(FOTO) Krofovska mrzlica na Trojanah: "Pust je, včeraj sem bil pijan. Ženi se lahko odkupim samo s trojanskimi krofi!"

Klara Širovnik Klara Širovnik
23.02.2020 07:46

Štajerci smo si največkrat enotni v mnenju, da je ljubljanski zrak drugačen od "domačega". Le ugibamo lahko, ali so podobnih misli tudi Ljubljančani. Nekaj pa je gotovo: ko na štajerski avtocesti prevoziš prvih nekaj tunelov, vonj po grozdju in zaseki zamenja duh po cvrtju. Čim se približamo Trojanam, postane jasno: pripeljali smo v območje trojanskega krofa. Ni več poti nazaj. Treba se bo ustaviti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Miza za oblikovanje krofov. Vsak je unikat. 
Klara Širovnik

In tako smo na pustno soboto tudi mi zavili z avtoceste. Čeprav je ura odbila šele devet, na parkirišču pred Gostiščem Trojane nismo bili sami. Še več - avto je bilo treba spraviti v tesni prostorček med dvema že parkiranima voziloma, katerih lastniki so se v trojanski prodajalni mudili z nakupom krofov. Vrsta se iz notranjih prostorov gostišča sicer še ni vila proti zunanji toaleti, čeprav tudi tak prizor na Trojanah bojda ni presenetljiv. Ko nam je naposled le uspelo parkirati, se je sosednjemu avtomobilu že približal lastnik, gospod v poznih petdesetih, in v prtljažnik položil škatli s krofi. V vsaki jih ima osem, precenimo. Škatli je položil kar na kurentov kožuh. Kasneje ga bo oblekel za nastop v karnevalski povorki, pove. Ime mu je Marjan. Pripeljal se je od daleč, saj stanuje v Lenartu. "Se splača," pove in pristavi, da mu "bencina ni škoda". "Po pravici povedano je žena jezna, ker sem včeraj pil. Saj ima prav. Bili smo v kurentiji, pa sem ji obljubil, da se ne bo zavleklo. Ampak se je. Saj ji zdaj nesem krofe, da bo mir," nam še zaupa z meglenim pogledom. Poročena sta že 25 let. "Trojanski vedno vžgejo." Ker je kupil dva paketa, v katerih niso samo krofi z marelično marmelado, pač pa tudi taki z borovničevo, verjame, da mu ne bodo prislužili zgolj odpuščanja, pač pa ženo omehčali tudi za "grehe" prihajajoče noči, saj se pustno rajanje še ni končalo.

"Ta teden sem dobila že tri ali štiri elektronske pošte s vprašanjem, kdaj bomo 'pomislili na vegane'."
Klara Širovnik
Poslovodja Urška Strnad, ki nas je popeljala po proizvodnji. Letos našemjena v zdravnico, na glavi je nosila tudi lasuljo, saj si vedno želela kodraste pričeske, pravi. 
Klara Širovnik
Klara Širovnik

Krof je živ, vsi ne morejo biti enaki 

Vendar pa pri tako visokem povpraševanju ne gre brez predhodnih priprav. "Pust je posebni praznik, zato smo se na pustno soboto začeli pripravljati že včeraj," pove Urška Strnad, doda pa, da so v ta namen celo podaljšali delovni čas in oddelali nočno izmeno, kar jim sicer ni v navadi. Vendar se še tako napet dan za zaposlene, ki so ob letošnjem pustu našemljeni v zdravnike in reševalce, začne kavo in krofom. Človek bi pričakoval, da so se jih že malček naveličali. "O, ne, še vedno si jih zjutraj narežemo na manjše koščke in jih skupaj jemo ob kavi," pravi Urška.

Vzhajanje. 
Klara Širovnik
Krofi se v cvrtniku avtomatično obrnejo po osmih minutah. 
Klara Širovnik

Krof ne more biti hkrati veganski in trojanski 

Zanimivo pa je, da med strankami obstaja tudi množično povpraševanje po krofih, ki bi bili primerni za vegane in ljudi, ki ne uživajo glutena. Vendar v Gostišču Trojane poudarjajo, da tem željam ne morejo ustreči, saj zanje nimajo kapacitet. "Ljudje si verjetno predstavljajo, da mi krofe pečemo v več cvrtnjakih, a gre za enega velikega, v katerem ne moremo hkrati peči veganskih in neveganskih krofov. Za to bi potrebovali posebne prostore, na Trojanah pa imamo že tako ali tako probleme s prostorom," povedo. Ob tem pa bi prirejanje receptov kršilo tudi njihovo zavezanost k tradiciji. "Receptura je bila ustvarjena takšna, kot je, in tega se bomo držali. Ljudje se jezijo, rečejo, da jih ignoriramo. A ne gre za to, enostavno ne zmoremo. Ta teden sem dobila že tri ali štiri elektronske pošte s vprašanjem, kdaj bomo 'pomislili na vegane'," pojasni Urška Strnad. Prošnje se še pomnožijo v pustnem času. "Vem, da si želijo trojanski krof, a trojanski krof ne more biti veganski," poudarjajo. 

Med krofoljubci smo ujeli tudi kurente iz Grajene!
Klara Širovnik

Krof je pravi prijatelj 

Sicer pa je jasno, da prodaja krofov na Trojanah ni omejena zgolj na pustni čas. "Tudi če bomo imeli na katerih drugih področjih upad v zaslužku, ga pri krofih ne bo. Krof nas nikoli ne pusti na cedilu," so prepričani, poudarjajo pa, da sicer največji pritisk čutijo ob nedeljah (predvsem v pomladanskih in jesenskih mesecih), ko je gneča v restavraciji tako velika, da stranke, ki čakajo na krofe, včasih kar obupajo in odidejo. "Prav vsakega, ki čaka v vrsti in obupa, nam je žal," pravijo. A o širitvi vseeno ne razmišljajo. "Veste, kaj vam bom povedala - najbolje je, da si na enem mestu, to je ljudem najbolj zanimivo. Mi smo zadovoljni s tem, kar imamo," zaključuje Urška Strnad.

Delavka kroge polaga v cvrtnik. 
Klara Širovnik
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta