Se odpravljate na Hrvaško? Ne spreglejte tega ...

03.07.2017 19:43

Novi pristop k privabljanju turistov: peljite tukaj pa ne boste plačali drage cestnine.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

"Od 1. julija bo vožnja po že tako dragih hrvaških avtocestah še dražja. Namesto da bi bile avtoceste čim cenejše in tako dostopne za državljane Hrvaške in številne turiste, ki obiskujejo našo državo, so postale same sebi namen. V državi, v kateri je turizem najpomembnejša veja gospodarstva, ima dviganje cen avtoceste dva učinka: hranjenje lopovov, ki živijo na grbi davkoplačevalcev, in zavračanje turistov, ki drugače od lopovov, zares prispevajo k celi državi."
Novi pristop k privabljanju turistov k sosedom? Tako kaže. Internetni portal index.hr v različnih jezikih, tudi v slovenščini, objavlja - navodila za izognitev od tega meseca dražjim cestninam na hrvaških avtocestah.  
"Brez okolišenja, gradnja avtocest je obremenjena z vrsto korupcijskih škandalov. Na primer, tunele so se brez kakršnekoli potrebe barvali večkrat in zato so se porabili milijoni kun," piše hrvaški novičarski portal o nastanku, precej hitrejšem, pod črto, od slovenskih, avtocest na Hrvaškem, gradili so jih Američani. To ni problem. Problem, ki jezi Hrvate, je domači, državni upravljavec avtocest. 

"Brezobzirno visoke" cestnine

V pobudi Ne damo naših avtocest so se državljani odločili, da avtocest ne želijo prepustiti koncesionarjem, ampak jih obdržati v državnem lastništvu. Tako je milijarde kun težko breme, ki se še naprej povečuje, ostalo na plečih državljanov. Eden od razlogov, zaradi katerih so hrvaške avtoceste tako drago in neučinkovito podjetje, je veliko število zaposlenih po politični liniji. Denar, ki odteka za njihove plače, dodatno sesa denar davkoplačevalcev." 
Cene da so postale tako brezobzirno visoke, da so na nekaterih cestah višje od cene letne vinjete v nekaterih evropskih državah, obvešča index.hr: 
"Samo za primerjavo, stroški prevoza od Zagreba do Splita znašajo 26.81 evra. To pomeni, da nas bo vožnja od Zagreba do Splita in nazaj stala toliko kot Bolgare in Slovake stane vožnja po vseh avtocestah po vsej državi celo leto." 

"Za 0 kun"

​In turistom ponujajo alternativne poti brez cestnine. Kar da lahko povežejo s spoznavanjem "številnih hrvaških naravnih lepot". "Hrvaška ima osem nacionalnih parkov in 11 naravnih parkov. Ko se vozite po cestah do morja, lahko med drugim obiščete Plitvička jezera, Paklenico ali Risnjak."
Kako torej brez stroškov do Splita? To predlaga index.hr: Namesto da plačate najmanj 200 kun za vožnjo od Lučkega do Dugopolja, za pot, dolgo 379 kilometrov, izberite alternativno pot za 0 kun. Po cesti D1 se boste vozili približno 5 ur in 35 minut. Dolžina poti je 357 kilometrov. 
V Zagrebu zapeljite na Jadransko avenijo. Potem vozite 1,7 kilometra do Brezovičke ceste, Brezovičke ulice, Grančarske ulice, Ulice Kraljevečkih brega in Bregane Pisarovinske, tako po 24,3 kilometra pridete do Karlovačke ulice v Pisarovini. Potem vozite od Donje Kupčine do Blatnice Pokupske 15, 2 kilometra. Nadaljujte do Cerovca Vukmanići še 17,9 kilometra. Na D1 vozite naslednjih 288 kilometrov do izvoza za Split.

Kako do Dubrovnika? "Namesto da plačate najmanj 256 kun za vožnjo od Lučkega do Karamatića, za pot, dolgo 481 kilometrov, izberite alternativno pot do Dubrovnika za 0 kun. Po cestah D36, D1 i D8 boste vozili približno 8 ur in 40 minut. Dolžina poti je 559 kilometrov. V Zagrebu zapeljite na Jadransko avenijo. Po Bregani zapeljite na cesto D36. Z nje pridete na D1. Zatem sledi Cesta domovinskog rata, po njej pa nadaljujete po D8 do izvoza za Dubrovnik. Ta del poti je dolg približno 553 kilometrov in traja približno 8 ur in 22 minut."
In tako dalje ...

​Bi h Keku?

Bi iz Zagreba recimo na Kekovo Reko? Takole vozite, predlaga hrvaški portal: 
"Namesto da plačate najmanj 77 kun za vožnjo od Lučkega do Grobnika, za pot, dolgo 149 kilometrov, izberite alternativno pot do mesta Reke za 0 kun.
Po cesti D3 se vozite približno 3 ure in 31 minut. Dolžina poti je 187 kilometrov. Ta pot vodi točno na Reko. 
V Zagrebu zapeljite na Palmotićevo ulico. Po njej zapeljite na Ulicu Andrije Hebranga, potem pa na Savsko cesto. Po Jadranskem mostu zapeljite na Jadransko avenijo. Ta del poti je dolg 5,5 kilometra. Nadaljujte vožno po Jadranski aveniji. Po Pavučnjaku zapeljite na cesto D1. Zatem po Zagrebački ulici sledite cesti D3. Pridete na Grobničko cesto na Reki. Ta del poti je dolg 177 kilometrov ..." 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta