor. Ni delal scen ali pretekel pol igrišča. Hola ni pretirano proslavljal, je pa Maribor v 16. minuti odpeljal v vodstvo z 2:0. Mreža zmajev se je zatresla še tretjič, akcijo Denisa Klinarja in Hotića je atraktivno, s peto, zaključil Zahović, a sodniška ekipa je zadetek razveljavila. Sodnik Nejc Kajtazović je ocenil, da je Hotić pred podajo igral z roko.
Olimpija se je zdela nemočna, Maribor jo je v prvih 30 minutah nadigral, a zeleno-beli so se vrnili. Luka Menalo je izkoristil prvo pravo akcijo gostiteljev na tekmi, v 33. minuti je napadalni vezist, ki ga je v Ljubljano na posojo poslal zagrebški Dinamo, zadel za 1:2. Trener Olimpije je na začetku drugega polčasa opravil dve menjavi, v slačilnici pustil Denisa Šmeja in Marka Putinčanina, v igro pa poslal Erica Boakyeja in Vitjo Valenčiča. Rošadi sta obrodili sadove, na začetku drugega polčasa je mariborska prednost skopnela.
Čeprav je derbi začelo kar šest igralcev, ki so ga že doživeli v dresu drugega kluba (Klinar, Mitrović, Cretu in Kronaveter pri Mariboru, Samardžić in Šme pri Olimpiji), je bil eden še posebej na udaru. S psovkami, transparentom in vodnimi baloni so se green dragons lotili Nemanje Mitrovića, zadnje okrepitve vijoličastih v poletnem prestopnem roku. Pa je Ljubljančan vseeno osrečil navijaški sever. V kazenskem prostoru je nekdanji branilec Olimpije povlekel za dres nekdanjega branilca Maribora, Mirala Samardžića. Nejc Kajtazović je po posvetu s stranskim sodnikom dosodil enajstmetrovko. Ante Vukušić je ni izkoristil takoj, njegov strel je Kenan Pirić odbil, je pa hrvaški napadalec v mrežo pospravil odbitek. V 54. minuti je Olimpija izenačila na 2:2.
Štiri minute kasneje je imel Zahović na nogi novo mariborsko vodstvo, a se je z obrambo izkazal Vidmar. Stožice niso bile polne, se pa najbolj goreči navijači obeh klubov tudi tokrat niso vzdržali standardne folklore. Brez pirotehnike ni šlo. Sodnik ni prekinil tekme, ko je gasilec v kazenskem prostoru pobiral bakle viol, mu pa ni preostalo drugega, ko je pirotehnični dim napolnil stadion. Navijaška megla je poskrbela za nekajminutno prekinitev.
Za zadnjih 15 minut je Darko Milanič v igro poslal Marcosa Tavaresa, v sodniškem podaljšku, ki je trajal šest minut, pa je prvi nastop v sezoni dočakal Amir Dervišević. Po kapetanovi podaji je Kronaveter v kazenskem prostoru padel ob Samardžiću. Mariborčan je zahteval enajstmetrovko, dobil pa rumeni karton. Bolj vesel je bil Vidamrjevega darila v sodniškem podaljšku. Vratar Olimpije je s slabim sprejemom poklonil žogo Kronavetru, ki ga je suvereno preigral in zaključil za 3:2. Da bi vodstvo ja zdržalo, je Maribor pred koncem zadel še enkrat. Kronavetrovo podajo je v gol pospravil Rudi Požeg Vancaš. Niz vijoličastih se ni prekinil, še enajstič zapored so iz Stožic odnesli celo kožo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta