(PISMA BRALCEV) Ukinitev regionalnega programa Radia Maribor in TV Maribor

Radio Maribor in TV Maribor s kakovostnim programom zagotavljata informiranje, izobraževanje, zadovoljevanje kulturnih potreb prebivalcev

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Arhiv Večera

Spoštovani člani Sveta RTV Slovenija!

 

Zaskrbljeni in zgroženi smo ob sklepu, sprejetem na seji Sveta RTV Slovenija 22. 11. 2023, ki kot naslednje morebitne ukrepe predvideva tudi ukinitev regionalnega programa Radia Maribor, regionalnega programa TV Maribor in radijskega programa za tujo javnost (Radia Si). Ukrep, ki je v zgodovini RTV Slovenija brez primere, je nezakonit in nedopusten z več vidikov. Prvi člen Zakona o Radioteleviziji Slovenija (ZRTVS-1) določa, da je RTV Slovenija javni zavod posebnega kulturnega in nacionalnega pomena. Opravlja javno službo na področju radijske in televizijske dejavnosti, določeno z zakonom, z namenom zagotavljanja demokratičnih, socialnih in kulturnih potreb državljanov Republike Slovenije, Slovencev po svetu, pripadnikov slovenskih narodnih manjšin v Italiji, Avstriji in Madžarski, italijanske in madžarske narodne skupnosti v Republiki Sloveniji, ter druge dejavnosti skladno s tem zakonom in Statutom RTV Slovenija ter zakonom, ki ureja področje medijev. Tretji člen Zakona o Radioteleviziji Slovenija določa, da javna služba po tem zakonu obsega ustvarjanje, pripravljanje, arhiviranje in oddajanje, tudi radijskih in televizijskih programov regionalnih centrov v Kopru in Mariboru ter radijskih in televizijskih programov za tujo javnost. Delovanje regionalnega centra Radia Maribor in TV Maribor je za območje severovzhodne Slovenije izjemnega pomena. Radio Maribor pokriva območje z več 395.000 prebivalci, kar pomeni 19,3 odstotka prebivalstva celotne Slovenije (vir AKOS). Ukinjanje regionalnih RTV-centrov pomeni občutno zmanjšanje lokalnih in regionalnih vsebin, vodi k centralizaciji, kar štejemo za popolno omalovaževanje potreb prebivalcev v lokalnih okoljih, podcenjevanje podeželskih območij in njihovega pomena za razvoj Slovenije. Po merilih Eurostata je 87,4 odstotka površine Slovenije podeželje, tam živi 75,2 odstotka vsega slovenskega prebivalstva. Radio Maribor in TV Maribor s kakovostnim programom zagotavljata informiranje, izobraževanje, zadovoljevanje kulturnih potreb prebivalcev, zato morebitno ukinitev štejemo za znižanje splošnega življenjskega standarda in kvalitete življenja. Radio Maribor in TV Maribor sta del kulture in identitete Maribora ter severovzhodne Slovenije, ki se je ustvarjala in gradila skoraj 80 let, ob poslušanju in gledanju programa so zrasle in se oblikovale generacije. Sta tudi del slovenske kulture, omike, dediščina in prihodnost nacionalnega pomena. Njun pomen za našo državo in družbo, spoštovani člani sveta RTV Slovenija, ste v svojem sklepu zreducirali na "finančni in kadrovski učinek", kot da gre za zaprtje "vaškega podjetja".

Slovenija nista samo Ljubljana in osrednjeslovenska regija, državljani Slovenije smo enakopravni pred zakonom, tudi po Zakonu o RTV Slovenija. V mislih nimam zgolj plačevanja RTV-prispevka, pač pa pravico do radijskih in TV-vsebin iz lokalnih in regionalnih okolij. Ne le za prebivalce severovzhodne Slovenije, tudi za državljane, ki živijo v Ljubljani in osrednji Sloveniji, so lokalne in regionalne vsebine izjemnega pomena. Zamislite si ukinitev regionalnih RTV-centrov v času osamosvojitvene vojne ali v času letošnjih poplav! Lokalni in regionalni mediji ter njihovi ustvarjalci so odzivni, neposredni, ohranjajo stik z ljudmi in okoljem. Ker smo skupnost, narod s svojo zgodovino, kulturo, jezikom, glasbo, gospodarstvom, znanostjo, športnimi dosežki, šolstvom, so za socialen, demokratičen razvoj, blagostanje in prihodnost potrebni tudi lokalni in regionalni mediji. Maribor kot univerzitetno mesto potrebuje regionalni program Radia Maribor in TV Maribor. Radio Maribor in TV Maribor sta mogoče za vas, spoštovani člani Sveta RTV Slovenija, zgolj nekaj nepotrebnega, "finančno breme z učinki v koledarskem letu", nam, Štajercem, pa pomenita vrednoto, kulturno bogastvo in tradicijo desetletij, ki jo za razvoj, pluralno, odprto in vključujočo družbo potrebujemo tudi v prihodnosti. Upam, da se zavedate daljnosežnih negativnih in škodljivih posledic, ki jih javnemu zavodu RTV Slovenija, državljanom in skupnosti prinaša morebitna ukinitev regionalnih RTV-centrov, saj pomeni medijsko, kulturno, informativno in izobraževalno siromašenje družbe. Zavedajte se, da ste kot člani Sveta RTV Slovenija odgovorni predvsem javnosti, zato ustavite vse aktivnosti v zvezi z ukinitvijo regionalnih RTV-centov, ohranite uredniško avtonomijo in programe Radia Maribor, TV Maribor in Radia Si, kar vam nalaga tudi Zakon o RTV Slovenija.

S spoštovanjem!

Janez Kramberger, župan Občine Lenart v Slovenskih goricah

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta