Je premier Golob dvignil roke od rekonstrukcije vlade? "To bi prišlo na vrsto kot izhod v sili."

L. M., STA
08.11.2023 14:20

Premier Robert Golob je po posvetu vodstev koalicijskih strank poudaril, da je rekonstrukcija vlade samo eden od načinov nadgradnje delovanja koalicije. O krčenju ministrstev po njegovih besedah danes niso govorili.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Koalicijski partnerji danes niso govorili o rekonstrukciji vlade.
Robert Balen

Predsednik vlade Robert Golob je današnji pogovor vodstev koalicijskih strank označil kot konstruktiven, spoštljiv, deloma pa tudi analitično kritičen. Skupni zaključek srečanja, ki je trajalo dobre tri ure, je, da koalicija ostaja enotna in trdna, je poudaril Golob: "Ta koalicija je edini branik, ki ga imamo pred tem, da spet ne zdrsnemo v stanje, v katerega ne želimo. Želimo živeti v odprti in demokratični družbi ter v pravni državi. In to je tudi najpomembnejša zmaga te koalicije po volitvah, da smo se končno vrnili v normalno stanje, kjer je spoštljiv dialog tisti, ki prinaša boljše rešitve."

Golob: Rekonstrukcija bi prišla na vrsto kot izhod v sili

Po njegovih besedah so se na današnjem posvetu koalicijskih partnerjev pogovarjali, kako nadgraditi delovanje celotne koalicije in posredno tudi vlade, "da bomo še bolj uspešni, bolj učinkoviti in predvsem, da bodo ljudje na eni strani lahko živeli v bolj varni državi, na drugi strani pa tudi imeli bolj stabilne politične in predvidljive razmere". Cilji in prioritete iz koalicijske pogodbe ostajajo nespremenjeni, a se morata vlada in koalicija obenem hitro odzivati tudi na krizne razmere, kot so vojna v Ukrajini, energetska kriza in poplave, je dejal predsednik vlade.

Cilji iz koalicijske pogodbe ostajajo nespremenjeni, je dejal Golob.
Robert Balen

Golob je izrazil prepričanje, da se je vlada na teh področjih že izkazala za operativno in tudi za uspešno, danes pa so govorili o tem, kako v takšnih razmerah še izboljšati delovanje koalicije in vlade. Voditelji koalicijskega trojčka Svoboda, SD in Levica pa po njegovih besedah danes niso govorili o novi rekonstrukciji vlade in zmanjšanju števila ministrstev. Razprava o rekonstrukciji je namreč po Golobovih besedah samo eden od načinov nadgradnje delovanja vlade in nekaj, kar bi prišlo na vrsto šele kot "izhod v sili", če z drugimi izboljšavami ne bi uspeli. Ob tem je dodal, da bodo izpraznjena ministrska mesta iz kvote Gibanja Svoboda zapolnjena v zakonskih rokih, najverjetneje že do konca tega meseca.

Rekonstrukcije naj ne bi omenil niti z besedo

Predsednik vlade je sicer še nedavno govoril o tem, da lahko medresorsko usklajevanje večjega števila resorjev postane "cokla" za učinkovito delovanje vlade. Ob tem je poudaril, da je zanj veliko število ministrstev vse, kar je večje od dvanajst. Med drugim je omenil primer švicarske vlade s sedmimi ministrstvi, a poudaril, da bi bila to za slovenske razmere verjetno iluzija. Ob tem je večkrat izrazil prepričanje, da bi v kriznih razmerah, na primer v primeru poplav, lažje vladal z manjšim številom ministrov. A kot kaže, se predsednik vlade na koncu očitno sploh ne bo odločil za rekonstrukcijo vlade. V koalicijskih vrstah je mogoče slišati, da premier Golob te teme na današnjem srečanju ni omenil niti z besedo in da v razpravi tega predloga ni dal na mizo. Ko naj bi ga vprašali, kaj je mislil s svojimi izjavami o rekonstrukciji vlade, pa naj bi jim odgovoril le to, da bi bilo smiselno najprej poskusili z drugimi izboljšavami.

Novinarska konferenca vodstev koalicijskega trojčka Svoboda, SD in Levica
Robert Balen

Naši sogovorniki, ki želijo ostati neimenovani, sklepajo, da se je predsednik vlade očitno že pred današnjim sestankom odločil, da z idejo o novi rekonstrukciji vlade ne bo šel naprej. Spomnimo, njegove izjave o krčenju števila ministrstev so v zadnjih dneh poskrbele za razburjenje zlasti v SD in Levici. Minister za delo iz kvote Levice Luka Mesec je ob prihodu na današnje srečanje dejal, da v stranki pričakujejo temeljit pogovor, saj je jasno, da ima vladajoča koalicija "veliko težav in veliko izzivov". Da je med koalicijskimi partnerji v preteklosti prišlo tudi do nesoglasij in odprtih vprašanj, je po sestanku priznala tudi koordinatorka Levice Asta Vrečko, a je poudarila, da se ji zdi prav, da se takšne težave rešujejo na takšnih pogovorih, kot je bil današnji. Cilj aktualne vlade je po njenih besedah še vedno jasen: "Cilj je, da ta vlada do konca mandata znatno izboljša življenje ljudi in Slovenijo pelje naprej v bolj demokratično, trajnostno in bolj solidarno družbo."

Cilj vlade je, da do konca mandata znatno izboljša življenje ljudi, je dejala Asta Vrečko.
Robert Balen

Fajon: Ta koalicija je edina možna koalicija

Z izkupičkom srečanja je bila zadovoljna tudi predsednica SD Tanja Fajon. "Danes smo v kritičnem, hkrati pa tudi v spoštljivem tonu analizirali, kako izboljšati delovanje te koalicije in te vlade, predvsem v dobro ljudi. Strinjali smo se, da je ta koalicija edina možna koalicija in da bomo na tem gradili naše zaupanje in naše odnose ter se trudili, kako izboljšati delovanje vlade." V drugi največji vladni stranki pred prazniki niso skrivali nezadovoljstva z dogajanjem v koaliciji. "Zdi se, da se največ ukvarjamo sami s seboj," je takrat dejala Fajon.

Z izkupičkom srečanja je bila zadovoljna tudi predsednica SD Tanja Fajon.
Robert Balen

Po današnjem sestanku je predsednica SD ocenila, da je vlada v zadnjem letu in pol dosegla dobre rezultate, a jih v javnosti ni uspela vedno dobro predstaviti. Fajon je ob tem dodala, da so v koaliciji sklenili, da bodo še bolj intenzivno delo začrtali tudi na zavezah iz koalicijske pogodbe. To bo po njenih besedah neke vrste koalicijski semafor ali pa skupno pregledovanje koalicijske pogodbe. Golob je v zvezi s tem spomnil, da so že na začetku mandata pojasnili, da so prioritete in cilji iz koalicijske pogodbe ambiciozni in da jih lahko uresničijo v dveh mandatih. "Seveda se zavedamo vseh izzivov, s katerimi se sooča slovenska družba, vendar pričakovati rešitev čez noč ni realno," je še dodal premier.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta