(NAPOVED) Borut Pahor: Iz nekaterih ravnanj vlade bi lahko kdo sklepal, da želijo poseči po medijski svobodi ...

DR
30.04.2021 11:14
Borut Pahor v velikem intervjuju za praznično prilogo Večera o vsem nagrmadenem v državi, ki ji predseduje. Predsednik odgovarja na kritike na svoj račun, komentira premierja, opozicijo in ljudstvo.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

"Morda se bo moja vloga amortizerja pokazala, ko bom končal mandat. Morda se nekatere stvari danes zdijo samoumevne in se jih ne pripisuje mojim ravnanjem," predsednik republike Borut Pahor odgovori, ali imamo državljani v napornem času epidemije v njem, očetu naroda, ki to ne želi biti, zaveznika.

"Ni mogoče zdaj premagati virusa tako, da ga sploh ne bi bilo. Ni mogoče spremeniti celotnega političnega procesa. Ampak na ravni osebnih ravnanj pa je mogoče narediti marsikaj. Zdaj pa smo postali ujetniki surovega, jeznega, velikokrat zaničljivega jezika," ocenjuje predsednik. In da k temu res ni želel nič prispevati, misli, da tudi ni. ​

Notranje in zunanje ocene so, da je demokracija v Sloveniji v nevarnosti, celo v eroziji. Ne nazadnje, zelo neprijetno je gledati robocope, ki politični razred varujejo pred ljudmi. Neprijetno, da se dijaki, ker zahtevajo šolanje v šoli, znajdejo na sodišču. Tu pa seveda je na mestu ocena predsednika.

"Iz nekaterih ravnanj vlade bi lahko kdo sklepal ali pa bi se okrepil vtis, da se želi poseči po medijski svobodi ali v neodvisnost novinarjev, da se želi drugače razumeti situacijo glede položaja sodstva in njegove neodvisnosti. V ravnanjih in izjavah visokih predstavnikov vlade je bilo dovolj nastavkov, da je tak vtis dovoljen in da je mogoč. Če me pa sprašujete, ali delim te stroge ocene, kako se pod to vlado ruši demokracija? Ne, teh ocen ne delim. Mislim, da so preradikalne."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta