Hoče - Slivnica: Čakajo na prodajo Farmadenta. Zadolžitev občine letos in prihodnje leto nižja

Damijan Toplak Damijan Toplak
15.10.2023 04:56

Seja občinskega sveta Občine Hoče - Slivnica bi bila preteklo sredo končana v vsega pol ure, a sta jo s svetniškimi vprašanji nekoliko podaljšala Vojko Golob in Srečko Hvauc (oba SDS).

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Od prodaje 5,48-odstotnega lastniškega deleža v Farmadentu si Občina Hoče - Slivnica obeta 313.900 evrov kupnine.
Andrej Petelinšek

Prvega so zanimala občinska zemljišča v projektu Magna, ki naj bi bila "razpršeno" prodana, prav tako je želel vpogled v transakcijski račun občine, ki je bil pri Novi KBM odprt med letoma 2017 in 2020. Golob je povprašal še o subvencioniranju vozovnic za Pohorsko vzpenjačo, in hoško-slivniški župan Marko Soršak mu je odgovoril, da za njihove občane, ki živijo na tem območju, iščejo rešitev za subvencioniranje nakupa dnevne in mesečne vozovnice, a ker je upravljavec Marprom prek JHM izključno v lasti mariborske občine, njihovi občani niso avtomatsko upravičeni do plačila vozovnic po nižji ceni. Goloba je še zanimalo, zakaj naj bi sečnja znamenitega lipovega drevoreda v Pivoli bila po njegovem nepopoln in tudi nezakonit projekt.

Saso Bizjak

Občinskega svetnika Srečka Hvauca pa je zmotilo, da se nekatere pomembne točke dajejo na korespondenčne seje (primer podelitev občinskih nagrad) ali so na seje uvrščene kot dodatne točke in so javne razprave (primer omenjenega lipovega drevoreda) opravljene naknadno. Hvauc je opozoril, da v sedmih mesecih ni dobil odgovora občinske uprave glede ureditve prometa pred slivniškim vrtcem, prav tako ne ve, ali župan opravlja funkcijo poklicno ali nepoklicno, in ali je res zaposlen v podjetju Snaga, kar bi lahko pomenilo konflikt interesov. Župan Soršak mu je odgovoril, da župansko funkcijo opravlja nepoklicno (od januarja letos, op. a.) in da je zaposlen v zasebnem podjetju (z ženo imata v Zgornjih Hočah registrirano podjetje Trend S). Del njegovih nalog sedaj opravlja direktorica občinske uprave, del oba podžupana, večino županskega dela še vedno opravi sam. Pri županski plači (letna bo letos 13.224 evrov bruto) bo občina prihranila 26.160 evrov, pri podžupanskih (za oba bo 25.086 evrov) bo strošek 3851 evrov višji.

Na seji so občinski svetniki potrdili, da gre na dražbo pet stavbnih parcel ob Mariborski cesti v Slivnici in eno stavbo zemljišče v Spodnjih Hočah, ki so zdaj v lasti občine. Za sklop petih slivniških parcel v skupni velikosti 5188 kvadratnih metrov bo izhodiščna cena 337.200 evrov, za hoško parcelo 104.500 evrov. Pri slednji je predvidena stanovanjska gradnja, v Slivnici je možno zgraditi poslovno-stanovanjski objekt, ne pa zgolj večstanovanjskega objekta, bo pa kupec tam moral zgraditi komunalno infrastrukturo in v dveh letih pripraviti ustrezen OPPN. Občinski svetniki so potrdili še drugi rebalans letošnjega občinskega proračuna in prve spremembe občinskega proračuna za leto 2024. V obeh letih se bo hoško-slivniška zadolžila za 2,52 milijona evrov namesto treh milijonov evrov, tudi zaradi zamika investicij. Letos bodo za 181 tisoč evrov nižji kapitalski dobički, pa za 922 tisoč evrov manj sredstev EU, ker se projekt oskrbe Hočkega Pohorja s pitno vodo in izgradnja južne cestne povezave v hoški obrtni coni zamikata v leto 2024. V prihodnjem letu, po pridobitvi soglasja AVK, naj bi občine naposled prejele kupnino od prodaje Farmadenta, kar je bilo sicer načrtovano že za letos.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta