(POGLED) Šaleška rada pozablja

Rozmari Petek
17.03.2021 10:23
"Priznanje" Alstoma - sedaj torej General Electrica -, ki smo se ga v preteklih dneh tako razveselili, je le del zgodbe. Bodo sploh kdaj v podobnih civilnih tožbah denar vračali tisti, zaradi katerih je do preplačil Alstomu sploh prišlo? Tisti, ki so z neresničnimi podatki pomagali preslepiti (skoraj) vse, zagotovo pa celo Šaleško dolino, da je gradnja tako močnega bloka 6 nujna in da bo zanj na voljo dovolj premoga po sanjski ceni 2,25 evra za gigadžul, to je ceni, ki nikoli ni bila in ne bo dosegljiva?
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Foto: Rozmari PETEK
Rozmari Petek

Po več kot desetih letih, odkar so za gradnjo šoštanjskega bloka 6 podpisali pogodbo, in po vratolomnih dvigih osnovne cene smo končno prišli na nekoliko nižjo ceno bloka 6. Ne bomo več govorili, da "nas" je stal 1,4 milijarde evrov, temveč dobrega četrt milijona manj. Nasledniki francoskega Alstoma, ameriška družba General Electric, so posredno priznali korupcijo pri gradnji megalomanskega energetskega objekta in družbi HSE kot lastnici TEŠ "vrnili" 261 milijonov evrov (sicer ne vsega v denarju, temveč bodo nekaj zneska odslužili, pa vendarle). Vatli za merjenje ogromnih zneskov - en TEŠ 6, dva TEŠ-a 6 -, s katerimi v Sloveniji merijo velike državne naložbe, se bodo sedaj morali nekoliko prilagoditi.

Lepšega in bolj zgovornega dokaza, da je bila gradnja šoštanjskega bloka 6 leglo korupcije, praktično ni. Ob tem se lahko vprašamo, kaj vse so poleg javnosti že znanih dejstev zakrili v pogodbe, anekse in podobne dogovore, da so bili Američani Slovencem pripravljeni plačati celo trikrat več, kot so v HSE realno pričakovali. Če bi obstajal kanček dvoma, da koruptivnih dejanj ni bilo, niti najnižje poravnave ne bi bilo. Sicer se špekulira, da gre za dogovorjeno potezo med našo in ameriško zunanjo politiko, ki sta v zadnjih mesecih tako zgledno sodelovali. In sicer domnevno v zameno za to, da bodo v Krškem Američani postavili še drugi jedrski reaktor. Ob tem pa nova študija Greenpeacea opozarja, da je nuklearka Krško edina nuklearka v Evropi, ki stoji na aktivnem potresnem območju, natančneje v bližini aktivne tektonske prelomnice Libna.

Dejstvo sicer je, da HSE in General Electric poravnave nista podpisala brez poprejšnjega blagoslova domačih politikov. Podatek, da so sporazum podpisali na Brdu, kjer se je tisti dan sestala tudi vlada, prav tako nekaj pove. To sicer zopet namiguje na špekulacije, govor je celo o opustitvi pregona botrov afere TEŠ 6. Uradno sicer kazenski postopek teče seveda ločeno od politike. Specializirano državno tožilstvo je na začetku poletja lani vložilo obtožnico zoper vpletene, ti so, z izjemo Alstoma, podali ugovore zoper njo. Zunajobravnavni senat celjskega sodišča odločitve o ugovorih obtožencev še ni sprejel, zato obtožnica še vedno ni pravnomočna.

Andrej Petelinsek

"Priznanje" Alstoma - sedaj torej General Electrica -, ki smo se ga v preteklih dneh tako razveselili, je le del zgodbe. Bodo sploh kdaj v podobnih civilnih tožbah denar vračali tisti, zaradi katerih je do preplačil Alstomu sploh prišlo? Tisti, ki so z neresničnimi podatki pomagali preslepiti (skoraj) vse, zagotovo pa celo Šaleško dolino, da je gradnja tako močnega bloka 6 nujna in da bo zanj na voljo dovolj premoga po sanjski ceni 2,25 evra za gigadžul, to je ceni, ki nikoli ni bila in ne bo dosegljiva? O Milanu Medvedu, nekdanjem direktorju Premogovnika Velenje, nihče več ne govori, tudi med ovadenimi ga ni. Pozabljen. Uroš Rotnik, nekdanji direktor TEŠ in človek, ki je podpisal prvo pogodbo za gradnjo megalomanskega bloka, pa na javni televiziji sedaj nedolžno trdi, da je sam podpisal pogodbo za 645 milijonov evrov in da je cena kasneje, ko ga ni več bilo v podjetju, narasla na 1,4 milijarde. Čeprav je že bilo razkrito, da je Rotnik osnovno pogodbo podpisal brez jamstvene izjave HSE, in sicer v vrednosti 798,8 milijona evrov, kasneje pa je podpisal aneks, s katerim je iz pogodbe izvzel stroške montaže, dodal pa eskalacijsko klavzulo, ki je ceno spreminjala le navzgor.

Šaleška politična javnost si pred tem, kdo je zavajal, še vedno raje zatiska oči. In če bi bila odločitev o tem, ali se gre v tožbo proti Alstomu, v njihovih rokah, se zanjo ne bi odločili v najbolj drznih sanjah. Najbolj priljubljen stavek vseh naslednikov v TEŠ kot tudi lokalnih politikov je, da se s preteklostjo ne ukvarjajo; glavno je, da blok 6 dela, poudarjajo. Ob tem se ne zavedajo, da so minule laži in predimenzionirani blok razlog za njihovo dražje ogrevanje, za predčasni konec izkopavanja premoga, za smrad okoli Šoštanja, za strah pred izlitjem jezer v eno ... Ker Premogovnik Velenje ne zmore dosegati tako nizke cene, da bi blok 6 ob vse dražjih emisijskih kuponih za izpust ogljikovega dioksida posloval pozitivno, vse globlje tone tudi Premogovnik, ki je povsem odvisen od svojega edinega kupca čez cesto.

Gospodarski minister in predsednik vlade v času Teš 6
Tit Košir

In kaj v tem času počne lokalna skupnost? Izsiliti poskuša daljše obratovanje premogovnika. Predvsem pa poskuša vplivati na višino emisijskih kuponov za izpust ogljikovega dioksida. Zahteva, da za ogrevanje TEŠ-u ne bi bilo treba plačevati emisijskih kuponov, ki naj bi letos zgolj za del ogrevanja znašali štiri milijone evrov. Zahteva, da se sredstva, zbrana na ta način, vrnejo v dolino. In pri tem pozabljajo, da so sami pred slabimi petnajstimi leti, ko se je že vedelo, da bo uporaba fosilnih goriv terjala svoj okoljski davek, podpirali gradnjo bloka 6. Kot "potrčki" so takrat pomagali TEŠ in njegovim vodilnim, podobno delajo tudi sedaj.

​Šaleški politiki tako minule dni ob vračanju denarja s strani Alstoma niso razmišljali o tem, koliko njihovih rojakov je zaradi korupcije pri gradnji bloka 6 zaslužilo. Ne. Žal jim je bilo, da TEŠ ni znal bolje argumentirati vpeljave sosežiga. Ker čeravno radi tarnajo, kakšen davek plačujejo zaradi dejstva, da se pri njih proizvede tretjina slovenske električne energije, se od energetske lokacije nočejo poslovili. Vprašanje, zakaj, je le retorično.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta