Od vodstva državnega zbora izvoljen le Tanko. Kaj bo počel Zorčič, ki ni niti kandidiral? Simona Kustec bo "še delala za ljudi" ...

Va
29.04.2022 12:38

S prvo sejo novega sklica parlamenta, ki bo predvidoma 13. maja, se bo zaključil mandat dosedanji devetdeseterici poslancev in poslank. Novo pa bo tudi ime predsednika DZ.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Igor Zorčič je vodenje parlamenta prevzel spomladi 2020. Prvi predsednik DZ v tem sklicu pa je bil Dejan Židan (SD). Kandidiral je tudi na letošnjih volitvah, a ni zbral dovolj glasov, da bi ostal poslanec.  
Robert Balen

S prvo sejo novega sklica parlamenta, ki bo predvidoma 13. maja, se bo zaključil mandat dosedanji devetdeseterici poslancev in poslank. Več kot polovica novoizvoljenih poslancev je novincev in tudi vodstvo državnega zbora bo novo, in to ne samo zaradi novih povolilnih razmerij pozicija-opozicija, ampak ker je bil od sedanjega vodstva spet izvoljen samo veteran Jože Tanko (SDS), ki je poslanec neprekinjeno od leta 2000.

Predsednik državnega zbora Igor Zorčič po že predvolilnem polomu z novoustanovljeno stranko LIDE sploh ni kandidiral. Kaj bo torej počel po 13. maju? "Vse opcije so še odprte, končne odločitve še nisem sprejel," uradno za Večer pravi odhajajoči predsednik državnega zbora. A po drugi strani ni neznano, da Zorčič ni izključil možnosti, da ga bodo zanimale letošnje predsedniške volitve. Predvidoma bomo novega predsednika republike volili oktobra in do konca leta bo politični prostor v celoti precej drugačen. V predsedniško palačo se bo okoli božiča na vsak način vselila nova oseba, ker se bo predsedniku Borutu Pahorju iztekla druga zaporedna petletka in po slovenski ustavi ne more več kandidirati.     

{infobox-gray}200549{/infobox-gray}
 

Tri podpredsednike ima državni zbor in dva, kot rečeno, na nedeljskih volitvah nista bila več izvoljena za poslanca. Ena je Tina Heferle (LMŠ), stranka nekdanjega premierja Marjana Šarca je celo izpadla iz parlamenta. Za kar je pravnica Heferle, ki je bila pred prihodom v politiko zaposlena v odvetniški pisarni, posredno že okrivila vrh LMŠ.

{api_embed_photo_L30}783207{/api_embed_photo_L30}

Poslavlja se še en podpredsednik DZ, Branko Simonovič, ki je iztekajoči se mandat začel kot poslanec zdaj tudi izpadlega Desusa, na parlamentarnih volitvah 2022 pa kandidiral za neuspešno Našo deželo.

{api_embed_photo_R30}783208{/api_embed_photo_R30}

Dan po volitvah smo Simonoviča vprašali, kaj bo delal zdaj pa ali bo za začetek izkoristil pravico do nadomestila poslanske plače. Ker ni odgovoril, ne vemo tudi, ali drži, da se je prijavil za direktorja hotela Delfin v Izoli.    

 

{infobox-gray}200534{/infobox-gray}
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta