(FOTO) Zadihajte s polnimi pljuči: To je 5 mest z najčistejšim zrakom na svetu, eno od njih je čisto blizu

D.Ži
02.11.2023 13:13

Če bi radi obiskalo mesto, v katerem vas ne bo skrbelo, kako čist je v njem zrak, vam ni potrebno zapuščati Evrope.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reykjavik, prestolnica države z dih jemajočimi naravnimi lepotami. 
Profimedia

Onesnaženost zraka žal ni nič novega. Nekatera mesta so zelo onesnažena, kakovost zraka v njih pa predstavlja tveganje za zdravje tako lokalnih prebivalcev kot obiskovalcev. Vendar se druga še vedno ponašajo s čistejšim zrakom zaradi bolj zelenega okolja in strožjih okoljskih predpisov.

Takšna mesta radi obiščemo in po pisanju portala Thetravel.com je to pet svetovnih mest, kjer je zrak najboljše kakovosti:

5. Göteborg (Švedska)

Göteborg je drugo največje mesto na Švedskem, ki leži na zahodni obali. Mesto ima nizko gostoto prebivalstva, zaradi česar je zrak zmerno čist in varen za dihanje.

Göteborg je drugo največje mesto na Švedskem. 
Profimedia

Drugi dejavniki, kot so veter z zahodne obale, številni parki in vrtovi, drevoredi in okoljski zakoni, pomagajo ohranjati kakovost zraka v Göteborgu na zelo visoki ravni.

4. Zürich (Švica)

Zürich je slikovito mesto na severni strani Züriškega jezera v Švici in je največje mesto v državi. Mesto je poleg svoje osupljive lepote glavno finančno središče v srcu Evrope, verjetno najbolj znano mesto v državi.

Zürich je že več desetletij na seznamu mest z najčistejšim zrakom na svetu. 
Profimedia

Kakovost zraka je tako čista kot lepota mesta, Zürich je že več desetletij na seznamu mest z najčistejšim zrakom na svetu. Medtem ko se turisti zgrinjajo, da bi videli eleganco mesta, kakovost zraka prinaša le še dodatno korist.

3. Helsinki (Finska)

Glavno in največje mesto Finske je tudi družbeno, kulturno in politično središče države. Zrak v Helsinkih je čist, primeren za dihanje in velja za enega najvarnejših na svetu. Številni gozdovi, ki obkrožajo državo, so delno odgovorni za to kakovost.

Helsinki so po številnih raziskavah tudi eno najprimernejših mest za življenje. 
Profimedia

Helsinki so tudi eno najprimernejših mest za življenje. Vsekakor ima kakovost zraka pomembno vlogo pri tej visoki uvrstitvi na številnih lestvicah.

2. Dunaj (Avstrija)

Dunaj je velik, ima približno dva milijona prebivalcev, hkrati velja za eno od mest z najčistejšim zrakom na svetu. Mesto se še vedno ponaša z impresivnim indeksom kakovosti zraka, ki velja za precej varnega tako za domačine kot turiste.

Očarljivi Dunaj je vedno vznemirljivo obiskati.  
Profimedia

Slovi kot ena najlepših prestolnic, mesto z največjim božičnim sejmom na svetu in mesto, polno svetovno znanih muzejev, kot je Albertina. Seveda samo na Dunaju lahko jeste izvirni dunajski zrezek.

1. Reykjavik (Islandija)

Reykjavik ostaja eno najvarnejših mest na svetu, kjer lahko globoko dihate, ne da bi vas skrbelo, da bi vaša pljuča postala onesnažena zaradi onesnaženosti zraka.

Reykjavik slovi tudi kot eno najvarnejših mest na svetu. 
Profimedia

Reykjavik je tudi eno najčistejših in najbolj zelenih mest na planetu, zaradi česar je središče turizma. Če nekdo išče ležerno in lepo mesto z izjemno kakovostjo zraka, je Reykjavik prava izbira.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta