Hojs o sporni izjavi, ki je odmevala tudi v tujini: Zakaj bi se opravičil?

Va
03.03.2022 13:20

Minister za notranje zadeve pojasnjuje, kaj je hotel povedati z izjavo o ukrajinskih in afganistanskih beguncih, ki je obrvi dvignila tudi tujini.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Aleš Hojs
EPA

"Zakaj bi se opravičil? Kaj v izjavi ne drži?" nam je, tri dni po tistem, ko smo mu v začetku tedna poslali vprašanja, odgovoril minister za notranje zadeve .

"Ukrajinski begunci prihajajo iz okolja, ki je v kulturnem, verskem in zgodovinskem smislu nekaj povsem drugega kot okolje, iz katerega prihajajo begunci iz Afganistana," je bil izjavil minister, ko je postalo jasno, da bodo Ukrajinci zaradi vojne bežali iz domovine. Izjavo so nato delili na twitterju slovenske vlade (odgovorni za tvite je direktor Ukoma Uroš Urbanija, so nam takrat pojasnili ukomovci), nazadnje pa je bila umaknjena.   

Izjava, ki ni odmevala samo doma, čudili so se ji tudi v tujini, je srečala zunanjega ministra Anžeta Logarja, ko je bil ta teden na obisku pri nemški ministrici za zunanje zadeve Annaleni Baerbock. Odgovoru na vprašanje novinarja Deutsche Welle, ali v Sloveniji obstaja hierarhija beguncev, se je Logar izognil. Je pa zagotovil, da bo Slovenija begunskemu valu pomagala, zato jo bo mogoče oceniti po tem, kako bo pomagala.     

Aleš Hojs torej pri povedanem vztraja. Svoje stališče je za Večer takole pojasnil: "Tako kot smo ob afganistanski krizi pozivali okoliške države, naj sprejmejo begunce, bomo tokrat zaradi neposredne bližine vojne poskrbeli zanje."

     

Zadevo tvit je v Odmevih plus na TV Slovenija komentiral tudi premier Janez Janša"Ne vem, kdo je čutil potrebo, da ga objavi. Ne vem pa tudi, kdo je čutil potrebo, da ga izbriše. Potrebno je bilo zgolj pojasnilo, da se de facto razlikuje med ekonomskimi migranti in begunci. Ne po barvi kože in ne po veri, recimo. Slovenija je v letih 1994, 1993, 1992, sam sem takrat skrbel za to kot minister za obrambo, sprejela 70.000 beguncev iz Bosne in Hercegovine. Mnogo je bilo Muslimanov. Ampak so to bili begunci, ženske in otroci, ki so bežali pred vojno. Niso bili to za boj sposobni moški, ki iščejo boljše življenje v Evropi in kjer ni prostora za vse. In tudi zdaj iz Ukrajine prihajajo ženske in otroci. Moški se tam borijo. Skratka, ne gre za razlikovanje po veri, rasi, po barvi kože ali po barvi oči. Gre pa za zelo potrebno razlikovanje med begunci in migranti."

Zakaj je Ukom izbrisal Hojsovo izjavo o beguncih iz Ukrajine in Afganistana

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta