DeSUS: Poslance pozvali k odstopu, Jasnič ne izključuje svojega odstopa

Luka Mlakar Luka Mlakar
10.09.2021 10:24
Predsednik DeSUS Ljubo Jasnič je po današnji klavzuri stranke povedal, da so svetu stranke predlagali, naj poslance pozove k odstopu. "Pozvani so bili k odstopu oziroma da svoja mesta prepustijo tistim, ki so bili v njihovih volilnih enotah nadomestno izvoljeni," je pojasnil Jasnič. Predloge klavzure bo predvidoma že prihodnji teden obravnaval svet stranke. V primeru, da bi se ta postavil na stran poslancev, Jasnič ne izključuje svojega odstopa.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Prvi mož DeSUS Ljubo Jasnič je pred novinarji povedal, da so bili Franc JuršaBranko Simonovič in Ivan Hršak danes pozvani k odstopu. "Bili so pozvani k odstopu, da dajo mesto tistim, ki so bili v njihovih volilnih enotah nadomestno izvoljeni. Ta predlog oziroma stališča gredo zdaj na sejo sveta stranke," je pojasnil Jasnič. To pomeni, da je klavzura svetu stranke DeSUS predlagala, naj poslance pozove k odstopu. Jasnič je dodal, da si bo prizadeval, da bi svet stranke omenjene sklepe obravnaval že v drugi polovici naslednjega tedna. Poziv sveta stranke poslancev sicer ne obvezuje k odstopu, se bo pa DeSUS, če slednji ne bodo sledili sklepom organov stranke, odpovedal kakršnikoli razpravi oziroma kontaktom s poslanci, je dejal Jasnič. "Stranka se odpoveduje njihovim uslugam, oni pa delujejo naprej," je dodal prvak DeSUS in priznal, da stranki sicer ne bo lahko, če se njene poti s poslanci razidejo.

Jasnič: Če je svet stranke na strani poslancev, bom razmislil o odstopu

Na vprašanje, kako sta se na poziv k odstopu odzvala Simonovič in Hršak, ki sta bila prisotna na klavzuri, je Jasnič odgovoril, da se nihče od njiju ni javil k besedi. "Seja sveta stranke pa je tisti politični organ, ki mora sprejeti dokončno stališče glede tega," je glede sklepa, da se poslance pozove k odstopu, poudaril Jasnič. Po njegovih besedah so poslancem s tem dali možnost, da se častno umaknejo. Na vprašanje, kaj bo storil, če svet stranke, ki ga vodi Anton Urh, ne bo sprejel sklepa s pozivom k odstopu poslancev, je Jasnič odgovoril, da bo razmislil o svojem odstopu: "V tem primeru bom potegnil stališče, da je svet stranke na strani poslancev in se bom moral sam dogovoriti s seboj." Simonovič in Hršak danes nista dajala izjav.

Če svet stranke poslancev DeSUS (na fotografiji Branko Simonovič in Franc Jurša) ne bo pozval k odstopu, Jasnič ne izključuje možnosti svojega odstopa.
Žiga Živulović Jr.

Glede morebitne izključitve poslancev pa je Jasnič dejal, da jih lahko izključijo občinske organizacije: "V kolikor tega ne storijo, mora preteči nekaj časa, da se lahko o tem pogovarjamo. Jaz v to ne bi šel, je pa to stvar občinskih organov." Ob tem je Jasnič dodal, da nihče, ki je stranki v preteklosti delal škodo, ne more biti več evidentiran in kandidirati na listah DeSUS. Jasnič je še dejal, da so v okoli šesturni razpravi na klavzuri sprejeli enotno odločitev, da v DeSUS zakonov, ki jih bodo poslanci v državnem zboru obravnavali jeseni, to so med drugim zakoni o demografskem skladu, dolgotrajni oskrbi ter zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, ne bodo podprli v takšnih oblikah, kot so trenutno na mizi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta