(FOTO) AMZS opozarja: Pri trčenju avtodoma in osebnega avtomobila možnost hudih poškodb glave

Gr.G.
30.04.2021 12:58
Glede na najrazličnejše omejitve in tveganja, ki jih prinaša aktualna zdravstvena situacija, je mogoče pričakovati, da se bo priljubljenost avtodomov še povečevala. Zato je vsekakor na mestu vprašanje, kako varni so v prometni nesreči, kaj se ob trku dogaja z vgrajenim pohištvom, kuhinjsko opremo, predali s posodo in drugim tovorom, ki se v hiši na kolesih vozi v istem prostoru kot potniki?
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Energija čelnega trčenja pri hitrosti 56 km/h je bila prevelik zalogaj za zmečkljive cone v karoserijah obeh vozil. Sile trka so pri obeh vozilih prodrle v potniški kabini in bi povzročile poškodbe potnikov. 
Amzs

Bivalni kombiji oziroma avtodomi, v katerih je bivalna nadgradnja vgrajena znotraj tovornega prostora lahkega dostavnika s skupno maso do 3500 kg, so v zadnjih letih doživeli razcvet in spadajo med najbolj priljubljena počitniška vozila v Evropi. Avto-moto zveza Slovenije je v sodelovanju s partnerskimi avtomobilskimi klubi izvedla preskusni čelni trk avtodoma in osebnega avtomobila, ki je pokazal, da je lahko hiša na kolesih med vožnjo ob nepravilni uporabi zelo ranljiva in nevarna.

Pri bivalni opremi avtodoma se je kot najšibkejši člen izkazala lesena konstrukcija sedežne skupine za prevoz potnikov. 
Amzs

Zaradi zrušitve nosilne konstrukcije sedala sta obe lutki, nameščeni na leseni konstrukciji sedežne skupine za prevoz potnikov, po nesreči obstali pod drugačnim kotom. Obe sta pri odboju zgrešili naslonjali za glavo in udarili v kovinski okvir, kar predstavlja veliko tveganje za hude poškodbe glave, so zapisali pri AMZS. Pri odraslem potniku je prišlo tudi do nevarne potopitve telesa in celo do potencialnega tveganja, da bi se varnostni pas zarezal v predel trebuha in povzročil hude poškodbe z močno krvavitvijo, so dodali. Strokovnjaki izpostavljajo, da je za varno vožnjo nujno zavedanje, da avtodom, kljub svoji bivalni nadgradnji, ni nepremičnina, zato je treba pred vsako potjo pametno in preudarno založiti bivalni del s hrano in tovorom.

"S preskusnim trkom smo želeli dobiti odgovor, kakšne so posledice prometne nesreče, če je avtodom obtežen v skladu s predpisano nosilnostjo, vsi potniki pa sedijo ustrezno pripeti na mestih, opremljenih z varnostnim pasom. Bivalni kombi smo izbrali zato, ker so v zadnjih letih na evropski cestah prav ti avtodomi najbolj priljubljeni. Zanje se odločajo predvsem starejši pari in mlade družine, ki jih pogosto uporabljajo celo za vsakdanjo mobilnost," je pojasnil Jure Gregorčič, novinar AMZS Motorevije, in pojasni, da je bil za preskus izbran scenarij čelnega trka avtodoma z osebnim avtomobilom na cesti zunaj naselja: "Čeprav tovrstne nesreče ne sodijo med najbolj pogoste, smo se za ta scenarij odločili, ker predstavlja največje tveganje za poškodbe potnikov v obeh vozilih." Izbrali so najbolj zastopano različico takega avtodoma: na šestih metrih dolžine in dveh metrih širine je testni avtodom ponujal štiri sedeže, štiri ležišča in okoli 600 kilogramov nosilnosti za tovor. 

Fiat ducato je trčil v Citroen C5
Amzs

Pri AMZS pojasnjujejo, da je bila energija silovitega čelnega trčenja prevelik zalogaj za zmečkljive cone v karoserijah obeh vozil. Ob tem so izpostavili, da je bila hitrost ob preskusnem trku celo 8 km/h nižja od hitrosti na preskusnih trkih konzorcija Euro NCAP (64 km/h). "Prednji del avtodoma ni optimalno zasnovan za učinkovito odvajanje oziroma razpršitev energije naleta. 3,5 tone težak avtodom, ki je skoraj dvakrat težji od avtomobila, je povzročil zelo veliko obremenitev na prednjem delu citroena C5. Sile trka so pri obeh vozilih prodrle v potniški kabini in bi povzročile poškodbe potnikov", je povedal Gregorčič. Dodatno je trk avtodomu in avtomobilu sklop nožnih stopalk potisnil daleč v kabino in povzročil veliko tveganje za hude poškodbe spodnjih okončin obeh voznikov. Po nesreči brez zmogljive opreme za tehnično reševanje ni bilo mogoče odpreti voznikovih vrat ne v avtodomu in ne v avtu. Reševalci bi v notranjost avtodoma najhitreje vstopili skozi dvokrilna prtljažna vrata, je dodal.

Kompromis med bivalnim udobjem in potovalnim zahtevami je najbolj krhek z vidika varnosti, tako Gregorčič. Nekateri avtomobilski izdelovalci, kot so Volkswagen, Ford, Renault in Mercedes, ki ponujajo tovarniško zasnovane izvedbe lahkih bivalnih kombijev, so tukaj v prednosti, saj za prevoz potnikov v bivalnem delu vgradijo svoje avtomobilske sedeže, a ti največkrat ne omogočajo dodatnih prilagoditev sedežne skupine (izdelava ležišča) med bivalnim in voznim tlorisom.

Zgledno je svojo nalogo opravil varnostni sistem plinske napeljave za kuhanje in ogrevanje, saj je ob trku varnostni ventil prekinil oskrbo s plinom in tako zmanjšal nevarnost požara. Najbolj poškodovani so bili kuhinjski elementi, ki so med seboj povezani le z lesnimi vijaki. Sila trka je odtrgala kuhinjske predalčnike pod pultom. Posoda in živila so poletela vse do naslonjala voznikovega sedeža, polomljeno kuhinjsko pohištvo pa je še dodatno blokiralo poškodovana drsna vrata.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta