Kdaj ste nazadnje obiskali katerega od dvorcev ali gradov v naši okolici in se vživeli v zgodbe vladarjev in grajske gospode?

01.11.2021 06:00
Sedem pravljičnih gradov v mednarodnem projektu Living Castles: Velike trdnjave in skrivnostne sobane so oživele s predstavami, interaktivnimi projekcijami in očali za virtualno realnost. Grajska gospoda vas vabi na ogled.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Grad Veliki Tabor
HTZ/Sergio Gobbo

Mi smo se odpravili na potep po kar sedmih gradovih. Slovenski in hrvaški novinarji smo obiskali celjski grad, dvorec Rakičan in Ptujski grad na slovenski strani ter Stari grad Varaždin, Stari grad Čakovec, dvorec Veliki Tabor in dvorec Oršić v Gornji Stubici na Hrvaškem. Vsak je poseben, ponuja svojo zgodbo, povezani pa so v mednarodni projekt Living Castles (Živi gradovi).

Zgodba Veronike Deseniške in viteški boji

Najprej smo prečkali mejo in se podali na hrib, kjer stoji Veliki Tabor. Legenda o Veroniki Deseniški nas je spremljala pri celotnem ogledu. In če bi bili tam tudi, ko se spusti mrak, bi se na zidovih gradu predvajal zanimiv film o nesojeni ljubezni med Veroniko in Friderikom, sinom grofa Hermana II. Celjskega. Na dvorišču pa so nas pričakali še vitezi z loki in tarčo, da se je vsak od nas lahko pomeril v streljanju.

Na dvoru Veliki Tabor se lahko preizkusite v lokostrelstvu.
Vida Božičko

Naslednja postojanka je bil dvorec Oršić, ki ga je dal leta 1756 zgraditi grof Krsto Oršić z ženo Josipo. Grad je bil zgrajen na mestu starejše srednjeveške trdnjave. V njem je kapela z iluzionističnimi freskami, alegorično upodobitvijo štirih celin in oltarjem s prizori iz življenja svetega Frančiška Ksaverija, ki spadajo v sam vrh baročnega slikarstva in jih pripisujejo znamenitemu mojstru Antonu Lerchingerju. Do leta 1924 je bil dvorec v lasti družine Oršić, nato pa ga je kupila lokalna kmečka zadruga. V poznih šestdesetih in v začetku sedemdesetih je bil grad popolnoma prenovljen in danes je v njem Muzej kmečkih uporov, ki so ga za javnost odprli ob 400. obletnici velikega kmečkega upora leta 1973. V njem zdaj redno pripravljajo delavnice za otroke, ogledate pa si lahko tudi napet in humoren viteški dvoboj. Ob tem lahko posedite na terasi in si privoščite kavo in prigrizek, v gradu namreč deluje tudi gostinski lokal.

Ogledali smo si viteški dvoboj.
Vida Božičko

Tako gradova kot mesti Čakovec in Varaždin je vredno obiskati

Pa še Stari grad Čakovec in Varaždin. Oba sta zelo zanimiva za ogled, hkrati pa sta v središču starih mestnih jeder, ki jih je prav tako vredno obiskati.

Muzej Medžimurja v Čakovcu je urejen v čudoviti renesančno-baročni palači, imenovani tudi palača Zrinski. Ime je dobila po znani družini vitezov in hrvaških banov, ki so jo zgradili v 16. in 17. stoletju ter v njej tudi prebivali. Palača je dvonadstropna in ima štiri krila, v njej pa je danes muzej. Znotraj obzidja sta prostoren atrij z lapidarijem in razstavna dvorana za občasne tematske razstave. Danes v njej deluje pet ločenih razstavnih oddelkov: arheološki, etnografski, kulturnozgodovinski, zgodovinski oddelek in umetniška galerija. Da je ogled še bolj interaktiven, pa si lahko obiskovalci nadenejo očala za virtualno realnost in se pomerijo v mečevanju.

Stari grad Čakovec
Vida Božičko

V gradu Varaždin so za interaktivnost prav tako poskrbeli z uporabo očal, imajo tudi zelo zanimivo zbirko srednjeveških oblačil, njihove replike pa lahko celo pomerite in tako sami preizkusite, kakšen občutek daje napet steznik že po nekaj minutah. Kaj šele, če bi ga nosili ves dan. Tam si lahko ogledate še zelo bogato zbirko cehovskih predmetov, pohištva, zgodovinskih portretov, orožja, slik, ur, porcelana in stekla ter številne druge predmete iz vsakdanjega življenja varaždinskega plemstva in bogatega meščanstva.

V gradu Varaždin lahko pomerite korzet.
Vida Božičko
Sprehod po gradu z očali za virtualno realnost
Vida Božičko

Vožnja s kočijo in degustacija v sodu velikanu

Pot po gradovih smo nadaljevali na slovenski strani in najprej obiskali dvorec Rakičan. S kočijo smo se popeljali okoli obzidja, nato pa smo si ogledali še notranjost. Že ob našem prihodu so bile zunaj otroške delavnice, sicer pa je v dvorcu ves čas zelo živahno. Kadarkoli se boste ustavili, boste naleteli na kakšno zanimivo dogajanje ali aktivnost, ki se ji boste lahko priključili.

Maskota vseh sedmih gradov je grajski duhec, ki ga med obiskom lahko tudi srečate.
Vida Božičko

Ustavili smo se še na Ptujskem gradu, ki stoji na grajskem griču. Eden lepših in večjih gradov v tej regiji postreže z zelo zanimivimi stalnimi zbirkami, od bogate zbirke orožja, zbirke tradicionalnih mask, stanovanjske kulture do največje zbirke glasbil na Slovenskem. Sploh slednja je zelo privlačna. Sprehodimo se namreč med različnimi zgodovinskimi glasbili, tudi takimi, ki jih danes ni več. Vidimo pa tudi, kako se je skozi stoletja razvijal klavir.

Ptujski grad
Vida Božičko
Največja zbirka glasbil je na ogled v Ptujskem gradu.
Vida Božičko

Poseben del razstave je namenjen orglam, ki jih tam lahko spoznamo do potankosti. Predstavljeni so tudi posamezni deli, tako da lahko natančno vidimo, kako so sestavljene, kako delujejo, in nanje tudi poskusimo zaigrati. Za konec obiščemo še grajsko vinsko klet, degustiramo lokalno vino in posedimo v ogromnem sodu velikanu. Njegova prostornina je kar 40.000 litrov, v notranjosti pa so uredili degustacijski prostor.

Med obiskom Ptujskega gradu si lahko ogledate tudi grajsko vinsko klet in tam pokusite lokalno vino.
Vida Božičko

Za konec tridnevnega izleta po gradovih smo se ustavili še v Celju. Mogočni grad z obzidjem, ki že stoletja vlada na griču nad mestom, vas bo že od daleč pustil brez besed. Ko ga boste obiskali, pa vam bo v spominu ostal za vedno.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta