(FOTO) Mercedesov EQA: Manjšega iz Stuttgarta ne bo

06.10.2021 05:00
EQA, ki so ga pri Daimlerju napovedali že leta 2017 na salonu avtomobilov v Frankfurtu, so javnosti prvič predstavili januarja letos. Te dni je prišel tudi na naš trg, stane pa najmanj 54.900 evrov.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V primerjavi z GLA ima EQA spredaj spremenjeno vse razen motornega pokrova. Posebnost je trak LED med žarometoma. Foto: Vinko KERNC
Vinko Kernc

Najnovejši električno gnani mercedes-benz ta hip, EQA, je tudi najmanjši iz serije EQ in pri slovenskem zastopniku pravijo, da manjšega EQ ne bo. EQA je seveda mestni (urbani) terenec, ki je nastal na koncernski platformi MFA; ta podpira vse spredaj gnane benze, začenši z razredom A in seveda tudi GLA, po katerem se zgleduje EQA. Tehnično izhodišče pomeni, da je tudi EQA gnan spredaj ali na vsa kolesa. Pogonski (asinhronski) elektromotor je nameščen spredaj, pri štirikolesno gnani različici 4matic pa je dodan še en (sinhronski) elektromotor na zadnji osi.

Tehnično je notranjost enaka kot pri GLA, je pa EQA serijsko bolj bogato opremljen, vključno s paketom Progressive. Foto: Vinko KERNC
Vinko Kernc

Pogonska baterija uporabne kapacitete 66,5 kilovatne ure in mase 480 kilogramov je nameščena v dnu vozila; predvideno polnjenje do 100 odstotkov na domači vtičnici (2,3 kW) traja 30 ur, pri izmeničnem toku do moči 11 kilovatov slabih šest ur, pri enosmernem toku do 100 kilovatov pa je za polnjenje do 80 odstotkov potrebne le pol ure. Doseg EQA znaša 426 kilometrov pri prednjem pogonu in 432 kilometrov pri štirikolesnem, garancija na baterijo pa je osem let ali 160 tisoč prevoženih kilometrov.

Vinko Kernc

Zunanjost EQA sledi sedanjim oblikovalskim zapovedim pri tej znamki: prednji del ima klasično masko EQ in tokrat tudi povezavo dnevnih luči z letvijo LED nad motorno masko, podobno je izvedeno tudi na zadku. In ker gre za cestni terenec, je takšna tudi njegova silhueta, ki je bolj ali manj enaka kot pri GLA. EQA je dolg 4,46 metra (kar je za pet centimetrov več kot GLA), širok 1,83 metra (enako kot GLA) in visok 1,62 metra (le nekaj milimetrov več od GLA). Predvsem zaradi pogonske baterije, ki zaseda tudi del dna prtljažnika, je tega v EQA le osnovnih 340 litrov oziroma za 45 do 95 litrov manj kot pri GLA, ki ima tudi vzdolžno pomično zadnjo klop.

Notranjost je večidel enaka kot pri GLA, so pa tu drugačni sedeži, okrasni elementi in seveda vse, kar je povezano s pogonsko elektrifikacijo. Gre zvečine za menije na infozabavnem sistemu, pri čemer velja izpostaviti navigacijo z "električno" inteligenco - ta zmore na podlagi vnesenega cilja z nasveti o lokaciji in trajanju polnjenja znatno pomagati na daljših poteh, lahko tudi predlaga hitrost in način vožnje, da za doseganje vnesenega cilja ne bo potrebno polnjenje, in podobno.

Vinko Kernc

Ponudba novega EQA obsega izbiro in zmogljivost pogona ter enega od treh paketov opreme (osnovni, Electric Line in AMG Line), prvo leto prodaje pa bo tradicionalno v ponudbi tudi paket Edition 1.

V ceniku so zgolj tri različice pogonov: EQA 250 s prednjim pogonom zmore 140 kilovatov, štirikolesno gnana EQA 300 in EQA 350 pa 168 oziroma 215 kilovatov. Cene teh različic z osnovno opremo so 54.900, 59.900 in 62.900 evrov, pri čemer subvencija Eko sklada ni upoštevana.

Vinko Kernc
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta