Javni sektor: Kljub dogovoru stavke še vedno v zraku

Urška Mlinarič Urška Mlinarič
19.11.2018 20:07

Čeprav so šolski sindikat in sindikata, ki zastopata medicinske sestre in zaposlene v socialnem varstvu, dosegli dogovor z vlado, bo za uveljavitev treba doseči še kvorum. Počivavškovi pogajanja protestno zapustili.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Branimir Štrukelj, glavni tajnik Sviza, pravi, da dogovor, "s katerim smo dosegli vse, kar je bilo dogovorjeno že spomladi," še ne pomeni, da decembrske stavke ne bo.
Robert Balen

Natanko mesec dni po začetku pogajanj je vladna pogajalska skupina dosegla dogovor o odpravi plačnih anomalij in odpravi še veljavnih varčevalnih ukrepov s Sindikatom vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) in sindikatoma, ki zastopata medicinske sestre in zaposlene v socialnem varstvu. Ob dogovoru, ki naj bi bil po neuradnih informacijah težak 306 milijonov evrov, je glavni vladni pogajalec Peter Pogačar dejal, da je vlada dosegla cilj, za katerega si je ves čas prizadevala, in sicer da decembrskih stavk ne bo. A glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj pravi, da dogovor, "s katerim smo dosegli vse, kar je bilo dogovorjeno že spomladi," še ne pomeni, da decembrske stavke ne bo. Najprej je treba sporazum parafirati, kar naj bi se zgodilo v sredo, nato bo najprej glavni stavkovni odbor odločal o preložitvi stavke. Dokončno pa bo stavka preklicana, ko bo dogovor potrdilo članstvo in bo jasno, da je dosežen potreben kvorum za veljavnost kolektivne pogodbe. Tu pa se zna zaplesti, čeprav vlada in sindikati, ki so dosegli dogovor, upajo na kvorum, po katerem za veljavnost kolektivne pogodbe zadostuje, da dogovor podprejo sindikati, ki zastopajo vsaj 40 odstotkov zaposlenih v javnem sektorju iz vsaj štirih dejavnosti.
Omenjeni trije sindikati so se z vlado dogovorili, da bodo tisti, ki so uvrščeni do 26. plačnega razreda, januarja 2019 dobili za en plačni razred ali štiri odstotke višje plače. Tisti nad 26. plačnim razredom bi bili upravičeni do dveh plačnih razredov več, a bi se jim drugi v plačo prelil novembra 2019. Kdor bi bil upravičen do treh plačnih razredov višje oziroma dvanajstih odstotkov povišice, med njimi so tisti z magisteriji znanosti in doktorati, diplomirane medicinske sestre v enotah intenzivne terapije III in porodnem bloku, bi zadnje štiri odstotke dobil izplačane septembra 2020. Do treh plačnih razredov bi bili upravičeni tudi razredniki.
Vlada je sprejela tudi, da bo s septembrom 2019 zvišala dodatke, in sicer bi dodatek za nočno delo s 30 zvišali na 40 odstotkov urne postavke osnovne plače, za nedeljsko delo s 75 na 90 odstotkov ter za delo v času praznikov z 90 na 120 odstotkov. Dvignili bi tudi dodatek za stalno pripravljenost in odpravili 23-odstotni prag za delo z dementnimi. Kadrovski standardi in normativi naj bi bili dogovorjeni do septembra 2019 in uveljavljeni z letom 2020. Slavica Mencingar, predsednica Sindikata delavcev v zdravstveni negi, je dejala, da sicer z dogovorom niso povsem zadovoljni, je pa zanje še sprejemljiv. "Gre za kompromis, tako kot je to običajno," je dodal Zvonko Vukadinovič, predsednik Sindikata zdravstva in socialnega varstva. Oboji upajo, da bodo k podpisu sporazuma pristopili tudi zdravstveni sindikati, vključeni v Koordinacijo stavkovnih odborov Jakoba Počivavška. Slednji so današnja pogajanja protestno zapustili, saj vlada ni sprejela tega, da bi prihodnje leto ugotavljali, ali so bila s tem, ko je vlada pri določenih sindikatih tokrat privolila v izjeme, porušena določena razmerja, ki bi jih bilo treba popravljati. Kako bodo ravnali, se bodo Počivavškovi odločali jutri. Pogačar pa vendarle upa, da bodo prisluhnili tako vladnim argumentom in drugim sindikatom in s tem omogočili, da že z januarjem nekateri javni uslužbenci dobijo višje plače.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta