Denar za višje plače je ali pa še bo

Urška Mlinarič Urška Mlinarič
31.01.2019 18:50

Medtem ko je vlada svojim proračunskim porabnikom denar za prvo povišico zagotovila, bo zdravstvena blagajna to storila z zamudo. Za plače v občinah prenizka povprečnina.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Plače medicinskega osebja v domovih za starejše plačuje zdravstvena zavarovalnica. Ta jim denarja še ni nakazala, to bo storila s poračunom.
Andrej Petelinšek

V teh dneh je završalo zaradi že odobrenih ali napovedanih podražitev oskrbnine v domovih za starejše in višjega plačila vrtca zaradi vladno-sindikalnega dogovora o dvigu plač javnim uslužbencem. Preverili smo, ali je v štirih blagajnah javnega sektorja za višje plače denar zagotovljen ali pa je vlada delala račun brez krčmarja in se je zatorej dvig plač vsaj v enem delu prelil na uporabnike omenjenih storitev?
Dogovor med vlado in sindikati predvideva, da bo večina od skoraj 170.000 javnih uslužbencev prihodnji torek oziroma najkasneje 15. februarja dobila za štiri odstotke višjo plačo, kar po podatkih ministrstva za javno upravo skupno znese 138,5 milijona evrov. Na finančnem ministrstvu zatrjujejo, da je za neposredne in posredne proračunske uporabnike (denimo upravne enote, ministrstva, javni zavodi in agencije v lasti države ...) za februarsko izplačilo denar že zagotovljen, medtem ko bodo za naslednji štiriodstotni dvig plač, ki bo realiziran konec leta, denar zagotovili v rebalansu proračuna. Slednji naj bi bil sprejet v začetku marca.
Drugače je pri domovih za starejše, zdravstvenih domovih in bolnišnicah, kjer plače medicinskega osebja financirajo iz zdravstvene blagajne. A jim, kot so opozorili sami, Zavod za zdravstveno blagajno Slovenije (ZZZS) denarja še ni nakazal. In tako bodo morali sami denar založiti vsaj za ta mesec. Razlog je v dejstvu, da ministrstvo za zdravje v vladno potrditev še ni poslalo Splošnega dogovora za letos, ki je podlaga za določitev cen zdravstvenih storitev. Šele ko bo to določeno, bo ZZZS lahko denar omenjenim zavodom tudi nakazal. Z ministrstva za zdravje sporočajo, da bo vlada predlog splošnega dogovora predvidoma obravnavala v drugi polovici februarja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta