Okoli 2000 oseb dnevno pomaga pri oskrbi in podpori na terenu zaradi epidemije koronavirusa

Kristina Božič
20.03.2020 16:32

V republiškem uradu za zaščito in reševanje opisujejo verigo sistemov pomoči in podpore prek lokalnih štabov civilne zaščite, občin ter humanitarnih organizacij do prostovoljcev, ki pomagajo ljudem, tudi v samoizolaciji in karanteni.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dostava hrane na dom za starejše občane in občanke, ki jo zagotavlja lastnik trgovine Griček iz Trčove. 
Sašo Bizjak

"Občinski štabi civilne zaščite zberejo zahteve po potrebah, ki jih posredujejo na državno raven v štab civilne zaščite. Tam se zaščitna sredstva pripravi in odpremi, ko so na voljo," je opisala Neja Pavlica iz republiškega urada za zaščito in reševanje, ki ga vodi Darko But. Dostave v občine potekajo iz skladišča v Rojah, občine pa nato zagotavljajo oskrbo in podporo občanom, ki jo potrebujejo. "Temu so tudi namenjene pobude občin, da se zbere čim več prostovoljcev, ki so pripravljeni pomagati pri dostavi zaščitne opreme in ostalih potrebščin za oskrbo ljudi," je opisala verigo medčloveške pomoči in podpore.

Krizni-politični nadzor za delegacijo nalog

Vlada Janeza Janša je kot prvo potezo vladanja imenovala krizni štab za zamejevanje širjenja koronavirusa in s tem prevzela v svoje roke koordinacijo, ki jo je prej vodilo ministrstvo za zdravje v sodelovanju z nacionalnim inštitutom za javno zdravje. Hkrati so spremenili protokole o upravičenosti pacientov do testiranj okužbe s koronavirusom. Tako se tiste, ki ne razvijejo hujše oblike obolenja, napotuje h klicu zdravnika in predvsem na samoizolacijo in karanteno, če opazijo znake, ki bi lahko bili in ustrezajo opisom simptomov okužbe z virusom covid-19.

Lokalni štabi civilne zaščite poskrbijo za distribucijo zaščitne opreme, ko javijo občine, da jo potrebujejo. 
Sašo Bizjak

Koordinacija logistike občin

Republiški urad za zaščito in reševanje smo vprašali, ali je civilna zaščita z obolelimi v samoizolaciji in karanteni v stiku, če bi potrebovali pomoč pri dostavi osnovnih življenjskih potrebščin - hrane ali morda zdravil. Pojasnili so nam, da so občine "vzpostavile različne načine komuniciranja, preko katerih različni deležniki javljajo glede oskrbe in drugih nujnih zadev". Dodali so, da se prevoze hrane in zdravil zagotavlja na lokalni ravni, v aktivnosti pa so vključeni tako Rdeči križ in Karitas kot poverjeniki civilne zaščite, prostovoljci in drugi. Občine na različne načine, tudi prek družbenih omrežij, pozivajo občane, da se "javijo kot prostovoljci, ki bi bili pripravljeni izvajati varstvo otrok in pomoč starejšim".

Občine vsaka zase pozivajo občanke in občane, da pomagajo po svojih zmožnostih, pravijo na republiškem uradu za zaščito in reševanje. 
Andrej Petelinsek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta