Kongres stranke Desus: Več kot le zmaga ali poraz

Žana Vertačnik Žana Vertačnik
17.01.2020 17:49

Razburkana kampanja za predsedniško mesto v stranki Desus zaznamovana z veliko očitki in umanjkanjem neposrednih soočenj.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Bo Karl Erjavec po političnem parketu še naprej korakal v vlogah obrambnega ministra in predsednika stranke Desus?
Robert Balen

Po pestrih trenutkih pred današnjim 11. kongresom stranke Desus se zdi, da so v taborih dveh najresnejših tekmecev za predsedniško mesto situacijo le želeli nekoliko umiriti, ne pa napetosti še stopnjevati. Aleksandra Pivec, Borut Stražišar in Karl Erjavec so trije kandidati, željni zavihteti se na vrh v slovenskem političnem prostoru ne več tako zelo osamljene upokojenske stranke. A jasno je, da gre za resen spopad med dvema kandidatoma, pri čemer se je v vlogo izzivalke predsedniku stranke Erjavcu postavila pred štirimi leti stranki pridružena Pivčeva. Tako so tudi na ta račun padali očitki, češ da se je (pre)hitro iz najožje sodelavke vodje, ki je na čelu stranke že poldrugo desetletje, prelevila v protikandidatko. Bo pa na osnovi nekaterih špekulacij morda na koncu o zmagovalcu odločil direktni spopad med Erjavcem in Pivčevo, saj bi lahko danes eden od pokrajinskih odborov zahteval spremembo v dvokrožni večinski volilni sistem.

Neposredno se nista soočila
V kampanji, ki je precej hitro prešla strankarske okvire, neposrednim soočenjem nismo bili priča, zlasti ker je to najodločneje zavračal Erjavec. Prav tako neposredno pa s strankarskim delovanjem niso bili povezani niti očitki, ki sta se jih vzdolž kampanje otepala kandidata. Pivčevo so v vlogi kmetijske ministrice doleteli očitki zaradi nepravilnosti pri projektu SRIPT. Na eni strani je zavračala obtožbe, da naj bi bila prejela plačilo za delo, ki ga naj ne bi bila opravila, hkrati pa pojasnjevala še naknadno prijavljanje dohodka iz avtorskega honorarja komisiji, saj da s tem ni bila seznanjena. Premier Marjan Šarec je napovedal, da se bo s Pivčevo pogovoril in hkrati izkazal zaupanje do njenega dela na ministrstvu, tudi na osnovi mnogih pisem podpore kmetov, pri čemer nikoli ne bi delal nasproti tistemu, "kar zagovarja slovenski kmet". Obljubljenega pogovora (še) ni bilo, si je pa medtem Šarec odprl še eno fronto in se kljub napovedim, da ne želi vplivati na kandidaturo, posredno vmešal v dogajanje. Po kongresu se bo namreč z Erjavcem na osnovi ravnanja glede umika slovenskih vojakov iz Iraka "temeljito pogovoril" o stanju in razmerah na obrambnem ministrstvu.

Samozavestno v obeh taborih

Se je pa Erjavec sredi tedna oglasil še s precej osebnim pismom članicam in članom stranke, pri čemer ni šlo brez pikrih komentarjev, recimo Erjavčeve želje po tem, da stranke ne bi vodil nekdo, "ki mu je na prvem mestu karierno napredovanje in ne čuti nobene pripadnosti naši stranki Desus". Pa tudi največji strah sedanjega predsednika, da bi moral v prihodnosti opazovati, kako so "nam ugrabili stranko in izničili ves trud in delo mnogih generacij". Na navedbe se je odzvala Pivčeva, ki pravi, da stranke nima namena ugrabiti, soglasje h kandidaturi pa da je podala z dobrimi nameni. Tako je zaokrožila še zadnjega v vrsti predkongresnih medijskih dialogov med nasprotnikoma, za katera današnji finalni spopad - pred katerim sicer iz obeh taborov prihajajo optimistične napovedi - prinaša več kot (le) zmago ali poraz v strogem smislu boja za predsedniško mesto.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta