Otrokove oči zavarujte pred sončnimi žarki s pokrivalom in senco

Jana Juvan Jana Juvan
07.05.2023 06:00

Pri zaščiti otroških oči pred škodljivim UV-sevanjem je najpomembnejše izogibanje neposredni sončni svetlobi v obdobju, ko je ta najmočnejša.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Izpostavljenost UV-sevanju lahko vodi v nastanek poškodb oziroma bolezni različnih delov oči.
Shutterstock

Srčki, sončki, školjke, mavrice … pred poletjem sončna očala za otroke v vseh možnih oblikah in barvah skačejo iz tako rekoč vsake izložbe. Ne le v optikah, tudi v drogerijah in marketih jih imajo stalno naprodaj. Marsikje tudi po neprimerno nižjih cenah. Pa so takšna očala tudi kakovostna ali lahko z njimi morda povzročimo več škode kot koristi?

Da so sončna očala tudi za otroke zelo pomembna zaščita pred močnimi sončnimi žarki, sicer poudarjajo pediatri že leta. "Številne študije kažejo, da je zaščita oči pred sončnimi žarki zelo pomembna. UV-sevanje namreč prodre in se absorbira v sprednjem segmentu očesa, vključno z lečo. Manjši delež lahko preide tudi globlje, vse do mrežnice, kar je izrazitejše pri otroških očeh," razložita oftalmologa Helena Skačej Friedrich in Vojislav Obrenović iz Otroške očesne ambulante Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca Maribor.

Otroške oči so še posebno občutljive

Kot zanimivost sogovornika dodata, da se škodljivi vpliv UV-žarkov v življenju tudi sešteva. In to lahko ima resne posledice. "Izpostavljenost UV-sevanju lahko vodi v nastanek poškodb oziroma bolezni različnih delov oči, kot so na primer bazalnocelični karcinom na veki, pterigij in pingvekula na veznici, snežna slepota oziroma fotokeratitis na roženici, zamotnitev leče (katarakta) in starostna degeneracija rumene pege," naštevata sogovornika. Poudarita, da so otroške oči za učinke UV-sevanja še posebno občutljive. In da ima zato velik pomen ustrezna preventiva že v najzgodnejšem otroštvu, ki jo omenjajo tudi priporočila Svetovnega združenja za pediatrično oftalmologijo (WSPOS). A sončna očala niso edina pot. "Na prvem mestu in najpomembnejše je izogibanje izpostavljanju otrok neposredni sončni svetlobi v obdobju, ko je ta najmočnejša (v naših krajih je to denimo poleti med 10. in 16. uro). Kadar so otroci v tem času na prostem, je bistvenega pomena zadrževanje v senci ter uporaba zaščitne strehice oziroma senčnikov na vozičku ter klobučkov in kap s ščitkom.

Do desetega leta se oči še razvijajo

Sončna očala pa lahko ob izpolnjevanju teh ukrepov še dodatno ščitijo oči pred žarki UVA/B," razložita. Vendar dodata, da jih je pri otrocih vsaj do desetega leta v našem okolju treba uporabljati "po zdravi pameti". "To pomeni takrat, ko so res potrebna. Njihovo nošnjo priporočamo predvsem v ekstremnih svetlobnih razmerah, ko je UV-sevanje najmočnejše. To je lahko na primer na snegu, v hribih in ob morju, nikakor pa ne ob običajni dnevni svetlobi." Nakup sončnih očal torej še zdaleč ni obvezen, predvsem pa nošenje očal ni priporočljivo ves čas in le zaradi kakšne modne muhe.

"Treba je poudariti, da je dnevna svetloba zelo pomembna za normalen razvoj vidne funkcije in oči v otroškem obdobju (zenični odzivi zorijo do desetega leta starosti). Tako je tudi z oftalmološkega vidika zelo zaželeno, da so otroci čim več zunaj, na svežem zraku in na dnevni svetlobi. UV-žarke potrebujemo na primer za pravilen razvoj in staranje roženice ter za preprečevanje nastanka keratokonusa. Novejše študije kažejo, da sta dve uri gibanja dnevno na UV-svetlobi eden od zaščitnih dejavnikov pred nastankom in napredovanjem kratkovidnosti. Sonce je potrebno tudi za pravilno presnovo vitamina D. Z neselektivnim oziroma stalnim nošenjem sončnih očal bi občutno vplivali na te mehanizme in zato tega ne vzpodbujamo," opozarjata strokovnjaka za otroške oči.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta