Bo Miro Cerar ostal v politiki? V petek bo povedal

DR
12.03.2020 21:34

Nekdanji premier in ustanovitelj SMC, s katero se je pred kratkim razšel, bi se lahko vrnil v DZ in zasedel poslanski stol.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Miro Cerar
Robert Balen

Ko bo jutri prisegla nova Janševa vlada, tudi nekdanji premier in ustanovitelj SMC Miro Cerar ne bo več zunanji minister. Ker je bil na volitvah 2018 izvoljen v državni zbor, se tja lahko vrne kot poslanec. A iz SMC je vmes izstopil, državnega zbora ne bo vodil, njegova zdaj še nekdanja stranka se je dogovorila za sodelovanje z Janšo. Če se Cerar vrne, bo iz parlamenta izpadel nadomestni poslanec Jani Möderndorfer. Ugibanj, ali ima Cerar dejansko "vsega dovolj", kar je vmes tudi že sam povedal, je bilo v zadnjih tednih veliko. Pop TV je v četrtek poročal, kar se špekulira: da mandata ne bo več prevzel. V tem primeru bi Möderndorfer ostal, a tudi on Janše za mandatarja ni podprl. Igorja Zorčiča za vodenje državnega zbora pa. 
Neuradne informacije iz njegove bivše stranke so, da se bo to res "najverjetneje" zgodilo, torej Cerarjevo slovo. A na ministrstvu za zunanje zadeve pravijo, da navedb 24 ur ne komentirajo, Cerar pa da bo odločitev sporočil v petek. Janševa vlada bo po predvidevanjih prisegla zvečer. Če bi se vrnil, bi postal nepovezani poslanec oziroma bi moral prestopiti v kakšno drugo poslansko skupino. Te ponudbe naj bi Cerar imel.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta