Kupili odlagališče za odpadke, zdaj zahtevajo denar

Igor Selan Igor Selan
17.11.2017 16:54

Družba Vade Mecum je tokrat v stečajnem postopku prišla do dela zemljišč, na katerih stoji zaprto odlagališče odpadkov Pobrežje. Od občine in Snage zahtevajo visoko uporabnino.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kako je sploh mogoče, da je imela občina odlagališče odpadkov urejeno na zemljišču, ki ni v njeni lasti?
Andrej Petelinšek

Ko je družba Vade Mecum nedavno želela iz stečajne mase MTB odkupiti del Jarčeve ulice v Brezju, zaradi česar bi se lahko stanovalcem zgodilo, da bi morali za dostop do svojih domov celo plačevati, mariborska občina ni kazala pretiranega posluha za njihove težave. Zdaj so se sami znašli v podobnem položaju.
​Vade Mecum je namreč v stečajnem postopku Cestnega podjetja Maribor prišel do nekaterih zemljišč, na katerih stoji zaprto odlagališče odpadkov na Pobrežju, ki ga upravlja Snaga. Zato družba, ki je uradno v lasti Sabine Krajnc, neuradno pa ga vodita odvetnika Emil Svetec in Peter Peče, od občine in Snage zahteva nadomestilo za uporabo zemljišča v višini dobrih 16.700 evrov mesečno, ob tem pa še dobrih 140 tisoč evrov, kolikor naj bi jih že zapadlo v plačilo od pridobitve nepremičnine do vložitve tožbe.

In? Lastninska pravica ni v ničemer omejena

Ker se občina in Snaga v predpravdnem postopku nista želeli poravnati, saj je po njunem mnenju zahtevek bistveno previsok, se je zadeva preselila na sodišče. Na poravnavnem naroku in prvem naroku za glavno obravnavo sta se stranki dogovorili, da sodišče v 15 dneh določi sodnega izvedenca, ki bo ocenil vrednost primernega nadomestila, stroške zanj, okrog 800 evrov, pa si bosta razdelili. "To je tudi to, kar moja stranka zahteva. Torej mesečna uporabnina v višini zneska, ki ga bo določil izvedenec," je po naroku povedal odvetnik Vade Mecuma Peter Peče.

Andrej Petelinšek

"To zdaj težko rečem"

Na vprašanje, kako je sploh mogoče, da je občina odlagališče odpadkov imela urejeno na zemljišču, ki ni v njeni lasti, je dala pojasnilo vodja občinske pravne službe Lidija Krebl Vuković: "Občina je odlagališče urejala skupaj s Snago. Ta je imela s podjetjem Gradis za zemljišče sklenjeno najemno pogodbo, z njimi pa je imela tudi ustni dogovor, da bodo kasneje prenos zemljišča pogodbeno uredili. Zaradi stečaja Gradisa ni prišlo do izvedbe ustreznih pogodbenih podlag, posledično je nepremičnino pridobilo podjetje CPM, ko je šlo v stečaj tudi to, pa je prišlo do situacije, kakršna je zdaj."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta