Vožnja pozimi: varno od starta do cilja

NR
24.12.2019 06:04

V zimskih razmerah moramo biti pri vožnji previdnejši pa tudi avtomobil potrebuje nekoliko drugačno opremo in vzdrževanje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

V hladnih jutrih, na mokri ali zasneženi cesti se avtomobil obnaša drugače kot v poletni vročini. Vsak letni čas ima pri vožnji in vzdrževanju vozila svoje posebnosti, pozimi pač potrebujemo nekaj več časa, preden se lahko odpeljemo. Tudi če imamo avtomobil parkiran v garaži in odpade strganje ledu s stekla, je dobro upoštevati nekaj nasvetov.

Preverite stanje akumulatorja

V sodobnih avtomobilih je za delovanje vseh sistemov odgovorna elektronika, ta pa je povsem odvisna od akumulatorja. Ne pozabite, da mraz avtomobilskemu akumulatorju odvzame kar nekaj moči. Pri 0 ºC ima akumulator 80 odstotkov svoje nazivne zmogljivosti, pri -20 ºC pa le 50 odstotkov.
Nasvet:
V temi sedite v ugasnjeno vozilo in vključite dolge luči, nato pa čez nekaj minut zaženite motor. Če luči zasvetijo opazno svetleje, je akumulator dotrajan in bo treba nabaviti novega. Če ne opazite razlike, je morda vseeno koristno imeti v prtljažniku zaganjalne kable.

Ne zdrsnite na spolzkih tleh

Ne izgovarjajte se, da se ne peljete daleč, kajti z letnimi pnevmatikami lahko na poledenelem asfaltu trčite v drugi avtomobil tudi v domači ulici. Letne pnevmatike namreč pri nižjih temperaturah otrdijo, zato imajo veliko slabši oprijem in slabše čistijo tekalno površino.
V zimskih razmerah zato nataknemo na platišča zimske pnevmatike, ki imajo drugačno gumeno zmes, globlji profil (zakon zahteva najmanj tri milimetre) in lamele za izpodrivanje snega. Ker so mehkejše, ima avtomobil z njimi tudi pri vožnji v klanec boljši oprijem.
Nasvet:
Vedno uporabite štiri enake pnevmatike, tudi če se odločite za rabljene. Tlak v zimskih pnevmatikah naj bo za 0,2 bara višji kot v letnih, ker se s tem izboljšajo vozne lastnosti in zmanjša kotalni upor. Zimske pnevmatike se zato kljub višjim blokom na tekalni površini pri večjih hitrostih in obremenitvah ne bodo pretirano segrevale.

Manj ko pospešujete, manj boste zavirali

Čeprav za vožnjo v snegu velja, da raje kot zavoro uporabite sklopko in prestavite v nižjo prestavo, se tudi zaviranju ni mogoče izogniti. Preglejte nivo zavorne tekočine in preverite delovanje zavor. Če je stopalka zavore nizko, mehka ali pretrda, je najbolje obiskati servis.
Nasvet:
Servis obiščite tudi, če zavore cvilijo ali se avto pri zaviranju trese, ker je morda deformiran kolut, to pa lahko povzroči popolno odpoved zavornega sistema.

Operite avto, dokler je še toplo

V hladnih deževnih dneh in zimskem mrazu peremo avtomobil samo, če je res nujno, sicer pa je to bolje opraviti prej. Poleg pranja karoserije in sesanja notranjosti je dobro, da zlasti v avtomobilu z dizelskim motorjem odstranite vlago iz sistema za dovod goriva. Zamenjajte filter za gorivo in po potrebi zamenjajte motorno olje za tako z večjo viskoznostjo, ker to olajša hladen zagon pri nizkih temperaturah.
Nasvet:
Po pranju avtomobila obrišite tesnila okoli vrat s suho krpo in jih namažite z glicerinskim oljem, ki bo preprečilo, da bi vrata v mrazu primrznila. Preverite tudi, ali je kje poškodovan lak, saj lahko iz majhne praske čez zimo nastane velik rjast madež.

Shutterstock

Za boljšo vidnost in vidljivost

Ne le da mora biti vaš avtomobil dobro viden, tudi vi morate poskrbeti za dobro vidljivost na vse strani. Nikakor ni dovolj, da postrgate le majhen krog pred voznikom na vetrobranskem steklu in se zanašate, da bo preostalo opravilo gretje stekla.
Preden se odpeljete, je treba temeljito očistiti vsa okna, tudi stranska, in zunanja ogledala. Preverite tudi delovanje žarometov in brisalcev, v posodo za pralno tekočino pa nalijte zimsko pralno sredstvo z dodatkom proti zmrzovanju.
Nasvet:
Preglejte zalogo rezervnih žarnic, preverite hladilno tekočino in dolijte sredstvo proti zmrzovanju, pripravite kakovostno strgalo za steklo in metlico za odstranjevanje snega, pri roki pa imejte tudi pršilo za odmrzovanje stekel in ključavnic ter rokavice, če ste bolj občutljive sorte.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta