Hrvaški pravnik dr. Josip Kregar: Gre za prisilni hrvaški molk, to pa je sposoben Tolj dobro organizirati

09.04.2019 10:47

Tako Hrvaška kot Slovenija sta v zvezi z arbitražo o meji v slepi ulici, pravi vplivni zagrebški profesor.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nataša Juhnov

"Mislim, da je prisluškovalna afera zelo resna, ker v njej sodelujeta dve prijateljski in sosednji državi, ki si medsebojno prisluškujeta," je danes za hrvaško novičarsko televizijo in web portal N1 ocenil hrvaški pravnik dr. Josip Kregar. Tako ena kot druga država sta v zvezi z arbitražo o meji v slepi ulici po njegovem.
"Posneti so filmi, kako si zavezniki prisluškujejo, Velika Britanija in Francija in Nemčija, v tej aferi pa je simptomatično, da o njej ni besede v hrvaških medijih, kar pomeni, da gre za prisilni molk, to pa je sposoben Tolj dobro organizirati. Po mojem je tudi bil izbran zato, ker je lahko posrednik," pa je odgovoril na podatek, razkrit v slovenskih medijih (Pop TV), da je Ivan Tolj, duhovnik, predvsem pa prvi človek vplivne avstrijske medijske hiše Styria na Hrvaškem, v imenu vlade v Zagrebu poskušal vplivati, da se v Sloveniji ne objavi zgodba o hrvaškem prisluškovanju v zvezi z arbitražo. Da je vse to premišljena propagandna poteza Hrvaške, ki bo ovirala prizadevanja za rešitev spora z arbitražo, je ocenil.
Po mnenju dr. Kregarja uradno hrvaška vlada na afero ne bo reagirala, vsaj dokler se ne razvije do tolikšnih razsežnosti, da se bo treba odzvati: "Takšne afere so bile tudi v preteklosti, pa so se hitro pozabile. Če se želi inscenirati dogodek, tako v Sloveniji kot na Hrvaškem pa so skupine, ki so za kreg in za pomiritev, potem so takšni primeri od boga dani. Slovenska stran ne vidi, da v ta primer nista vmešani samo Slovenija in Hrvaška, ampak tudi Avstrija," pravi profesor prava na Pravni fakulteti v Zagrebu.   
 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta