(FOTO) Prisegli novi ministri Janševe vlade, kmalu se bodo sestali na prvi seji

Žana Vertačnik Žana Vertačnik
13.03.2020 18:41

Državni zbor je z 52 glasovi za in 31 proti potrdil ministrsko ekipo nove vlade. Poleg vseh koalicijskih stran naj bi vlado podprla še oba predstavnika manjšin in tudi stranka SNS.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nova slovenska vlada na čelu z Janezom Janšo
Robert Balen

Državni zbor je na izredni seji potrdil novo vladno ekipo, tretjo vlado Janeza Janše. Ta bo oblast prevzela pospešeno zaradi tekme s časom, ki je odločilen za zajezitev epidemije novega koronavirusa. Razprava je trajala le dobri dve uri, saj so nekateri politični akterji, med drugim tudi odhajajoči premier Marjan Šarec, pozvali k čimprejšnjemu glasovanju zaradi krize s širitvijo koronavirusa.

Po glasovanju so ministri zasedli svoje stole v državnem zboru
Robert Balen
Robert Balen

Jelinčič napovedal podporo SNS

Za današnje glasovanje o skupni listi kandidatov za ministre ima sicer nova koalicija zagotovljenih 47 glasov, za njeno potrditev pa bo zadostovala večina navzočih poslancev. Podporo vladi je napovedal tudi predsednik sicer nekoalicijske stranke SNS Zmago Jelinčič
Po izvolitvi nove vlade ne bo časa za nazdravljanje s penino, saj je že napovedana prva seja vlade. Ta bo, kot je napovedal bodoči premier Janša, na sporedu eno uro po glasovanju o ministrski listi.

Stol, na katerm bodo novi premier in ministri podpisali prisego. 
Robert Balen

​Na prvi seji vlade verjetno kadrovske zadeve

V ospredju bodo prvi samostojni ukrepi, ki jih bo sprejela Janševa vlada. Na dnevnem redu pa so po naših informacijah kadrovske zadeve. Na prvi seji naj bi bili imenovana nova šefa Sove in vladnega urada za komuniciranje pa državni sekretar za nacionalno varnost, ki bo zamenjal včeraj razrešenega Damirja Črnčeca. Po nekaterih virih naj bi nova vlada odstavila tudi direktorico policije Tatjano Bobnar.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta