(AVDIO IN VIDEO) Podkast Večer v živo s Petro Greiner: "Največ štejejo drobne stvari"

Maja Furman Maja Furman
29.11.2021 10:10

O tem, kako krmariti med različnimi vlogami in pričakovanji ter pri tem ne pozabiti nase smo se pogovarjali z nekdanjo Slovenko leta, prejemnico jabolka navdiha, mamo, soprogo, zagovornico otrok s posebnimi potrebami, ustanoviteljico Zavoda 13 in fizioterapevtko Petro Greiner.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Pogovoru s Petro Greiner prisluhnite na povezavi TUKAJ.

Petra, občudujem vašo »svetlobo«, zdravi optimizem in občutek »da se vedno da«, ki ga nosite s sabo. Kako vam uspeva?

Za to nimam skrivnega recepta, to imam v genih – morda bi v tem primeru morala reči hvala mami. (smeh) Včasih zaradi te naravnanosti pozabljam na ljudi, ki imajo težave, so depresivni ali brezvoljni – nanje se spomnim, ko imam sama kak siv dan, ki ga najraje preživim doma, kjer počivam, se distanciram od vsakršne komunikacije z zunanjim svetom, ne berem niti elektronske pošte itd. Sama namreč res izstopam v neki dinamični energiji, ki včasih celo presega nekatere robove … (smeh)

Omenjate t. i. sive dni, ki jih sami najraje preživite doma, odklopljeni od zunanjega sveta. Se vam zdi, da je včasih dobro in zdravo imeti take dni? Ne nazadnje lahko tudi tako skrbimo za svoje dobro počutje?

Zagotovo. Osebno sem zelo hvaležna za deževne dni, saj mi v takih primerih še vreme ne dovoli, da bi šla ven. Saj veste, običajno nam je žal lepe dni zapravljati s poležavanjem doma. (smeh) Siv deževen dan pa me spodbuja, da ne počnem nič. Moj mož mi večkrat reče, da si znam narediti tako, da mi je lepo. Bi rekla, da to drži … Tudi v situacijah, na katere nimam vpliva, si naredim tako, da mi je lepo. In to se mi zdi v redu in dobro.

Ta veščina je prava življenjska modrost. Občutek imam da tudi, ko ste 24 ur na dan skrbeli za svojo Sofio, ki je bila deklica s posebnimi potrebami, niste pozabljala nase.

Če ne bi skrbela zase in ne bi bila na nek način rahlo egoistična, po mojem ne bi teh deset let preživela tako, kot sem jih, in ne bi zrastla, kot sem. Če v tem času ne bi znala poskrbeti zase, verjetno tudi ne bi preživeli kot družina … Tega nisem načrtovala, prišlo je spontano z rojstvom Sofie, ko sem že v porodnišnici v tisti preveliki pižami nosila rdečo šminko in tudi na ta način želela obdržati svoje dostojanstvo. Vemo namreč, da, ko se lepo oblečeš in se urediš, se na nek način dvigneš tudi na čustvenem in psihičnem nivoju. Res pa je, da v širši sliki, samo to ni dovolj.

Več vsebine vas čaka v podkastu Večer v živo.

Pogovor je vodila Maja Furman. Spremljajte dogodke Večer v živo na spletni strani www.vecer.com/vzivo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta