Marjan Šarec pri papežu: Premier dolguje financiranje zasebnega šolstva

Vanessa Čokl Vanessa Čokl
26.06.2019 15:27

Pod "prijateljskimi" odnosi Slovenije in Svetega sedeža še pod eno vlado več čakajo neudejanjene zadeve. Od danes v Vatikanskih muzejih Jože Plečnik.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Obiski pri papežu sodijo na začetek mandata, Marjan Šarec gre v Rim dobro leto po predčasnih parlamentarnih volitvah.
Bobo

Predsednik vlade je danes na obisku pri Svetem sedežu. Marjan Šarec ponavlja "vajo", kot jo k vsakokratnemu papežu naredi vsakokratni slovenski politični vrh, kot premier je bil zadnji pred Šarcem pri papežu leta 2015 Miro Cerar (pod to vlado pa lansko jesen kot zunanji minister). Premier je v Vatikanu na dan, ko na najprestižnejši možni lokaciji, v Vatikanskih muzejih, odprejo razstavo Plečnik in sveto. Na razstavi, premier bo govoril na otvoritvi, bo do septembra to, kar je Jože Plečnik, ki je Slovenijo postavil na globalni arhitekturni zemljevid, ustvaril sakralnega: 33 kosov liturgičnega posodja: kelihov, monštranc, ciborijev, zakramentarij. Razstavo so pripravili ljubljanski muzeji in galerije v sodelovanju z Nadškofijo Ljubljana, ministrstvom za kulturo in slovenskim veleposlaništvom pri Svetem sedežu.
Predsednika vlade sprejmeta na cerkveni strani Tibere papež Frančišek in državni tajnik Svetega sedeža (v rangu premierja) kardinal Pietro Parolin. V premierjevem kabinetu podčrtavajo "prijateljske odnose med Republiko Slovenijo in Svetim sedežem": "Vzpostavljeni dialog o dvostranskih odnosih cenimo in ga želimo nadaljevati, predsednik vlade bo ob tem spomnil na odprto povabilo papežu na obisk Slovenije". Med temami za Vatikan Ljubljana izpostavlja še migracije. Za Slovenijo je "posebej pomembno ustrezno upravljanje migracij, saj se število nezakonitih prehodov migrantov po tako imenovani zahodnobalkanski migracijski poti povečuje".

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta