Ležarine za fizične osebe: Banke ne želijo, da imate pri njih preveč denarja

Urban Červek Urban Červek
08.04.2021 06:00
Z aprilom sta nadomestilo za visoka stanja na računih fizičnih oseb uvedli NLB in SKB, z junijem pa bo nadomestila uvedla tudi Nova KBM.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Smo v obdobju, ko se banke otepajo denarja strank, ker ga imajo preveč. Pred leti je bilo povsem drugače.
Andrej Petelinšek

Bančni komitenti so še pred leti lahko za vezane vloge v slovenskih bankah zaslužili do pet odstotkov obresti - ko so banke potrebovale likvidnost in so stranke spodbujale k varčevanju -, a so razmere sedaj povsem drugačne. Banke imajo depozitov svojih strank preveč, zaradi rekordno nizkih obrestnih mer pa imajo s tem denarjem celo stroške (obrestna mera, ki jo Evropska centralna banka zaračunava komercialnim bankam za deponiranje denarja pri njej, je namreč negativna, trenutno pri -0,5 odstotka) in jih želijo vsaj delno prenesti na svoje stranke ter jih obenem spodbuditi, da svoj denar naložijo v kakšnega od drugih finančnih produktov, na primer v vzajemne sklade.

"Nadomestila za visoka stanja niso novost ali posebnost Slovenije. Na celotnem evrskem območju smo priča okolju zgodovinsko nizkih, negativnih obrestnih mer, ki traja že od sredine leta 2014, in visoki likvidnosti, kar je banke tega območja že pred časom vodilo v odločitev o uvedbi nadomestil, v Sloveniji, kjer je razmerje med krediti in depoziti izrazito neugodno in se še slabša, pa jih uvajamo z zamikom," so sporočili iz NLB, kjer od začetka aprila strankam, katerih skupno stanje na osebnih računih in paketih, varčevalnih računih, pri postopnih varčevanjih in depozitih presega 250.000 evrov, zaračunajo nadomestilo. S 1. julijem pa bodo mejni znesek za zaračunavanje mesečnega nadomestila za visoka stanja znižali na 100.000 evrov. Mesečno nadomestilo bo znašalo 0,04 odstotka zneska nad določeno mejo (torej nad 250.000 do 1. julija in nad 100.000 po 1. juliju).

 

Ponujajo alternativne produkte

Nova KBM bo ležarine za fizične osebe uvedla z junijem za povprečna mesečna skupna stanja nad 200.000 evrov. "V obračunu nadomestila bo upoštevan seštevek povprečnih mesečnih stanj naslednjih produktov: sredstva na transakcijskih računih in paketih v evrski valuti, sredstva na predplačniškem računu, sredstva na varčevalnih računih v evrski valuti, sredstva na vseh vrstah depozitov v evrski valuti, sklenjenih od 1. junija 2021, sredstva na rentnem varčevanju, sklenjenem od 1. junija 2021, sredstva na ZA-TO! varčevanju, sklenjenem od 1. junija 2021," so sporočili iz Nove KBM. "Ob tem bi želeli poudariti, da v Novi KBM strankam za naložbe ponujamo alternativne produkte, kot so vzajemni skladi in naložbena zavarovanja," so sporočili.

Pri bankah poudarjajo, da se za takšno politiko odločajo tudi številne tuje banke. "V zadnjem letu se je na primer v Nemčiji število bank, ki zaračunavajo negativne obresti strankam, močno povečalo in jih je sedaj že skoraj 300. Večinoma se je uveljavil prag v višini 100.000 evrov. Novembra lani je nadomestila v višini 0,5 odstotka letno na stanja nad 50.000 evrov uvedel tudi fintech N26," so sporočili iz NLB. Medtem ko tudi druge banke v Sloveniji svojim poslovnim strankam zaračunavajo ležarine za visoke zneske na računih, so se za zdaj za ležarine za fizične osebe odločile le omenjene NLB, Nova KBM in SKB. Vendar tudi druge banke sporočajo, da bi se lahko za to potezo odločile v prihodnosti.

 

​Realne obresti so negativne že sedaj

Pri Banki Slovenije pravijo, da bo uvedba ležarin za vloge nad 100.000 evrov vplivala na le zelo majhen delež strank bank, to je manj kot en odstotek, zato predvidevajo, da ta korak ne bo imel večjega vpliva na same banke. Vendar pa v svoji analizi Ležarine in negativne obrestne mere za vloge gospodinjstev ugotavljajo, da takšnega primera v Sloveniji do sedaj še ni bilo. "Realna obrestna mera za vloge na vpogled je sicer zaradi inflacije v Sloveniji negativna že več let, medtem ko se je nominalna obrestna mera za vloge na vpogled gospodinjstev v tem obdobju gibala le malenkost nad nič odstotki," so zapisali pri Banki Slovenije. Primeri iz tujine, kjer imajo posamezne banke že nekaj časa negativne obrestne mere ali ležarine, pa kažejo, da v nobenem primeru uvedbe ni bilo zaznati povečanih odlivov oziroma zmanjšanja stabilnosti vlog.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.