Kazenske točke za tiste, ki telefonirajo med vožnjo, pravila za električne skiroje in tudi popolna novost za Slovenijo

M.R.
24.11.2020 12:00

Kljub temu, da je uporaba mobilnega telefona med vožnjo prepovedana, voznik, ki telefonira, pa se vede, kot da bi imel v krvi 0,8 promila alkohola, v Sloveniji mobilnike med vožnjo uporablja kar okoli tričetrtine voznikov. Obeta se znaten dvig kazni za uporabo mobilnika med vožnjo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

V predlogu novele zakona o pravilih cestnega prometa, ki ga ministrstvo za infrastrukturo sicer še ni uvrstilo v vladno proceduro, naj bi ga pa kmalu, je predvidena višja globa za uporabo mobilnega telefona med vožnjo. 

Tako naj bi po novem kršitelji plačali 250 evrov, poleg tega pa naj bi dobili še 3 kazenske točke. Po trenutno veljavni zakonodaji globa za uporabo telefona znaša 120 evrov, kršitelj pa za ta prekršek ne dobi nobene kazenske točke. 

Agencija za varnost prometa, ki podpira strožje kazni na tem področju, ugotavlja, da kljub temu, da je uporaba mobilnikov med vožnjo zelo nevarna, v Sloveniji telefonira kar 75 odstotkov voznikov. "Če voznik telefonira med vožnjo, je to tako, kot bi imel v krvi 0,8 promila alkohola. Med pisanjem SMS-sporočila voznik štirikrat več časa ne gleda na vozišče kot pri normalni vožnji," piše na spletni strani agencije. Od januarja do konca septembra so policisti v Sloveniji obravnavali 5911 kršiteljev, ki so med vožnjo uporabljali mobilni telefon. Lani so jih v enakem obdobju obravnavali 4869. V celotnem letu pa so lani policisti izdali 17.465 kazni zaradi uporabe mobilnikov med vožnjo.

Zavijanje v desno lahko tudi pri rdeči luči 

Obeta pa se tudi sprememba pri prehitevanju kolesarjev, voznikov lahkih motornih vozil in voznikov mopedov, katerih konstrukcijsko določena hitrost ne presega 25 kilometrov na uro. Te bo mogoče prehiteti le ob bočni razdalji najmanj 1,5 metra, piše v predlogu. 

Predlog zakona, ki naj bi ga po pričakovanjih ministrstva poslanci na svoje klopi dobili v začetku prihodnjega leta, uvaja tudi popolno novost za Slovenijo. Po novem bi namreč, če bo zakon sprejet, vozniki, ki v križišču zavijajo desno, lahko prevozili rdečo luč, če bo ob semaforju tudi poseben znak, ki to dopušča.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta