Plačni izpisek: Da se boste bolje znašli v džungli številk

tre
05.10.2020 17:10

Podjetjem je na voljo nova oblika plačnih izpiskov s petimi ključnimi podatki na vrhu

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

"V Klubu slovenskih podjetnikov (SBC) že leta in leta ugotavljamo, da je na plačnih izpiskih pogosto džungla številk in postavk. Zaposleni se neredko ne znajdejo, najpomembnejših podatkov zanje običajno niti ne opazijo. Zato smo oblikovali pregledne plačne izpiske za vse zaposlene v Sloveniji," je dejal izvršni direktor SBC Goran Novković na današnji predstavitvi akcije Za transparentnost plač s preglednimi plačnimi izpiski. Po njegovih besedah se na vrhu nahaja pet glavnih podatkov. To so: koliko so zaposleni zaslužili v celoti, plačali davkov in prispevkov, prejeli neto plače, koliko so prispevali vsak mesec za bodočo pokojnino in koliko za zdravstveno zavarovanje. Novković je še pojasnil, zakaj novi plačni izpisek: "Zaposleni imajo pravico, da vsak mesec ob plači prejmejo preglede in jasne plačne izpiske z izpostavljenimi glavnimi podatki o svojem zaslužku."

Tudi ostali govorci so izpostavili prednosti nove oblike plačnega izpiska. Član upravnega odbora SBC Marko Lotrič je dejal, da se z novim načinom prikaza višina plače ne bo spremenila, bo pa zaposlenim morda nekoliko bolj razumljivo, kaj predstavljajo različne postavke. Ob tem je bil jasen, da je treba plačno listo razumeti. Davčni svetovalec Ivan Simič je poudaril, da bodo zaposleni vedeli, da je skupno breme plače lahko dvakrat večje od neto plače. ​

Andrej Flis iz revizorske družbe Revidera, ki se dnevno sooča z izpiski, je pojasnil, da podjetja uporabljajo različne izpiske, ki so tako ali drugače razumljivi. Po njegovem se s temi ključnimi petimi podatki bolj pregledno prikaže razlika med zneskom, ki ga zaposleni zasluži, in neto plačo. Poleg tega se transparentno prikaže, kolikšen delež se odvede za pokojnino in zdravstveno zavarovanje. Katarina Ložar iz Vizije računovodstva pa je razkrila, da bodo novo obliko plačnih izpiskov že ta mesec začeli uporabljati za septembrsko plačo.

Akciji so se že pridružila tri računovodska podjetja, člani SBC: Revidera, Vizija računovodstvo in Simič & partnerji. Ta podjetja bodo za svoje stranke in njihove zaposlene pošiljala plačne izpiske v takšni novi obliki. SBC želi vsa podjetja v državi spodbuditi, da v računovodskih službah v podjetjih ali pri računovodskih servisih zaprosijo za spremembo plačnih izpiskov v nove oblike. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta