Pločevinasta zavesa

Janez Kovačič Janez Kovačič
23.12.2019 11:41
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Epa

Vprašanje je, koliko je letošnje obeleževanje padca Berlinskega zidu in s tem znamenite železne zavese pri mladi generaciji ali generaciji Z povzročilo samopreverjanje zgodovinskega znanja o tem, kaj in kje je to bilo. Morda se jih je precej bolj dotaknilo prav tako letošnje spoznanje, da je nutela na eni strani združene Evrope vendarle precej drugačna kot na drugi in da je vsebina sadnih jogurtov na vzhodu stare celine manj bogata kot na zahodu – kljub istemu proizvajalcu. Morda, res morda bi v ta koš dodali še statistično potrjeno spoznanje, da je povprečna starost osebnih avtov v vzhodni in srednji (pa deloma tudi v južni) Evropi precej višja od tiste v zahodnem delu. Lahko bi rekli in spoznali, da imamo pločevinasto zaveso.
Slovenija je v tem pogledu s povprečno starostjo voznega parka 10,1 leta pod evropskim povprečjem (10,8 leta). Je nekako na sredi med gospodarsko in sicer bolj razvitim evropskim zahodom in zaostajajočim vzhodom. Pa vendar je vprašanje, koliko časa bo še tako, kajti v letu dni se je starost povečala za mesec, v enajstih letih pa za dobri dve leti. Kje in kaj bi lahko bil problem, pa ne le slovenski?
Nesporno je, da so starejši avtomobili manj varni in tudi okoljsko bolj problematični. Prav na teh dveh področjih je razvoj izjemen, skoraj skokovit. Asistenčni sistemi že dolgo niso več nekakšna modna muha, pač pa bistveno pripomorejo k večji varnosti avtomobilov in posledično bolj varnemu prometu. Rojevajo se vedno novi in novi, toda problem je, ker jih ni mogoče naknadno vgraditi, vsaj večinoma ne. Tudi negativni okoljski odtis se precej povečuje s starostjo, pri čemer imajo najpomembnejšo vlogo pogonski agregati, vendar je tukaj napredek bolj zložen in se meri prej v petletkah kot pa v letih. Starost je tudi pri avtomobilih nadležna.
Napovedi o prihodnjem gospodarskem razvoju so previdne in negotove. To pomeni, da bo premislek o nakupu ali zamenjavi avtomobila še bolj temeljit kot sicer. Ker je razlika v kupni in siceršnji moči med enim in drugim delom Evrope še vedno precejšnja in se v glavnem po polžje zmanjšuje – če sploh –, je bolj ali manj jasno, da se bod(m)o na eni strani vozili s še starejšimi in manj varnimi avtomobili kot na drugi. Ni nujno, da bo pločevinasta zavesa padla hitreje kot železna.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta