Oskar Dolšak, stoletnik, ki še vsak dan sede na kolo

Damijan Toplak Damijan Toplak
27.11.2022 04:25

Krajan naselja Reka, prvi vodovodar v teh krajih, je zabeležil sto let. Rad poskrbi zase, spremlja poročila, bere Večer, pravi. Ob visokem jubileju so mu ob domačih prišli voščit tudi predstavniki občine.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Oskar Dolšak (v sredini) je pretekli četrtek v krogu najbližjih in predstavnikov občine proslavil 100 let življenja. 
Osebni arhiv

Življenje Oskarja Dolšaka ni bilo posuto z rožicami, saj je kot mlad fant in ruski vojni ujetnik preživel največje grozote. Velikokrat se je s smrtjo srečal "na štiri oči", tako da še danes težko verjame, da je ostal živ in se skoraj dobesedno peš, delno z vlakom, vrnil nazaj v vasico Reka pod Pohorjem.

Kaj pa je danes njegov recept za dolgo življenje? Pove, da vsak dan sede na sobno kolo, prebere časopis Večer, spremlja poročila, gleda televizijo, poskrbi zase. In takšen urejen, čil in vesel je zbrane goste tudi pričakal. Nazdravili so z dobrimi željami za naprej, ob tortici in prigrizku pa poklepetali. Na njegov 100. rojstni dan, prejšnji četrtek, 17. novembra, so prišli k njemu tudi obiskovalci iz društva upokojencev, župnije Hoče in dobra soseda Barbara.

Zdenka Trinko

Ob visokem osebnem jubileju je krajanu Oskarju Dolšaku prišel voščit tudi župan Marko Soršak z direktorico občinske uprave Metko Meglič in predsednico KS Reka-Pohorje Zdenko Trinko v Reki. Obiskovalce je pozdravil tudi prijazen nasmeh Oskarjevega sina Dušana in hčerke Zdenke. Veseli so bili obiskov, ker jih je tako vesel tudi njihov ata in dedek. Zelo ga imajo radi, čeprav jih včasih "zamori" s pripovedovanjem o trpljenju v Rusiji. Oskar Dolšak je še vedno prepričan, da ga je rešilo dejstvo, da je bil Jugoslovan. Še danes se mu pogostokrat vračajo slike mrličev, kupi okostnjakov, dolgi temni hodniki, mrzle zime, lakota … sprašuje se, kaj je naredil narobe, da je takrat moral med nemške vojake, in še in še ...

Zdenka Trinko

V kraju je Dolšak znan kot dober, spoštljiv človek. Bil je med prvimi "vodovodarji" v Reki. Ponosen je, da je upokojenec Mariborskega vodovoda. Če je bilo kje treba pomagati, so rekli: "Pojdite po Oskarja, on to gotovo zna!" Z leti se je umaknil v svojo hiško, ki sta jo z ženo Justo zgradila na domačem dvorišču. Zdaj živi v njej sam, a lepo skrbita zanj sin in hčerka - pa tudi vnuki zelo radi prihajajo k njemu. Ob zdravljici dobrega vina mu je župan Soršak izročil torto, buteljko lokalnega vina in zbirko Utrinkov KS Reka - Pohorje. Poslovili so se z mislijo, da "gospod res dobro zgleda", in z željo, naj mu zdravje še naprej dobro služi, je svoje vtise strnila Zdenka Trinko.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta