Čez pet mesecev bo konec prehodnega obdobja. Podjetja in državljani naj se pripravijo na brexit

Darja Kocbek Darja Kocbek
13.08.2020 06:30

Glavni pogajalec EU za brexit Michel Barnier se je obrnil na podjetja in državljane EU s sporočilom, naj se pripravijo, saj bodo po novem letu spremembe neizogibne.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Britanska vlada s premierjem Borisom Johnsonom na čelu do konca junija ni zaprosila za podaljšanje prehodnega obdobja. Johnson ves čas poudarja, da je pripravljen tudi na trdi brexit.
Andrew Parsons/10 Downing St

EU se je začela pripravljati na izstop Združenega kraljestva brez sporazuma o prihodnjem partnerstvu oziroma na tako imenovani trdi brexit, izhaja iz nedavnega sporočila glavnega pogajalca EU za brexit Michela Barnierja podjetjem in ljudem v posameznih članicah EU. Čez pet mesecev bo konec prehodnega obdobja za brexit. Združeno kraljestvo zapušča enotni trg EU in carinsko unijo. Spremembe so neizogibne ne glede na to, ali bo dosežen sporazum o novem partnerstvu ali ne. Podjetja in državljani Slovenije naj se pripravijo, je sporočil Barnier.

Johnson pripravljen tudi na trdi brexit

Združeno kraljestvo je konec januarja letos izstopilo iz EU, a v prehodnem obdobju, ki se zaključi konec letošnjega leta, še ostaja del skupnega trga EU in carinske unije, zato ljudje in podjetja na obeh straneh Rokavskega preliva izstopa še ne občutijo. Britanska vlada s premierjem Borisom Johnsonom na čelu do konca junija, ko je bil za to še čas, ni zaprosila za podaljšanje prehodnega obdobja. Johnson ves čas poudarja, da je pripravljen tudi na trdi brexit. V tem primeru bodo trgovinski odnosi med EU in Združenim kraljestvom od 1. januarja 2021 temeljili na minimalnih standardih Svetovne trgovinske organizacije (WTO), ki vključujejo carine.
Brexit bo po koncu prehodnega obdobja ustvaril ovire za trgovino z blagom in storitvami ter za čezmejno mobilnost in izmenjave. To se bo zgodilo v obeh smereh, torej iz EU v Združeno kraljestvo in obratno. "Javne uprave, podjetja in državljani unije morajo, če tega še niso storili, sprejeti vse potrebne ukrepe za pripravo na te spremembe, da bi čim bolj zmanjšali stroške motenj," so nam pojasnili na predstavništvu Evropske komisije v Sloveniji.

Brexit bo vplival na poslovanje 7000 slovenskih podjetij

Matej Rogelj, direktor Centra za mednarodno poslovanje pri GZS, nam je pojasnil, da Združeno kraljestvo zagotovo sodi med pomembne trgovinske partnerje Slovenije. V času pred epidemijo koronavirusa je blagovna menjava med Slovenijo in Združenim kraljestvom znašala dobro milijardo evrov na leto, dodatnih 400 milijonov evrov prometa sta državi ustvarili še na področju storitev. Ob jasnih sporočilih iz Bruslja, da "nič ne bo, kot je bilo", se s 1. januarjem 2021 nezadržno približuje nepreklicna trgovinska ločitev EU in Velike Britanije, ki bo neposredno vplivala na poslovanje in stroške skoraj 7000 slovenskih podjetij, posredno pa še več.
"Ne glede na dodatni odlog, ki je malo verjeten, ali še tako ugoden medsebojni sporazum so prosti menjavi blaga, storitev in ljudi dnevi šteti. Velika Britanija sicer ne zapušča planeta, saj jo, tako kot EU, vežejo še druga splošna pravila poslovanja, na primer v okviru WTO, ki pa so bistveno manj liberalna, kot smo jih vajeni na skupnem trgu," pravi Rogelj. Glede na do zdaj videno lahko po njegovih besedah pričakujemo dolgotrajna in kompleksna pogajanja in ureditve na neštetih področjih, od medicinske opreme, transporta do intelektualne lastnine in financ, da ne govorimo o priznavanju kvalifikacij, napotenih delavcih, javnih naročilih in skladnosti standardov.

Neizbežna uvedba carin, trošarin in sprememb DDV

Uvedba carin, trošarin in drugačnega obvladovanja DDV so neizbežni in 1. januarja 2021 ne moremo računati z gladkim prehodom v nadaljnje poslovanje. "Podjetja na obeh straneh Rokavskega preliva bodo soočena z neznankami, omejitvami in stroški, povezanimi z usposabljanjem, dokumentacijo, potrebnim časom, logistiko in kmalu tudi s prilagajanjem produktov/storitev," nam je povedal Matej Rogelj.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta