Novi ljubezenski trend med mladimi: Kako globoko ste v namišljenem razmerju z nekom, ki vas sploh ne pozna?

D.Ži
24.11.2023 10:49

Delusionship, beseda, ki označuje strastno ljubezensko razmerje, v katerem ste popolnoma sami.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ste zaljubljeni v nekoga, s katerim nimate vzpostavljenega razmerja? Dobodošli v zablodi. 
Profimedia

Če ste te dni brskali po TikToku in spremljali ljudi, ki govorijo o svojem ljubezenskem življenju, ste morda opazili novo besedo, ki vstopa v zmenkarski leksikon: Delusionship.

Morda se sliši nekoliko strašljivo, a zabloda je nekaj, kar verjetno poznamo vsi, morda le pod drugim imenom.

Kateri so torej znaki, da ste ljubezensko v zablodi? Vprašajte se: ali pogosto fantazirate o nekom, čeprav nista skupaj? Ste si že predstavljali življenje z nekom, čeprav še niste bili niti na enem zmenku? Ali pa ste obupali nad morebitnimi novimi zmenki, ker ste osredotočeni le na eno novo osebo?

Če so odgovori pritrdilni, imamo novico ... zaljubljeni ste v območju zablode.

Vsi imamo lahko svoje fantazije, vendar je pomembno, da ne postanejo patološke.
Profimedia

Če želite strokovno definicijo, Bumblejeva strokovnjakinja za odnose dr. Caroline West pravi: "To je, ko ste zaljubljeni v nekoga, s katerim nimate vzpostavljenega razmerja – v nekoga, ki ga vsako jutro vidite na avtobusu, ali v nekoga, ki ste ga spoznali na aplikaciji za zmenke, vendar ne v živo."

Delusionship, zablodela ljubezen, je način, kako leta 2023 poveste, da veliko razmišljate o zaljubljenosti. Gre za zelo pogost pojav. TikTok to dokazuje, saj obstaja več kot 18 milijonov ključnikov s tem izrazom, s številnimi videoposnetki ljudi, ki podrobno opisujejo svoje izkušnje.

Klinična psihologinja Raquel Martin je za USA Today povedala: "Vsi imamo lahko svoje fantazije, vendar je pomembno, da ne postanejo patološke." Blodnje so pogoste v življenju mnogih žensk, ker verjamejo, da zmenki prinašajo tudi stigmo, piše revija Elle.

Tudi moški idealizirajo razmerja, a so praviloma bolj realistični in jih manj vodijo čustva, pravijo strokovnjaki.
Profimedia

Najnovejši podatki podjetja Bumble kažejo, da 41 odstotkov žensk skrbi, da bi bile videti obupane, 25 odstotkov žensk pa pravi, da jih je skrbelo, da bi jih obsojali, ker so odkrito pokazale svojo željo po resni zvezi.

"Tudi moški idealizirajo razmerja, a so bolj realistični in jih manj vodijo čustva," je za revijo povedala vplivnica Jess Matthews. Zablode za večino ljudi niso resna skrb, pravi T. Joel Wade, profesor psihologije na univerzi Bucknell.

"Samski pogosto idealizirajo potencialne partnerje, preden zares kaj vedo o njih. Pogosto je to prvi korak pri poskusu vzpostavitve razmerja," je povedal za USA Today. Kljub temu takšne fantazije večinoma ne trajajo dolgo.

Wade je dodal: "Če je razmerje preveč idealizirano, lahko povzroči težave, tako da postane drugi osebi težko ali skoraj nemogoče živeti v skladu z idealizirano podobo. Torej po začetni interakciji ni povezave."

Drugo tveganje je, da bi se takšna prehodna faza zaljubljenosti lahko razvila v duševno bolezen.

"Ena največjih razlik med zaljubljenostjo in duševnimi težavami je količina časa, ki ga preživite z drugo osebo v svojih mislih in dejanjih, dolžina trajanja zaljubljenosti in dejanja, ki jih izvajate, da ohranite zaljubljenost, na primer nenehno gledanje njihovih profilov na družbenih omrežjih," je pojasnil Wade.

Vprašajte se: ali pogosto fantazirate o nekom, čeprav nista skupaj?
Profimedia

V takih odnosih pogosto primanjkuje samozavedanja, bodisi namerno ali po naključju. Preučevanje lastnih reakcij na interakcije na zmenkih nam lahko pomaga dobiti jasno sliko, piše Bodyandsoul.com.

Najbolje je, da ste iskreni do sebe, če še vedno niste prepričani, ali je bilo sporočilo za lahko noč šala ali romantična gesta. Signale nezainteresiranosti je pravzaprav precej enostavno opaziti, zato je dobro preveriti, ali jih oseba, s katero ste na zmenku, kaže.

Čeprav se zdi strašljivo, je veliko boljše od alternative, ki je izgubljanje časa v nezadovoljujočem odnosu. Po mnenju Voguea so blodnje lahko sredstvo za preverjanje potencialnih partnerjev. Zablode so lahko strategija za merjenje vaše združljivosti z nekom in preverjanje samozavesti pri spogledovanju z nekom, ki se vam zdi privlačen.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta