Kaj šteje kot zimska oprema na vozilih in zakaj jo je smiselno imeti?

Od 15. novembra do 15. marca morajo imeti vozila na slovenskih cestah ustrezno zimsko opremo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zimske razmere močno poslabšajo oprijem gume s podlago. Posledica so zastoji in prometne nesreče. 
Vinko Kernc

Pravno

Čeprav ta hip o zimi in zimskih razmerah na cestah ni ne duha ne sluha, to še ne pomeni, da se ne morejo pojaviti čez noč. Tako ali drugače, pri nas se zima vsaj na cestah začenja 15. novembra in konča 15. marca prihodnje leto. V tem času morajo imeti motorna in druga vozila v skladu z zakonom o pravilih cestnega prometa (ZPrCP) in pravilnikom o delih in opremi vozil prometa ustrezno zimsko opremo. Kaj šteje kot zimska oprema in zakaj jo je smiselno imeti?

Tudi terenska vozila niso vsemogoča in potrebujejo ustrezno zimsko opremo. 
VINKO KERNC
Verige močno izboljšajo oprijem v snegu in ledu, na asfaltu pa vplivajo na hitrejšo izrabo verig, pa tudi gum, blažilnikov in asfalta. 
Vinko Kernc

Tehnično

Pri pogojih med kolesi in podlago poleti in pozimi so bistvene fizikalne razlike, ki zahtevajo drugačen pristop h gradnji ustreznih gum. Dva pogoja sta pri tem ključna. Prvi je temperatura; ker guma s temperaturo močno spreminja lastnosti (hladneje je, trša postaja), zahteva zimski čas mehkejši material gume, da bi ta lahko omogočala ustrezen oprijem tako v suhem kot v mokrem in snegu. Drugi je podlaga oziroma pogoji v stiku med gumo in podlago. Tam je pozimi lahko tudi sneg, ki ga guma z drobnim profilom ne more zagrabiti, zato hitro zdrsne. Zimska guma ima profil bolj grob - kanalov je več in ti so širši in globlji. S tem se poveča oprijem gume v snegu (in blatu).

Zimska guma nima le bolj izrazitega profila, temveč je tudi mehkejša od vseletne.
Vinko Kernc

Praktično

Navkljub vse bolj zanesljivim vremenskim napovedim zimske razmere pogosto presenetijo, zato ni odveč, da se nanje pripravimo pred tem. Vsekakor je priporočljivo nadeti verige na kolesa še v suhem (in toplem) času, da se tega dela privadimo, saj je v mrazu, snegu in slabši svetlobi to početje precej oteženo. V času, ko že pričakujemo sneg, pa velja imeti v avtomobilu poleg verig (pazite na ustreznost njihovih mer!) še:
- (tanjše) rokavice za nameščanje verig,
- smučarske rokavice,
- preprogo za klečanje,
- manjšo, a čvrsto lopato,
- baterijsko svetilko,
- učinkoviti metlico za sneg in strgalko za led,
- topla oblačila in kapo (kapuco).
V zimskih razmerah je treba temu ustrezno prilagoditi vožnjo. To pomeni voziti bolj previdno, z več predvidevanja in bolj počasi. Pogoje v danih razmerah je treba ustrezno ovrednotiti in temu primerno ukrepati, toda številni vozniki hitrost preveč zmanjšajo in postanejo breme preostalim. Kdor se vožnje v snegu boji, naj se je raje izogiba.

Snežna nogavica je lažja in preprostejša za namestitev, je pa le omejeno učinkovita in v številnih državah EU prepovedana. 
Goodyear
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta