Avstrija bo prepovedala naglavne rute v vrtcu in osnovni šoli

STA
04.04.2018 17:31

To je danes napovedal predsednik vlade Sebastian Kurz.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sebastian Kurz in Heinz-Christian Strache, kancler in podkancler, danes na tiskovni konferenci na Dunaju. 
Reuters

Desna avstrijska vlada namerava prepovedati nošenje naglavnih rut deklicam, ki obiskujejo vrtec ali osnovno šolo, je danes po seji vlade povedal kancler Sebastian Kurz. "Zakrivanje majhnih otrok ne sme imeti prostora v naši državi," je dejal. Z novim zakonom bodo po njegovem omejili spolno diskriminacijo deklet in preprečili razvoj "marginaliziranih vzporednih družb" v Avstriji. 
"Pomembno se je opredeliti do političnega islama. Želimo zagotoviti, da bodo otroci svobodno odraščali in da ne bodo potegnjeni v te islamistične mehanizme," pa je dejal podkancler Heinz-Christian Strache iz svobodnjaške stranke (FPÖ).
Na novinarsko vprašanje, ali imajo statistične podatke o razširjenosti te prakse, ki jo želijo zdaj prepovedati, Kurz ni imel številk. Dejal je le, da gre za naraščajoč problem. 
V Avstriji okoli pol leta velja prepoved nošenja burk in nikaba, muslimanskih oblačil, ki zakrivata obraz. Tudi ta ukrep zadeva le majhno število ljudi. Policija je doslej zabeležila samo 50 kršitev. Za sprejetje novega zakona vladni desni stranki potrebujeta podporo opozicije, saj mora biti sprejet z dvotretjinsko večino. Socialni demokrati in liberalni Neos so že dali vedeti, da bodo razmislili o njem, ob tem pa pozvali k sprejemu paketa politik o integraciji v družbo, namesto da sprejemajo simbolične prepovedi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta