Bruselj in London dosegla dogovor o prihodnjih odnosih po brexitu, članice ga podpirajo

STA, M.R.
24.12.2020 16:21
Evropska unija in Združeno kraljestvo sta danes po desetih mesecih pogajanj vendarle dosegla dogovor o prihodnjih odnosih po brexitu, je danes na novinarski konferenci sporočila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Evropska zastava med protestom v Londonu
EPA

"Končno smo dosegli dogovor," je z olajšanjem na novinarski konferenci po koncu pogajanj v Bruslju povedala Ursula von der Leyen. Dodala je, da je to dogovor, za katerega se je splačalo boriti. Po njenih besedah bo ščitil evropske interese, poleg tega pa je dogovor po njenem mnenju tudi v interesu Združenega kraljestva.

Poudarila je, da dogovor zagotavlja, da bo konkurenčnost v evropskem enotnem trgu ostala pravična. V pogajanjih so zagotovili tudi gotovost za evropske ribiče. Dogovor bo poleg tega po besedah predsednice komisije zagotavljal sodelovanje na vseh področjih skupnih interesov EU in Otoka, kot so podnebne spremembe in varnost.

"Dogovor omogoča, da lahko brexit končno pustimo za sabo," je še izpostavila in poudarila, da je EU v času pogajanj ohranila enotnost.

Slednje je izpostavil tudi glavni evropski pogajalec za brexit Michel Barnier. Pojasnil je, da dogovor temelji na štirih stebrih. To so prosta in pravična trgovina, ekonomsko in socialno partnerstvo, varnost državljanov ter upravljanje sporazuma.

Dogovor je v izjavi za javnost pozdravil tudi predsednik Evropskega sveta Charles Michel. "Celovit dogovor z našo sosedo, prijateljico in zaveznico je najboljši izid za naše državljane in podjetja," je izpostavil. "V zadnjih letih je EU v pogajanjih z Združenim kraljestvom pokazala enotnost in odločnost. Ohranili bomo takšno enotnost," je dodal.

Zapisal je še, da postopek še ni končan. Na vrsti so še države članice in Evropski parlament, da preučijo dogovor, preden dajo zeleno luč.

Zasedanje veleposlanikov držav članic EU, na katerem bodo obravnavali dogovor, je po neuradnih informacijah predvideno za petek ob 10.30. Države članice bodo odločale, ali bodo potrdile začasno uporabo sporazuma.

Pred 31. decembrom, ko se izteče prehodno obdobje po brexitu, ga bo moral potrditi tudi britanski parlament.

Ko bo sporazum podpisan in objavljen v uradnem listu EU, bo 1. januarja začel začasno veljati. Evropski parlament pa ga bo obravnaval in potrjeval šele zatem.

London in Bruselj sta tako štiri leta in pol po referendumu, na katerem so se Britanci odločili za izstop iz EU, sklenila dogovor o prihodnjih odnosih po brexitu. Ta se je zgodil 31. januarja letos, konec meseca pa bo Združeno kraljestvo zapustilo še evropski notranji trg in carinsko unijo.

Voditelji članic EU dogovor večinoma pozdravili

Evropski voditelji večinoma pozdravljajo dosežen dogov. Nemška kanclerka Angela Merkel je izrazila prepričanje, da gre za dogovor zgodovinskega pomena. "Kmalu bomo lahko ugotovili, ali lahko Nemčija podpre današnji rezultat pogajanj," je sporočila nemška kanclerka. Prepričana pa je, da "imamo dober rezultat" in dodala, da gre za dogovor zgodovinskega pomena. "Z njim bomo postavili temelje za novo poglavje v odnosih. Velika Britanija bo še naprej pomembna partnerka Nemčije in EU izven unije," je dodala. Nemška vlada bo dogovor pregledala v ponedeljek, je napovedala.

Tudi nemški zunanji minister Heiko Maas je pozdravil dogovor. "To je bil pogajalski maraton, a v rekordnem času in z dolgim končnim sprintom. Izplačalo se je potruditi," je dejal v pisni izjavi.

Irski premier Micheal Martin je dogovor pozdravil kot "zelo dobrodošel" razvoj, ki bo tlakoval pot dobrim odnosom v prihodnjih letih. "Čeprav bomo v EU pogrešali Združeno kraljestvo, to, da imamo zdaj dogovor, pomeni, da se lahko osredotočimo na to, kako bomo upravljali dobre odnose v prihodnjih letih," je tvitnil. Irski zunanji minister Simon Coveney pa je tvitnil, da je dogovor končno zagotovil gotovost in da bo omogočil nov začetek britanskih odnosov z Irsko v uniji.

Dogovor je kot dobrega pozdravil tudi italijanski premier Giuseppe Conte. "Zagotovljeni so interesi in pravice evropskih podjetij in državljanov. Združeno kraljestvo osrednji partner in zaveznik za unijo in Italijo," je tvitnil.

Škotska premierka Nicola Sturgeon pa je dejala, da je napočil čas, da Škotska "postane neodvisna evropska država". Spomnila je, da se brexit dogaja proti volji Škotske. "Ne obstaja dogovor, ki bi nadomestil, kar nam je bilo odvzeto z brexitom," je tvitnila.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta