Kvalifikacije za SP: Pogumni, a premalo za ruskega hrusta

Marko Kovačevič
28.03.2021 17:00
Slovenska nogometna reprezentanca v Sočiju ni razočarala, a je prekinila dolg niz neporaženosti
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Artem Dzjuba se je prerinil do dveh zadetkov. 
Reuters

Devet tekem je trajal niz slovenske nogometne reprezentance brez poraza, vse od decembra 2019 in zaključnega izleta v kvalifikacijah za Euro v Varšavo Janu Oblaku v slovenskem dresu ni bilo treba pobrati žoge iz mreže (ko je Kosovec Vedat Muriqi Sloveniji zabil edini gol v ligi narodov, je obrambi poveljeval Vid Belec), a Artem Dzjuba, 197 centimetrov visoki hrust, je imel drugačne načrte. Najboljšega strelca aktualne generacije zbornaje komande je bilo že pred dvobojem v Sočiju težko spregledati, še težje pa ga je bilo ustaviti.

Dve priložnosti je dobil Dzjuba in obe zagrabil. V 26. minuti je imel dovolj prostora, da si je izmenjal podaji z Dalerjem Kuzjajevom in z bližine natančno udaril, v 35. minuti pa se je prerinil do odbitka po strelu Aleksandra Golovina, ki je stresel prečko. Bilo je dovolj, da je Rusija po skalpu Malte še drugo tekmo v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo zaključila z zmago, razpoloženi Josip Iličić je z mojstrovino, s polvolejem s prve iz velike razdalje le omilil poraz (1:2).

Serija končana, začne se nova

"Bila je prava kvalifikacijska tekma z veliko dueli. V prvem polčasu smo slabo reagirali ob dolgih žogah. Na tem nivoju igralec, kot je Dzjuba, to kaznuje. Škoda, da velika volja in želja po izenačenju nista prinesli rezultata. Serija neporaženosti je končana, zdaj lahko začnemo na novo. Dosti pozitivnih zadev je bilo, a predvsem je treba kvalitetnejše in odločnejše reagirati ob dolgih žogah," je dvoboj v Sočiju podčrtal selektor Slovenije Matjaž Kek.

Toda Slovenci na prvem gostovanju na poti do Katarja niso razočarali. Niso se ustrašili ambienta, ki ga večina ni doživela že več kot leto dni. Proticovid ukrepi v Rusiji so dovolj zrahljani, da so organizatorji na stadion Fišt spustili 13.008 gledalcev, zapolnili tretjino sedežev na objektu, ki je bil zgrajen pred olimpijskimi igrami leta 2014. Slovenija je poskušala, sestavila enajst strelov, že v prvem polčasu presegla izkupiček s tekme proti Hrvaški, in dvoboj končala s 54-odstotno posestjo žoge. "V kvaliteti igre smo naredili dosti dobrih zadev, kar pa ne pomaga nič, če izgubiš. Razočarani smo, toda če sem po Hrvaški rekel, da ni časa za evforijo, ga zdaj ni za objokovanje, ker nas hitro čaka naslednja tekma," je poudaril Kek.

Slovenija je z okrepljenim napadom, ki se mu je s klopi pridružil Luka Zahović, ob koncu lovila izenačenje. Damjan Bohar je imel na desnici gol za 2:2, a ga je ustavil ruski blok. Jasmin Kurtić in Iličić sta z dvojno podajo sestavila obetavno akcijo, vendar je bil strel slednjega premedel, da bi povzročil večje preglavice vratarju Antonu Šuninu. Precej bolj se je moral potruditi Jan Oblak, ko je po menjavi Jurija Žirkova, edinega aktualnega ruskega reprezentanta, ki je novembra 2009 v živo doživel poraz v Ljudskem vrtu v dodatnih kvalifikacijah za SP 2010, iz bližine udaril Vjačeslav Karavajev. Iličić je pokazal eno najboljših, če ne že kar najboljšo predstavo v slovenskem dresu. "Vesel sem, kako reagira, s kakšno voljo igra. Trpi udarce, ne uspeva mu čisto vse, sem pa vesel, ko vidim voljo, odločnost, prepričanje, da je treba dati vse za ekipo," je o prvi violini slovenske igre v napadu, ki postaja tudi pomemben člen ob prekinjanju akcij nasprotnikov, dejal selektor.

​Na Cipru brez Mevlje in Šporarja

Iz Sočija je nepopolno ekipo že odpeljal v Nikozijo. Tretjo marčevsko preizkušnjo bosta izpustila osrednji branilec Miha Mevlja (zaradi kartonov) in napadalec Andraž Šporar (zaradi zahtev Brage in portugalskih predpisov, ki bi ga po obisku sredozemskega otoka ob vrnitvi v klub poslali v dvotedensko karanteno). "Če kdo misli, da bo v Nikoziji sprehajanje, se moti. Jasno je bilo, da v kvalifikacijah kar brez poraza ne bo šlo, moramo pa razmišljati, kako narediti manj napak, igrati bolj odločno in samozavestno. Hrvaška in Rusija sta drug kaliber reprezentanc, tu kažemo malo preveč rešpekta. Ko smo odločni in vemo, kaj hočemo, pa lahko vsakega držimo v šahu," je odločen Matjaž Kek.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta