(POGLED) Morda pa so to res bili le delovni posveti

Matjaž Ambrožič
18.01.2022 17:03
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Boris Johnson na džogingu v parku
St. James

Reuters

Takoj po razglasitvi uredbe o strogi omejitvi srečanj, ki je dovoljevala le shode posameznikov iz dveh različnih gospodinjstev - pa še ta dva sta morala ohranjati razdaljo dveh metrov -, je v kleti premierske rezidence zažvenketalo. Podrobnosti, ki so jih razkrili britanski kolegi minuli teden, so osupljive. Vsakomur bi ob tem zavrelo. Britanska javnost je bila soočena z novo kruto definicijo hinavščine.

Vladni kabinet s premierjem Borisom Johnsonom na čelu je v času najstrožjega lockdowna na vrtu vile - ki je hkrati sedež vlade in dom njegove družine - prosto po petkovem popoldanskem ritualu prirejal zabave za svoje ožje sodelavce in tudi za prijatelje. Podatki o količini nakupljenih vinskih buteljk, specialnih hladilnikov zanje in drugem pivskem arzenalu so le snovna podlaga za nov škandalozen ogenj na britanskem političnem Olimpu. Tej sledi še moralna plat medalje, ki ni nič drugega kot vrhunski koncentrat izprijenosti. Žur na idiličnem vrtu na naslovu Downing Street 10 je bil tudi 16. aprila lani, na predvečer pogreba princa Filipa, vojvode Edinburškega, soproga državne suverenke, kraljice Elizabete II. Britanska javnost je zgrožena, in to kljub temu, da se je že dalj časa sumilo, da je kršenje pravil o prepovedi druženja, ki jih je vzpostavila britanska konservativna vlada, ne le občasna navada, temveč akutna razvada - prav posameznikov, ki sestavljajo taisti vladni kabinet.

Matjaž Ambrožič 
Neznan

Decembra lani je največja otoška komercialna televizija ITV prikazala posnetek začetka enega od aprilskih rednih tedenskih nastopov Johnsonove predstavnice za odnose z javnostmi Allegre Stratton. Nekdanja novinarka in politična komentatorka, še zlasti izjemna ob komentiranju gospodarskih tem, je svojim nekdanjim kolegom v smehu priznala, da je bila decembra 2020 na sedežu vlade uspešno izvedena božična zabava, na kateri ni omejitev upošteval nihče. "Kaj pa naj bo odgovor?" je bila nasmejana in, v dobri veri, da njenih poprejšnjih izgovorov nihče ne bo vzel preveč resno, hrabra Strattonova. Naslednje jutro se je skesana Allegra Stratton na pragu svojega londonskega doma opravičila in s položaja odstopila.

Boris Johnson se je 8. decembra lani za to nerodnost parlamentu tudi opravičil. In to kljub temu, da je javnost vse do tedaj z lažmi na to temo brezsramno zavajal. Johnson še zdaj vztraja, da za niz zabav - pod lastnim oknom - ni vedel, kaj šele, da bi se jih bil udeležil. Po novem velja premierska dikcija, ki pravi, da je venomer, bodisi v kleti bodisi na vrtu, šlo le za delovne posvete. Desetine buteljk vina pa so bile le za okras? Najbrž. Hm? Tisto je bilo tudi njegovo zadnje javno opravičilo - torej opravičilo za predlansko kršitev pravil, ki jih je dal v veljavo. Kraljica na opravičilo za lansko aprilsko sramoto še čaka.

Epa

A primer padca Strattonove je le vzorčen. Preplah v hiši konservativcev je članstvo britanske vladajoče stranke nemudoma razdelil. Večji del Johnsonovih strankarskih kolegov zahteva njegov nepreklicni odstop - tako s strankarskega kot tudi s premierskega trona. Posebna parlamentarna komisija je višji vladni uslužbenki Sue Gray naložila dolžnost za poročilo o neupoštevanjih pravil druženja v vladnih krogih. Toda Boris Johnson in njegov najožji štab sta istočasno napovedala skorajšnjo vladno rošado, ki bo mimogrede pospravila tudi tiste, ki so v tej sagi svoje pipce nemara usmerili v hrbet svojega vodje.

"Ko razvajeni fantje zabredejo v težave, se ti najprej znebijo svojih pribočnikov," se glasi v zadnjih dneh največkrat všečkani tvit, ki povzema znani izrek Dennisa Skinnerja, nekdanjega britanskega parlamentarca. Javnomnenjske raziskave so potrdile, da ima britanski premier Boris Johnson v teh dneh najmanjšo podporo, odkar je mandatar. Ob tem, da vladajoči konservativci ta čas v svojih vrstah preprosto ne premorejo zrelega (in vsaj malo bolj poštenega) voditeljskega kalibra, ki bi bil kos državniškim nalogam.

Epa

Kot skrajne se pojavljajo celo špekulacije, da bi premierja lahko odstavila kar kraljica sama. To je sicer tehnično možno, a suveren je tudi v takih primerih zapriseženo politično nevtralen. Zadnjič se je politična kriza v Združenem kraljestvu na tak način reševala leta 1834.

Ne nazadnje pa ima Elizabeta II. v tem jubilejnem letu - obeležuje 70 let na prestolu - še veliko večje težave. Kajti njen drugi najstarejši sin princ Andrew, vojvoda Yorški, se bo moral zaradi domnevnih spolnih zlorab ob koncu leta zagovarjati na ameriškem sodišču. Johnsonova oholost in napuh sta na las podobna, le da na drugi idejni frekvenci, tudi zadnji potezi Andreweve odvetniške vojske. Ta je od ameriških oblasti prav ta konec tedna zahtevala dodatno preverbo o spominskih zmožnostih glavne tožnice Virgnie Giuffre. Prav enako je pred procesom, na katerem je kot glavna priča nastopala Virginia Giuffre, zahteval tudi razvpiti pedofil Jeffrey Epstein, Andrewev prijatelj, ki je, kot je znano, pristal za rešetkami, kjer je nato storil samomor.

Čeprav lahko razvajeni fantje odstavijo ali odpustijo marsikoga, pa bo Boris Johnson o svoji razsvetljenosti težko vnovič prepričal britansko javnost. Kajti dokazi, ki ga bremenijo, vključno s svežnjem novih fotografij dostavljavcev dobrin iz vinskih kleti, ki zvonijo pri vratih Downing Streeta 10, se še kar množijo. Enako kot bo princu Andrewu, četudi Giuffrejeva ne bi bila več pri zdravi pameti, ameriške sodnike stežka uspelo pregovoriti, da tožnica nikoli ni bila v njegovem objemu. Fotografija, na kateri je poleg obeh, tudi že priprta zaradi sodelovanja pri pedofilskih zlorabah, Ghislaine Maxwell, je med največkrat objavljenimi v zadnjem letu.

Turnir v Wimbledonu bo šele poleti. Toda prav iz teniških logov je ravno pred dnevi izšla tudi ta resnica: "Ko si navajen privilegijev, enakost (pred zakonom) dojemaš kot diskriminacijo."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.