(INTERAKTIVNI ZEMLJEVID) Pogoji za vstop v sosednje države in nekatere države bivše Jugoslavije

Kdor se bo odpravil na pot v tujino, naj se temeljito informira o pogojih prehajanja meje in razmerah na cilju, svetujejo na MZZ.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Večina varnostnih ukrepov, kot je na primer razdalja med mizami, na Hrvaškem še vedno velja.
Andrej Petelinšek

Šolske počitnice, praznični torek in več kot polletna dopustniška abstinenca - vse to so razlogi, da se bo verjetno kar nekaj Slovencev v teh dneh podalo na počitnikovanje. Ker ostaja velik del nastanitvenih kapacitet v Sloveniji zaradi vladnih omejitev zaprt, je najbolj logična destinacija sosednja Hrvaška. Epidemiološka slika sicer ni najboljša, še zlasti klavrna je v Kvarnerju, toda naši sosedje so pričeli s cepljenjem turističnih delavcev, hotelirji in drugi pa tudi napovedujejo subvencionirano testiranje na covid-19 za turiste.

Andrej Šter, MZZ: "Epidemiološke razmere se lahko zelo hitro spremenijo."
Robert Balen

Podobno velja tudi za druge države, je dejal Šter in pri tem spomnil na dva uporabna portala, kjer so zbrane vse aktualne informacije. Gre za portal policije o prehajanju slovenske meje in portal zunanjega ministrstva z informacijami za potnike, kjer so zbrane informacije o vseh državah sveta. Vsaka država namreč avtonomno sama odloča o pogojih za vstop in izstop iz države, ti pogoji pa se lahko med seboj zelo razlikujejo.

Šter je še opozoril, da se lahko razmere zelo hitro spremenijo, tako je na primer sedaj v Indiji, kjer se širi nova različica in je posledično več držav že omejilo povezave. "Situacija je takšna, da bodo tisti Slovenci, ki so v Indiji, verjetno tam še nekaj časa ostali," je povedal. Razmere niso lahke, saj je nemogoče povedati, ali bodo trajale nekaj tednov ali celo več mesecev. Situacija z novim koronavirusom bo verjetno trajala še nekaj časa, kar po oceni Štera potrjuje tudi nedavni seznam držav ameriškega zunanjega ministrstva, kamor državljanom odsvetujejo potovanja, na njem pa je tudi Slovenija.

Spodaj lahko pogoje za vstop v posamezne države pogledate v interaktivnem zemljevidu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta