(POGOVOR) Gregor Sikošek pred derbijem za naslov v Ljudskem vrtu: "Normalno, da bomo šli po zmago"

Marko Kovačevič Marko Kovačevič
30.04.2022 07:01

Bočni branilec nogometašev Maribora o derbiju proti Kopru, soočenju z nekdanjim klubom in navijaški kulisi v Ljudskem vrtu

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Brežičan se zaveda, da bo napeto tudi na preostalih treh tekmah do konca sezone.
Andrej Petelinšek

Ne bo zadnja v sezoni, lahko pa nocojšnja tekma v Ljudskem vrtu prinese morda že odločilno prednost v bitki za naslov prvaka v prvi ligi. No, tako v taboru Maribora kot Kopra so v tej pomladi večkrat poudarili, da zgolj derbi vodilnih ne bo prinesel končnega razpleta. "Veliko bo na mizi, a se strinjam, da ta tekma ne bo nujno odločila. Po tej tekmi sledijo še tri. Tudi na njih bo treba zmagati. Do konca bo zanimivo in napeto," je pred dvobojem s Primorci, ki jih edini še lahko sklatijo s prvega mesta na lestvici, prepričan bočni branilec vijoličastih Gregor Sikošek.

Z malenkost boljšim izhodiščem bo na igrišče prikorakal Maribor. Točko prednosti ima pred edinim konkurentom za trofejo, z zmago na medsebojnem dvoboju bi jo povišal na (velike) štiri. "Saj zato sem pa rekel, da po eni strani bo ta tekma odločilna, po drugi pa ne," se je nasmehnil Sikošek. "Igramo doma, imeli bomo pomoč publike. Smo Maribor, normalno, da bomo šli po zmago." Čeprav bi se najuspešnejša ekipa v državi na vrhu obdržala tudi z remijem, o tem scenariju pod Kalvarijo ne razmišljajo preveč. "O teh razpletih je nehvaležno govoriti. Šli bomo po zmago in videli, kaj nam bo to prineslo."

Igor Napast

Proti nekdanjemu nič več posebno

Brežičan se bo nocoj postavil po robu svojemu nekdanjemu klubu. Na Obali je sicer preživel le pol sezone, a je jeseni 2016. nase opozoril oglednike iz tujine in si v zimskem prestopnem roku prislužil prestop v danski Bröndby. "Prve tekme proti nekdanjim klubom so še posebne, a ker v eni sezoni z vsakim igraš najmanj štirikrat, če ni zraven še kakšne pokalne tekme ali prijateljske, z vsako tekmo manj čutiš, da je na drugi strani tvoj prejšnji klub. Zame bo to tekma kot vsaka druga," pravi 28-letnik, ki je to pomlad prvič po več kot petih letih dočakal vpoklic v slovensko nogometno reprezentanco.

Zaveda se, da ga s soigralci čaka vse prej kot lahka naloga. Koper je pred gostovanjem na Štajerskem nanizal pet zaporednih zmag v prvenstvu in uspešno opravil nalogo v polfinalu pokala. "Koper že celo sezono vidim kot zelo kvalitetno ekipo. Imajo dobrega trenerja, uigrani so pa tudi širok kader imajo. Pri njih je veliko kvalitetnih igralcev. V pokalu smo videli, da jim stvari še vedno dobro 'laufajo' tudi, če trener malo zarotira postavo. Zelo pazljivi bomo morali biti," opozarja Sikošek. Ne preseneča ga, da je ekipa, ki je lani prvoligaški status potrjevala v dodatnih kvalifikacijah, letos v bitki za vrh: "Že v prejšnji sezoni so bili v dobrem položaju, a so morda preveč pričakovali za tisti trenutek in so zelo padli. Lani so bili blizu, letos pa že od začetka držijo formo. Dovolj kvalitete imajo, realno so pri vrhu."

Sikošek je letos spet oblekel dres slovenske reprezentance.
Reuters

Kako ustaviti koprskega aduta?

Nocoj bo imel odgovorno nalogo. Ustaviti bo moral enega najnevarnejših igralcev gostov. Na desni strani koprskega napada namreč igra Kaheem Parris, za poškodovanim Maksom Barišićem najboljši strelec ekipe. "Parrisa poznam že dlje časa. Skupaj sva trenirala pri Domžalah, kjer sicer ni veliko igral (v sezoni 2019/20 je odigral eno tekmo, op. a.). Vem, da je kvaliteten igralec, res pa je, da mi ga je na zadnjih dveh tekmah uspelo ustaviti. Na podoben način bom poskušal odigrati tudi zdaj," je o Jamajčanu dejal Sikošek. Marca je bil na Bonifiki uspešnejši Maribor, trener Kopra Zoran Zeljković je v izjavah po tisti tekmi celo namignil, da se njegova ekipa v bitko za prvo mesto ne more več vmešati. "To je bilo kar dolgo časa nazaj. Šest točk ne pomeni veliko. Takrat še nismo imeli v glavi, da bomo na koncu zagotovo prvi. Mogoče je njihov trener s to izjavo hotel doseči, da bi se mi malo bolj sprostili, a dobro smo vedeli, da stvari še niso končane," poudarja nekdanji član Krškega in Domžal.

V Ljudskem vrtu se pripravljajo na navijaški praznik. Sodeč po doslej prodanih vstopnicah, bo na stadionu glasno. "To ti da dodatno moč, nekaj odstotkov energije več, motivacijo … Res uživam, ko je Ljudski vrt poln. Verjamem pa, da je nasprotniku v takem vzdušju težje igrati. Še posebno, če mi povedemo, kar še dodatno dvigne publiko," je zaključil Gregor Sikošek.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta