Dopust in regres: Letos vsaj 1024 evrov

Tanja Fajnik Milakovič
26.04.2021 06:00
Pripadata regres in dopust tudi tistim, ki so zaradi epidemije na čakanju na delo ali imajo skrajšani delovni čas?
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kako bo letos z dopustniškimi potovanji, bo še vedno v pomembni meri odvisno od virusnih razmer. Lahko pa letos lanskoletni dopust izkoristite do konca leta. Foto: Andrej PETELINŠEK
Andrej Petelinšek

Letošnji zakonsko določen regres za letni dopust bo nekoliko višji kot lani. To pa zato, ker se je januarja zvišala minimalna plača. Ta je namreč zakonski minimum za izplačilo regresa. Lani je ta znesek znašal 940 evrov neto (ker je regres razbremenjen davkov in prispevkov), letos bo višji, in sicer 1024 evrov neto. Seveda pa lahko delodajalci, tudi v javnem sektorju, zaposlenim izplačajo višji regres, če je tako določeno v kolektivni pogodbi. Po zadnjih marčevskih podatkih je maksimalen neobdavčeni regres 1977,20 evra.

Sindikati zahtevajo 1300 evrov

Tako so denimo lani sindikati samo za prejemnike minimalne plače v javnem sektorju izpogajali regres v višini 1050 evrov. Tudi letos pogajanja med vlado in sindikati javnega sektorja še potekajo, so povedali na ministrstvu za javno upravo. Sindikati zahtevajo 1300 evrov regresa za vse državne uslužbence. Eden od njihovih argumentov pa je tudi, da v javnem sektorju večina, za razliko od zasebnega, vedno dobi samo minimum tistega, kar določa zakon o delovnih razmerjih.

Vlada tej zahtevi ni najbolj naklonjena, še posebej ne, da bi veljala za vse. Povprečne plače v javnem sektorju so se prav v zadnjem letu občutneje povišale zaradi kriznih dodatkov, ki jih dobivajo zaposleni. Seveda ne vsi in še zdaleč ne vsi enako visokih, pa opozarjajo sindikati. Kaj pa vsi tisti, ki so na čakanju na delo ali imajo zaradi epidemije skrajšani delovni čas? Ali tudi tem pripada regres?

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti smo prosili za odgovor, kaj se v tem primeru zgodi z izplačilom regresa, in tudi, kaj z odmero letnega dopusta, ki jo morajo do 31. marca delodajalci poslati zaposlenim. Pojasnili so, da delavec v času začasnega čakanja na delo delovnih nalog začasno sicer ne opravlja, vendar se mu delovnopravni status zaradi tega ne spremeni. Ukrep začasnega čakanja na delo, enako velja tudi za ukrep skrajšanega delovnega časa, zato ne vpliva na uresničevanje pravice do letnega dopusta in regresa za letni dopust.

Lanski dopust lahko izkoristite do konca leta

"Pravica do letnega dopusta se veže na delovno razmerje, delavec ohrani pravico do letnega dopusta in tudi pravico do regresa za letni dopust. Če bo delavec celotno letošnje koledarsko leto torej v delovnem razmerju, mu pripadata pravica do celotnega letnega dopusta in pravica do celotnega regresa za letni dopust," je povedal Damjan Mašera, vodja sektorja za delovna razmerja in druge oblike dela na ministrstvu.

Če dobite odpoved delovnega razmerja, pa vam pripada sorazmerni del letnega dopusta in posledično tudi sorazmerni del regresa za letni dopust. Torej ena dvanajstina za vsak mesec zaposlitve. Regres mora biti zaposlenim izplačan do 1. julija, v izjemnih primerih (denimo nelikvidnost podjetja) najkasneje do 1. novembra in tukaj ni nobenih sprememb, ne glede na epidemijo.

Velja pa ob tem spomniti na posebnosti, ki letos zaradi epidemije veljajo pri koriščenju starega letnega dopusta, določene v sedmem protikoronskem paketu. Tako je bilo mogoče neizrabljen dopust iz leta 2019 koristiti še letos, do 28. februarja. Če pa imate še lanski dopust, ki bi ga v skladu z zakonom morali porabiti do 30. junija, vam ni treba skrbeti. Letos boste lanskoletni dopust lahko koristili vse do konca leta.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta