Bojana Beović: Poseben plačni zakon za zdravstvo je najbolj preprosta in dolgoročno vzdržna rešitev

23.09.2021 06:00
Idejo podpira tudi predsednik vlade Janez Janša. Vsi drugi sindikati razen Fidesa temu nasprotujejo.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Bodo medicinske sestre in zdravniki pri pogajanjih enotni? Fotografija je simbolična. 
Andrej Petelinšek

Čeprav trenutno tečejo pogajanja med ministrstvom za zdravje ter sindikati zdravstvene nege in socialnega varstva o višjih plačah, vse bolj konkretne obrise dobiva pol leta stara napoved predsednika vlade Janeza Janše, da bo za zdravstvo spisan poseben plačni zakon.

Da se stvari odvijajo prav v to smer, nam je potrdil predsednik Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Fides Konrad Kuštrin, ki se je s predsednico Zdravniške zbornice Slovenije (ZZS) Bojano Beović v torek udeležil delovnega sestanka pri predsedniku vlade. Na sestanku so tudi z ministrom za zdravje Janezom Poklukarjem razpravljali o spremembah plačnega sistema.

"Idejo, da zdravstvo potrebuje poseben zakon o plačah, predsednik vlade absolutno podpira," je dejal Kuštrin, ki si že dolgo prizadeva, da bi zdravniki izstopili iz enotnega plačnega sistema, medtem ko je Beovićeva dejala, da sicer odločitev o tem na sestanku še ni padla, "je pa poseben zakon za zdravstvo najbolj preprosta rešitev, ki omogoča tudi vzdržnost zdravstvenega sistema". Ob tem je Kuštrin povedal še, da predlog zakona, za katerega je spomladi minister Poklukar imenoval tudi posebno delovno skupino, že intenzivno usklajujejo, da bo čim prej pripravljen za obravnavo v vladi.

"To ni socialni dialog"

Vse to čudi druge sindikate, ki zastopajo zaposlene v zdravstvu in ki še vedno nasprotujejo izstopu iz enotnega plačnega sistema, saj se zavedajo, da bo tudi v tem primeru levji delež vsote za plače pripadel zdravnikom. "Predpogoj, da smo se sploh bili pripravljeni začeti pogajati je bil, da vlada tega, kar se bomo dogovorili, ne bo zbrisala s posebnim zakonom. Minister nam je obljubil, da nas bo obvestil, če do tega pride," je povedala predsednica Sindikata zdravstva in socialne varstva Irena Ilešič Čujovič. Kritična je tudi do tega, da predsednik vlade na omenjeni delovni sestanek ni povabil tudi drugih sindikatov s področja zdravstva: "To ni socialni dialog, kot si ga predstavljamo za demokratično državo."

Monika Ažman: "Trideset odstotkov višje plače za medicinske sestre je najmanj kar zahtevamo."
Janez Klenovšek

Podobno razmišlja predsednica Sindikata delavcev v zdravstveni negi Slavica Mencinger: "Razočarana sem, saj nam s tem jasno dajejo vedeti, da nismo enakovreden partner." Na ločen sestanek k predsedniku vlade je bila sicer povabljena tudi predsednica Zbornice zdravstvene in babiške nege Monika Ažman, a ob tem velja spomniti, da je slednja za sprejem zaradi alarmantnega stanja na tem področju zaprosila že pred tremi meseci. Po besedah slednje je predsednik vlade razumel, da bo treba plače v zdravstveni negi konkretno povečati, "sicer se nam lahko zgodi, da zaradi odhodov medicinskih sester ne bomo zapirali samo oddelkov, temveč tudi kakšno bolnišnico," je dejala Ažmanova, ki glede na premierovo izkazano razumevanje pričakuje, da bodo konkretne rešitve sprejete še v času te vlade. "Kašne bodo, je stvar pogajanj, a 30 odstotkov višje plače za medicinske sestre je najmanj, kar zahtevamo."

Zdravniki za pogajanja pod pogojem izstopa

Kakšna so pričakovanja zdravnikov glede dviga plač, ne razkrivata ne Kuštrin ne Beovićeva, sta si pa enotna, da je treba zvišati tako plače zdravnikov specialistov, ki šele začenjajo svojo poklicno kariero, kot tistih, ki delajo v tako imenovani težki medicini, kamor sodijo urgentna medicina, travmatologija, hematologija ... "Plače zdravnikov z izjemo začetniških se niso dvignile že več kot 20 let. Če želimo mlade privabiti tako v družinsko medicino kot v težko medicino, jih moramo primerno temu stimulirati," pravi Beovićeva in pri tem na vprašanje, ali ne bi bilo bolje, da bi se o plačah za skupno mizo pogovarjali vsi sindikati v zdravstvu, odgovori pritrdilno.

Kuštrin pa pravi, da so sami v preteklosti k sodelovanju že vabili Sindikat delavcev v zdravstveni negi, a naj bi ta pogovore zavrnil. Mencingerjeva te trditve zavrača. "Ko sem bila leta 2018 izvoljena za predsednico sindikata, sam tudi Fides povabila na pogovore. Dobili smo se dvakrat, a je bila vselej njihova prva zahteva, da pristanemo na izstop iz enotnega plačnega sistema, zato so se takrat pogovori zaključili. Smo pa vedno pripravljeni na konstruktivne pogovore," je povedala Slavica Mencinger.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta