Lepa Brena: Poslednja prava Jugoslovanka

Denis Živčec Denis Živčec
24.10.2020 04:40

Nič ne opiše bolje ženske, ki je prehodila pot od simbola vsega, kar je bilo simpatičnega v nekih drugih časih, v neki drugi državi, do žive legende, institucije in najbolj vplivne ženske v balkanski glasbeni industriji. Lepo Breno imajo vsi radi, tudi v tistih državah, kjer bi si jo glavni ideologi želeli pospraviti v arhive. Preveč srečne nostalgije in povezovalnosti nosi njeno ime.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Dvajsetega oktobra je kultna Fahreta Jahić, kot ji piše v rojstnem listu iz Brčkega, praznovala 60 let. Zaradi pandemičnih razmer daleč od tega, da bi praznovala v svojem pompoznem slogu, a vendar se je najbolj vročekrvni del Evrope njenemu jubileju poklonil s številnimi članki in televizijskimi prispevki. Ko praznuje Brena, tega pač ne gre prezreti. Niti v poblaznelem svetu. Pripravila je zabavo v eni od beograjskih restavracij in tam praznovala v družbi moža Bobe Živojinovića, svojih dveh sinov ter izbranih prijateljev in glasbenih kolegov. Presenetili so jo z veliko rojstnodnevno torto v obliki fička, ki je bil mini replika avta, ki ga je vozila v začetku osemdesetih, ko se je njena kariera razcvetela. Bila je ganjena do solz. Prva ji je voščila snaha Aleksandra, takoj za njo še bodoča snaha Sandra.

Bežna romanca prerasla v tri desetletja zakona

​​Ne gre prezreti, da je Brena v svojem sedmem desetletju še vedno raketa. Videti je vrhunsko negovano in ni skrivnost, da za svoj videz trdo gara. Pravijo, da je eliksir mladosti našla pri lepotnih kirurgih, kar sama - vsa napeta, čvrsta in mladostna -, kot je to v navadi, strogo zavrača. Pa naj bo po njenem. Skrivnostnost je vedno znala dobro nositi, tako kot nepozabne ozke steznike v osemdesetih, ko se je razvila v svojevrstno modno ikono in seks simbol. Stilsko je vselej bila v koraku z velikimi svetovnimi zvezdnicami, kasneje je tudi sama začela oblikovati oblačila zase. Šivala jih je njena mama, poklicna šivilja, danes Brena nosi najprestižnejše znamke modne industrije. Kot soustanoviteljica Grand Production, največje založbe na Balkanu, ima pod palcem kar veliko. Sploh, ko sta s Sašo Popovićem leta 2019 založbo prodala za vrtoglavih 30 milijonov evrov.

Marko Delbello Ocepek

Kak stari oboževalec se še spomni, da je imela na začetku kariere nekaj težav s telesno težo, a je nato shujšala za 17 kilogramov. "Ko sem izgubila prvih deset kilogramov, sem se odločila, da svoje telo pripeljem do popolnosti. Običajno sem zjutraj pojedla eno ali dve jajci iz ekološke reje. Za kosilo je bila navadno pusta juha brez maščobe in rezancev. Pravzaprav je bila to voda, v kateri sta bila le zabeljena zelenjava in nekaj pustega mesa," je v nekem intervjuju razkrila svoj jedilnik. Redno tudi telovadi, dela vaje za moč, igra tenis in še kup vsega.

Bežna romanca s teniškim zvezdnikom je prerasla v skoraj že tri desetletja dolg zakon. "Ko sva ostala skupaj v najtežjih trenutkih ob njegovi poškodbi hrbtenice in ugrabitvi sina Stefana, se je najina ljubezen le še poglobila. Prav zato se mi zdi pomembno, da se vsako leto spomniva na to in proslaviva svojo ljubezen," je dejala.

Fahreta se je rodila v Brčkem v Bosni in Hercegovini, mladost preživela v Tuzli in odšla v Beograd študirat turizem. 178 centimetrov visoka perspektivna košarkarica se je zelo hitro podala v glasbene vode. Pri enaintridesetih, leta 1991, je svojemu imenu dodala priimek Živojinović. Če jo kdaj zagrabijo spomini, ima kaj pokazati. Zdi se, da v tem prostoru ni nihče glasbeno uspešnejši od nje. Ceca je sicer res milenijska turbozvezda, mračna, skrivnostna in fatalna, a je svetlobna leta od Brenine svetle povezovalnosti in univerzalne priljubljenosti. Na stadionu v Mostarju leta 1985 je bilo na Breninem koncertu 30.000 obiskovalcev, v Zenici 20.000, v zagrebškem Domu sindikatov je imela koncert 31 dni zaporedoma, v beograjskem Sava centru 17 dni, v Romuniji je bilo na stadionu v Temišvaru 70.000 ljudi, v Sofiji na stadionu Levski 122.000.

Njena podoba je bila v osemdesetih, pa tudi mnogo kasneje, morda je celo še danes, mokra fantazija marsikaterega moškega. Pravi, da o tem ni imela časa razmišljati. Ko je stopila pred ogledalo, ni videla nič posebnega. Svoje osebnosti ni poveličevala. "Neumno bi se bilo s tem ukvarjati. Moj nos se ni dotikal neba. Želela sem nekaj narediti, ustvariti. Da sem dobra riba, vem pa tudi danes …" je pred leti nasmehnila v enem od intervjujev.

Preživela sinovo ugrabitev in dvojni zlom rok

Njen zakon ima vzpone in padce, vsaj če verjamemo tabloidom, a nekako sta prekrmarila vse viharje. ''Boba je moški mojega življenja, ki je uspel uresničiti vse moje želje. Preseneča me s stvarmi, ki se ne tičejo luksuza. Nisem oseba, ki bi ji bile takšne stvari potrebne. Sem zakomplicirana ženska in od moškega zahtevam več kot zgolj darila. Potrebujem objem, razumevanje, toplino, kotiček, kjer lahko uživava in se pogovarjava o vsem, česar si nisva utegnila povedati. Boba je uspel prepoznati moja čustva in biti moj moški, kadarkoli je bilo to potrebno," mu je polaskala v srbskih medijih. Težave sta, tako Brena, uspela premostiti z iskrenimi pogovori, ljubeznijo in veliko mero razumevanja. ''Najina ljubezen je bila usodna in skupaj sva prestala tako čudovite kot tudi težke trenutke. Največji izziv so bila težavna obdobja, ko je Boba utrpel poškodbo hrbtenice, nato sem si jaz poškodovala koleno, sledila je ugrabitev najinega sina Stefana, ki naju je dotolkla na vseh možnih ravneh, saj vsako živo bitje želi predvsem zaščititi in ohraniti svojo družino. Ta dogodek je okrnil naše dostojanstvo, a smo prebrodili tudi to," se spominja.

Od ugrabitve njenega danes 28-letnega sina Stefana je minilo že 20 let. Preiskovalci niso uspeli odkriti identitete ugrabiteljev, družina pa o dramatičnem dogodku zelo nerada govori. ''Stefan ne želi, da bi ga mediji označili kot žrtev. Kot njegova mama pa se zavedam kompleksnosti težave, zato lahko povem, da želim pomagati vsem tistim, ki prestajajo podobno," pravi Brena.

Pred tremi leti je srbski Kurir je objavil, da je po ugrabitvi Stefana njegov oče o dogodku obvestil le enega človeka - tedanjega vodjo službe državne varnosti Radomira Markovića. Ta je obljubil pomoč, a menda ni niti mignil s prstom, da bi odkrili storilce, piše Kurir, ki je na naslovnici kar zapisal, da je za ugrabitvijo stala služba državne varnosti. Ugrabitelji so zahtevali 2,5 milijona tedanjih nemških mark za izpustitev osemletnega Stefana, sicer naj bi "otroka vrnili po delih". Starši so zahtevano vsoto, okoli milijon evrov, ki naj bi jim jih pomagal zbrati tudi legendarni nemški teniški igralec Boris Becker, res plačali in Stefana so ugrabitelji po šestih dneh izpustili. Upokojeni policist Mile Novaković v svoji knjigi piše, da policija že leta sumi, da je za ugrabitev enega izmed treh sinov Lepe Brene in Živojinovića odgovoren zloglasen zemunski klan. Trdnih dokazov za to sicer ni. Družina Živojinović je po ugrabitvi in izpustitvi Stefana zapustila Srbijo, vrnila pa se je šele, ko so Markovića februarja 2001 aretirali zaradi suma, da je zakrivil umor. Tri leta kasneje je bil obsojen na sedem let zapora zaradi pomoči pri prikrivanju štirikratnega umora.

Leta 2017 je Brena doživela prepih iz preteklosti. V Bolgariji je med izvajanjem pesmi z naslovom Pazi kome zavidiš začela mahati z rokami, nato pa je izgubila ravnotežje in na odru grdo padla. Ni dovolila, da bi jo nesrečen dogodek iztiril, takoj je vstala in nadaljevala nastop. Trenutek je mnoge spomnil na Brenin padec pred 30 leti, ko je med koncertom sama sebe s kolenom udarila v glavo.

Mnogo hujši je bil padec leta 2014, ko bi morala nastopiti v Makarski, a so oba razprodana koncerta odpovedali. Padla je in si zlomila obe roki. Okrevanje je bilo dolgo in neprijetno, tudi ker je nekoč imela trombozo. Nesreča se je zgodila zjutraj v hotelu v Novem Vinodolskem, ko je šla na zajtrk. V nekem trenutku ji je v japonkah spodrsnilo, pri tem se je zataknila ob palico senčnika, zaradi česar je izgubila ravnotežje, kar je povzročilo padec, ki ga je skušala ublažiti z dlanmi, a je bil pristanek na betonski plošči prehud. A takšne pač so prave zvezde. Padejo, vstanejo in se vrnejo boljše kot kadarkoli prej.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta