Mercator po lanski izgubi spet z dobičkom

23.09.2021 12:44
Skupina Mercator je v prvem polletju ob nekoliko nižji prodaji povečal dobiček na dobrih 10 milijonov evrov in precej znižal zadolženost
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tomislav Čizmić, predsednik uprave Mercatorja: "Optimizacija prodajnih procesov in stroškovna učinkovitost, so nevtralizirali negativni učinek padca prihodkov zaradi epidemije."
Robert Balen

Skupina je Mercator v prvem polletju 2021 ustvarila 1,1 milijarde evrov prihodkov, kar je 0,4-odstotka manj glede na enako obdobje preteklega leta. Tudi v dejavnosti trgovine na drobno je beležila za 1,3 odstotka nižje prihodke. Ob tem v bilancah beležijo rast normalizirane EBITDA za 9,9 odstotka na 92,4 milijona evrov, prav tako je višji poslovni izid iz poslovanja (EBIT), ki je v prvem polletju znašal 40,4 milijona evrov. Tako je skupina v polletju ustvarila 10,5 milijonov evrov, matična družba Mercator pa dobrih devet milijonov evrov čistega dobička. Spomnimo, da je Skupina Mercator v enakem lanskem obdobju zaradi prevrednotenja nepremičnin in slabitev beležila 69 milijonov evrov izgube.

"Rast EBITDA pripisujemo tudi nizu aktivnosti, ki smo jih uvedli za optimizacijo in stroškovno učinkovitost, ti pa so nevtralizirali negativni učinek padca prihodkov zaradi epidemije. V zadnjem obdobju smo naredil preskok tudi na področju digitalizacije in personalizacije ponudbe, kar nam zvišuje konkurenčne prednosti," poudarja Tomislav Čizmić, predsednik Mercatorjeve uprave.

Mercator, ki je od maja letos član hrvaške Skupine Fortenova, ki je pretežno v lasti ruskih bank (Sberbank in VTB bank) še naprej znižuje zadolženost, ki je konec junija znašala 558,2 milijona evrov, kar je 5,1 odstotka manj kot na isti dan lani. "Na znižanje finančnih obveznosti v prvem polletju 2021 glede na enako obdobje preteklega leta je vplivalo dokončno odplačilo določenih lizingov v Sloveniji. Celotne finančne obveznosti skupine Mercator pa so se glede na 31. december 2020 povečale za 23,7 milijona evrov, kar je predvsem posledica delnega povečanja super senior posojila," dodajajo v Mercatorju.

V prvem letošnjem polletju je Skupina Mercator v osnovna sredstva investirala 13,6 milijona evrov, od tega v Sloveniji dve tretjini denarja namenjenega za investicije. Največ polovico tega zneska je šlo za prenove obstoječih trgovin. Skupina, ki je ob koncu junija zaposlovala 20.704 ljudi, oziroma za 323 več.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta